Jett Rebel etaleert zijn muzikale talent
METROPOOL OPEN AIR IN CORONAPROOF OPENLUCHTTHEATER HERTME

Jett Rebel etaleert zijn muzikale talent

Alles was anders deze keer in het Openluchttheater in Hertme. In de rij staan moest met anderhalve meter afstand. Bij de kaartcontrole werd er naar de gezondheid van de bezoekers geïnformeerd. Wachten voor de voorstelling bij het Theaterhoes moest ook met inachtneming van anderhalve meter afstand. De looprichting bij de drank- en eetstand was aangegeven. En de aanwezige veiligheidsmensen zagen hier scherp op toe! De foto’s geven wat dat betreft een vertekend beeld… Metropool had alles uitstekend georganiseerd.

 

Er waren vandaag drie optredens na elkaar. Ieder concert werd seated gegeven, wat inhoudt dat er tijdens het concert niet mocht worden gelopen. Bovendien was met vrolijk gekleurde kussentjes duidelijk aangegeven waar men mocht gaan zitten. En toen iedereen zat op de aangegeven plaatsen begon het concert, en hoe!

 

Spectaculaire entree, muziek en praats

Onder luid hoorngeschal kwam Jett Rebel tevoorschijn uit een van de deuren hoog in het decor van het mooie theater. Vervolgens danste hij op blote voeten als het ware naar beneden en zocht zijn plek op het kleine podium waar alleen een Rhodes-piano en een gitaar stonden. Hij opende de avond met zijn nummer Stick Together achter de Rhodes.

 

Tussen de nummers door vertelde Rebel over het feit blij te zijn weer live te kunnen spelen. Dit was wat hij erg had gemist. Het publiek hoefde hij niet te overtuigen want ook dat was blij eindelijk weer eens op deze manier naar muziek te kunnen luisteren. Ook het feit dat hij weer in Twente was stemde hem gelukkig. In totaal speelde Rebel tien nummers in de meest uiteenlopende stijlen.

 

Muzikale roots in Hengelo

Van jongs af aan wordt Rebel (eigen naam Jelte Tuinstra) ondergedompeld in muziek, omdat zijn beide ouders speelden in socialistische muziekgroepen en koren. Vanuit Baarn, waar het gezin dan woont, gaan ze elke zondag naar de Kashbah in Hengelo om te repeteren. Zijn passie voor muziek werd in deze periode steeds groter. Aan de onderwerpen die hij in zijn muziek aan de orde laat komen, merk je nog steeds de socialistische invloeden van destijds.

 

Al vanaf het begin dat hij muziek heeft uitgebracht, laat hij zien hoe veelzijdig hij is. Niet alleen qua muzieksoort, maar ook qua het bespelen van instrumenten. Op de eerste EP’s heeft hij alle zang en instrumenten zelf ingespeeld! Ook is hij telkens op verschillende manieren op tour gegaan: soms met een grote band, dan weer solo. Zo ook vanavond, al is dat mede ingegeven door de onmogelijkheden waarmee het coronavirus iedereen opzadelt.

 

Het concert

Zoals al gemeld speelde Rebel in totaal tien nummers. Nummers van hem zelf, maar ook bewerkte nummers van anderen. Het laatste nummer was zijn bewerking van Bridge over troubled water, oorspronkelijk van Simon en Garfunkel. Maar ook nummers als Gangster of love en Stick together kwamen voorbij.

 

Toen tijdens het spelen van een nummer zijn gitaarapparatuur het begaf, werd het euvel staande de voorstelling verholpen en zette hij hetzelfde nummer opnieuw in. Zo reageerde hij ook gevat op enkele omgevingsgeluiden. Tijdens een song kwam een motor met veel lawaai langs, onderbrak hij zijn zang, wees het publiek op de feilloze timing van de special effects en ging daarna onverstoorbaar verder waar hij was gebleven. De mooiste uitspraak was dat mensen geen recensies over zijn tour moeten lezen, maar zelf moeten komen luisteren om een mening te vormen. Dit naar aanleiding van een opmerking in NRC dat hij een goed muzikant maar een slechte cabaretier was. Toch konden de bezoekers wel lachen om een citaat van Herman Finkers dat hij gebruikte: Ik ben me er toch eentje!

 

Al met al een mooi optreden dat door de meegekomen geluidstechnicus met een aanwijzing over de resterende tijd moest worden beëindigd, omdat Rebel zelf zo enthousiast was, dat hij daar geen idee meer van had. (HvR/RH)

 

Jett Rebel in Hertme

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

 

 

reageren op deze pagina

Verkiezing Kroonjuweel en Koning van je eigen...

Koningsdag wordt in 2021 opnieuw flink dwarsgezeten door de coronamaatregelen. Maar daar heeft...
16-04-2021

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021