Alsnog vervolging voor feestje bij AutoPartner
VERVOLGING WEGENS SAMENSCHOLING IN STRIJD MET DE NOODVERORDENING

Alsnog vervolging voor feestje bij AutoPartner

Afgelopen zaterdag meldde de politie aan de Hanzestraat te hebben opgetreden tegen een ‘schijt aan corona feestje’. Er zouden meerdere mensen in het autobedrijf aanwezig zijn geweest en er werd alcohol geschonken en muziek gedraaid. De geldende noodverordening vanwege corona werd daarmee overtreden. Het incident werd landelijk nieuws. Autoverkoper Pieter van de Ven betuigde spijt in de media en liet optekenen dat het geen bedrijfsborrel was maar een biertje na het werk met zo’n tien mensen.

 

Er werd door de politie niet direct bekeurd. Het feestje werd beëindigd en er werden geen verdere handhavende maatregelen genomen. Op de berichtgeving kwamen veel reacties. Onder andere op het feit dat het leek alsof de overheid het er bij zou laten zitten.

 

Misverstand

Burgemeester Jan Pierik (foto in tekst): “Het incident vond vrijdagavond plaats. Op dat moment was nog onvoldoende duidelijk welke sancties er van toepassing waren. Dat zouden we ‘s maandags in de Veiligheidsregio (VRT) bespreken. We vonden het niet nodig om tot die tijd nog preventieve maatregelen te nemen (bijvoorbeeld sluiting van het bedrijf), omdat we de inschatting maakten dat de ondernemer het zich, mede vanwege alle publiciteit, niet nog eens in zijn hoofd zou halen om vóór maandag weer zo’n feestje te organiseren. Het is heel spijtig dat dit is opgevat alsof je er wel mee wegkomt, als je maar spijt betuigt. Dat is niet zo. Het besluit om geen nadere preventieve maatregelen te nemen heeft niets te maken met het besluit om wel of niet te vervolgen.”

 

Maandag werd er door de VRT, de instantie die verantwoordelijk is voor de handhaving van de noodmaatregelen, besloten om via justitie tot vervolging over te gaan voor samenscholing in strijd met de noodverordening. “Laat het volstrekt helder zijn”, zegt Pierik, “de regels zijn duidelijk en daarop wordt ook gehandhaafd!”

 

Waarom niet direct een boete?

Politie en BOA’s zijn bevoegd om bij overtredingen van de noodverordening direct boetes uit te schrijven. Die zijn fors en kunnen variëren van 400 euro tot 4000 euro. Dat gebeurt ook regelmatig in de laatste dagen. Toch koos de politie er in dit geval niet voor om dat te doen, ondanks het feit dat het gebeuren op de eigen sociale media beoordeeld werd als een ‘schijt aan corona feestje’ en met locatieaanduiding al snel iets weg had van naming and shaming.

 

Waarom werd er eigenlijk niet direct beboet? Woordvoerder Hans ten Voorde van de Veiligheidsregio Twente: “Met deze noodverordening heeft niemand ervaring. Het is niet zo onlogisch dat we er soms even wat langer over moeten nadenken wat de sancties moeten zijn. Daar zat in dit geval net een weekend tussen. Maar vervolging via het OM is ook handhaving. Een andere manier van handhaving, maar wel handhaving!” Het is nu aan justitie om de strafmaat te bepalen. Ten Voorde wil en kan daar niet op vooruitlopen. Wel kan hij melden dat het proces-verbaal niet helemaal overeenkomt met de situatiebeschrijving van Van de Ven in de media. Het zou om een ‘aanzienlijk groter’ aantal aanwezigen gaan dan tien. (AJ)

 

Zie ook onze eerder berichtgeving: Politie maakt einde aan feest

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 10 apr 2020
Een beetje dom, zou iemand ooit hebben gezegd. Handhaving van de regels is in deze tijd een must - wat niet door de beugel kan is de kreet 'schijt aan corona feestje - gebezigd door de politie Borne. Afgezien van het feit dat het misschien nooit is gezegd die avond, is het niet aan de politie deze term te gebruiken. Erg ongepast en ik zou de politie op het hart willen drukken: houd u zich bij uw leest, handhaaf de orde en deel boetes direct uit indien nodig.
Mark — 10 apr 2020
Het virus verspreidt zich nog steeds door het domme gedrag van dit soort types. Als gevolg daarvan overlijden mensen en zitten wij langer dan nodig in een 'intelligente lock down'.
HS — 09 apr 2020
Hoezo spijtbetuiging je weet donders goed waar je in deze tijd mee bezig bent wij zitten al weken thuis laten boodschappen bezorgen en dit gaat maar feesten iedereen 390,00 betalen en de eigenaar 4.000 misschien dat mensen nu inzien dat dit echt niet kan en een waarschuwing voor andere wat al zo vaak door rutte is mede gedeeld
HS — 09 apr 2020
Hoezo spijtbetuiging je weet donders goed waar je in deze tijd mee bezig bent wij zitten al weken thuis laten boodschappen bezorgen en dit gaat maar feesten iedereen 390,00 betalen en de eigenaar 4.000 misschien dat mensen nu inzien dat dit echt niet kan en een waarschuwing voor andere wat al zo vaak door rutte is mede gedeeld

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021

Opstart hospice Borne nieuw leven ingeblazen

Een groep enthousiaste inwoners van Borne heeft de opstart van een hospice in Borne nieuw leven...
18-02-2021