Oer-sculpturen van Lara Vos
01-08-2020
BEELDEND KUNSTENAAR EXPOSEERT IN HET KOETSHUIS

Oer-sculpturen van Lara Vos

Terwijl buiten de temperatuur stijgt, richt beeldend kunstenares Lara Vos binnen in Het Koetshuis haar expositie in. De aandacht van de nieuwsgierige voorbijganger, die op weg is naar het Kulturhus, wordt getrokken door de bijzondere koperen sculpturen. “Mooi hè!”, wordt al op een afstandje door twee passanten vastgesteld.

 

Ambachtelijk werk

De kunstenares heeft gekozen voor een unieke kunstvorm. Het bewerken van koper en zink waar het nodige handwerk bij komt kijken. Middels lassen, kloppen en het aan elkaar naaien van de platen groeit het object. Lara vertelt bevlogen: ”Al twintig jaar struin ik, met helm op en gewapend met handschoenen, werven af om overgebleven materiaal een tweede leven te geven. Aanvankelijk werkte ik alleen met koper. Totdat er bij een bedrijf geen resten voorradig waren. Een werknemer bood mij zinken dakgoten aan. Ook een buigzaam materiaal. Vanaf dat moment werk ik ook met zink. Dit is terug te vinden in de sculpturen in het Koetshuis. Recyclen is trendy. Maar ik gebruik al jaren `metaalafval` van bedrijven.”

 

Eeuwenoude symbolen

Wie de beelden - schedels met hoorns - ziet, vraagt zich af wat Lara wil vertellen. Ze grijpt terug naar oude symbolen die we kennen in en uit diverse culturen en de mythologie. “Het zijn voor mij oervormen” legt de Hengelose Lara uit. “Als je goed kijkt ontdek je ook de man-vrouw symboliek, de venus- en vruchtbaarheidssymbolen in mijn werk. De `tatoeages` op het metaal zijn herleid uit de cultuur van de Romeinen en de Vikingen.

 

Blikvangers

Het stoere materiaal heeft ook zijn zachte kant. Lara Vos werd als kind geïnspireerd door de meccano die haar vader voor haar meebracht. Haar oma leerde haar diverse handwerktechnieken. Tijdens de opleiding aan de Design Academie in Eindhoven en aan de Midwestern State University in Texas (Amerika) ontwikkelde ze haar eigen kunstvorm. Het metaal verbinden met een borduurtechniek. Wie de komende maanden tot 1 oktober het Koetshuis passeert ontkomt er niet aan om een blik te werpen op deze oer-sculpturen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Toch nog twee voorstellingen in Hertme

Op 23 augustus verzorgt het Ricciotti ensemble in Openluchttheater Hertme een zomerconcert in...
10-08-2020

Double6 zingt in Central Park van Twente

Het is zondagavond, even na zevenen. De ondergaande zon schittert door het fraaie groen van...
09-08-2020

Oude Kerk open in augustus

In de maand augustus is de Oude Kerk op woensdag van 12.00 tot 14.00 uur te bezichtigen. Niet...
30-07-2020

Macbeth op houtzagerij Twickel

Rotaryclub Delden-Borne draagt de cultuursector een warm hart toe en biedt theatergroep...
29-07-2020

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020