Massale belangstelling voor Bergen Belsen
VOORLICHTINGSAVOND OVER BEZOEK OP 11 APRIL SAMEN MET RHEINE

Massale belangstelling voor Bergen Belsen

In de Stefans-Hof waren de jongeren uitgenodigd die zich hadden opgegeven voor een bezoek aan concentratiekamp Bergen Belsen. Dit in het kader van 75 jaar bevrijding van Borne. Waar de organisatie in eerste instantie op een veertigtal belangstellenden had gerekend kwamen er maar liefst 135 aanmeldingen binnen. Woensdagavond waren er ruim 100 aanwezig. Een tweede infomatieavond volgt op 4 maart.

 

Om het mogelijk te maken om al deze jongeren toch gratis deel te laten nemen, is er gelukkig naast enkele fondsen ook een anonieme gulle gever gevonden. Wel wordt iedereen geacht voor eigen eten en drinken te zorgen. Op de dag van het bezoek, 11 april aanstaande, blijft het niet bij de Bornse deelnemers, want tijdens de reis er naar toe komen er ook nog eens ongeveer 35 jongeren uit Rheine bij. Zij reizen mee en zullen samen met de Bornse jongeren Bergen Belsen bezoeken.

 

Om te beginnen werden er duidelijke afspraken gemaakt over de gedragsregels ter plekke. Het is immers niet zomaar een plek die bezocht gaat worden. Om iedereen daarvan te doordringen werd de film ‘Bergen Belsen for example’ vertoond. Het betreft een zeer indrukwekkende film met afgrijslijke beelden, gemaakt door de Britten die het kamp op 15 april 1945 hebben bevrijd. Zo afgrijslijk, dat als het te hard binnen zou komen men zich achteraf alsnog kon afmelden voor het bezoek… Niemand deed het. Ook van de dagen na de bevrijding van het kamp waren er beelden te zien, dagen waarop de Britten de Duitsers die in het kamp hadden gewerkt allerlei taken lieten uitvoeren, zoals het begraven van de doden. Tevens getuigden enkele Britten over hun ervaringen in die dagen: wat zij toen hebben gezien heeft ze hun leven lang achtervolgd, het stond op hun netvliezen gebrand. Eén van deze Britten zei: “Je vraagt je af hoe een volk zoiets kan doen, en dan moet je tot de trieste conclusie komen dat ieder volk dat kan!” De Britten hebben het kamp uiteindelijk helemaal platgebrand. Dit omdat er veel besmettelijke ziekten heersten, waarvan tyfus de dodelijkste was.

 

Het was muisstil in de zaal tijdens het draaien van de film, wat er op duidde dat de beelden ook op de aanwezige jongeren een grote indruk maakte. Op 11 april zullen zij in kleine groepen onder begeleiding van een volwassene het terrein bezoeken, dat er nu als een park uitziet. Maar wel een park met vele graven en allerlei bijzondere plekken, al dan niet met herdenkingsplaquettes. En dan is daar ook nog het museum met allerlei mogelijkheden om interactief informatie in te winnen. De bedoeling is om het bezoek af te sluiten met een kranslegging door twee jongeren uit Rheine en twee jongeren uit Borne. Dat moet plaatsvinden bij de plaquette die herinnert aan Anne en Margot Frank, die ook in dit kamp zijn omgekomen. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024