Oer-sculpturen van Lara Vos
01-08-2020
BEELDEND KUNSTENAAR EXPOSEERT IN HET KOETSHUIS

Oer-sculpturen van Lara Vos

Terwijl buiten de temperatuur stijgt, richt beeldend kunstenares Lara Vos binnen in Het Koetshuis haar expositie in. De aandacht van de nieuwsgierige voorbijganger, die op weg is naar het Kulturhus, wordt getrokken door de bijzondere koperen sculpturen. “Mooi hè!”, wordt al op een afstandje door twee passanten vastgesteld.

 

Ambachtelijk werk

De kunstenares heeft gekozen voor een unieke kunstvorm. Het bewerken van koper en zink waar het nodige handwerk bij komt kijken. Middels lassen, kloppen en het aan elkaar naaien van de platen groeit het object. Lara vertelt bevlogen: ”Al twintig jaar struin ik, met helm op en gewapend met handschoenen, werven af om overgebleven materiaal een tweede leven te geven. Aanvankelijk werkte ik alleen met koper. Totdat er bij een bedrijf geen resten voorradig waren. Een werknemer bood mij zinken dakgoten aan. Ook een buigzaam materiaal. Vanaf dat moment werk ik ook met zink. Dit is terug te vinden in de sculpturen in het Koetshuis. Recyclen is trendy. Maar ik gebruik al jaren `metaalafval` van bedrijven.”

 

Eeuwenoude symbolen

Wie de beelden - schedels met hoorns - ziet, vraagt zich af wat Lara wil vertellen. Ze grijpt terug naar oude symbolen die we kennen in en uit diverse culturen en de mythologie. “Het zijn voor mij oervormen” legt de Hengelose Lara uit. “Als je goed kijkt ontdek je ook de man-vrouw symboliek, de venus- en vruchtbaarheidssymbolen in mijn werk. De `tatoeages` op het metaal zijn herleid uit de cultuur van de Romeinen en de Vikingen.

 

Blikvangers

Het stoere materiaal heeft ook zijn zachte kant. Lara Vos werd als kind geïnspireerd door de meccano die haar vader voor haar meebracht. Haar oma leerde haar diverse handwerktechnieken. Tijdens de opleiding aan de Design Academie in Eindhoven en aan de Midwestern State University in Texas (Amerika) ontwikkelde ze haar eigen kunstvorm. Het metaal verbinden met een borduurtechniek. Wie de komende maanden tot 1 oktober het Koetshuis passeert ontkomt er niet aan om een blik te werpen op deze oer-sculpturen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020