Herstel oprijlaan landgoed Weleveld
19-03-2020
AANPLANT VAN 247 NOTENBOMEN

Herstel oprijlaan landgoed Weleveld

Donderdagmorgen werd ceremonieel de eerste notenboom geplant langs wat ooit de oprijlaanlaan naar kasteel Weleveld in Zenderen was. Al van 1999 dateert het plan om de oude toegang naar de havezate in ere te herstellen. In 1804 werd het Huis Weleveld afgebroken en daarmee verviel ook de oprijlaan tot een wildernis.

 

De restauratie van de weg past in het streven om de plek waar ooit het Huis stond te accentueren. Eerder al werd de oude binnengracht gerestaureerd, werd er een toegangshek geplaatst en herinnert een groep ridderbeelden aan het verleden van het landgoed.

 

Restauratie in gedeelten

De oprijlaan wordt om technische en financiële redenen in gedeelten gerestaureerd. Er wordt begonnen met dat deel dat vanaf de Hebbrodweg over ’t Allee naar het Weleveldse voetpad loopt. Uit historisch en hedendaags onderzoek blijkt dat de oprijlaan indertijd aan beide zijden een dubbele rij bomen had in zigzagformatie. Dat aspect wordt met het aanplanten van 247 notenbomen weer teruggebracht. De keuze voor de soort bomen heeft een esthetische achtergrond, niet direct een historische. “Eiken of beuken planten moet je tegenwoordig niet meer willen”, verklaart Eric Kwint de aanplant. Kwint is met zijn vrouw Carleen Kwint-Hänisch ten Cate de huidige bewoner van het landgoed.

 

Op termijn zal het tweede gedeelte van de laan, langs de Wolven van Weleveld en uitkomend bij de toegangspoort aangelegd worden, maar wanneer dat zal zijn is nog onduidelijk. “Het geld is op”, is de simpele verklaring van Kwint. Voor de huidige reconstructie is onder andere een provinciale subsidie verkregen. Niet voldoende om de laan op enigerlei wijze te verharden zodat voetgangers of fietsers er gebruik van kunnen maken. Ook dat zal pas gebeuren als de financiën ervoor gevonden worden. Maar de contouren en de bomen staan er al wel. (AJ)

 

Oprijlaan landgoed Weleveld

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T HUISKES — 20 mrt 2020
Goed initiatief dit maar .... had deze ceremonie niet beter verplaatst kunnen worden, zeg juni of juli- gezien de foto, duidelijk geen 'social distancing' en alhoewel er misschien 3 - 4 mensen erbij waren, toch is dit NIET het goede voorbeeld geven in deze uitzonderlijke tijd. Ben misschien een kniesoor die erop let, maar toch!
Monique Baghus — 20 mrt 2020
Lieve mensen,
Wat ontzettend mooi! En wat een goeie keuze voor notenbomen. Past helemaal in deze tijd. Dat zal een mooie oogst opleveren. Heel veel succes. Chapeau!
Monique Baghus — 20 mrt 2020
Lieve mensen,
Wat ontzettend mooi! En wat een goeie keuze voor notenbomen. Past helemaal in deze tijd. Dat zal een mooie oogst opleveren. Heel veel succes. Chapeau!

Ingetogen stiltes in Borne, Hertme en Zenderen

Met een sobere bijeenkomst in de Oude Kerk begon zaterdagavond om 19.00 uur de herdenking van de...
04-05-2024

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024