Vleermuizen in plaats van brugpiepers
START SLOOPWERKZAAMHEDEN VOORMALIGE MAVO STELLA MARIS

Vleermuizen in plaats van brugpiepers

Het nu leegstaande gebouw aan de Woolderweg, waar tot 2016 de leerlingen van het Twickelcollege Borne de klaslokalen bevolkten en daarvoor de leerlingen van mavo Stella Maris, gaat ten prooi vallen aan de sloophamer om plaats te maken voor een nieuw retentiegebied. Komende week starten de sloopwerkzaamheden van het schoolgebouw en de ontmanteling zal enkele weken in beslag nemen. Sloop van het gymlokaal zal later plaatsvinden. De schoorsteen en kelder op het terrein gaan niet tegen de vlakte. Deze krijgen een nieuwe functie als permanent vleermuisverblijf.

 

Volgens wettelijke voorschriften en veiligheidsvoorwaarden wordt begonnen met de sanering van asbest en het afvoeren van grond. Vanaf week 36 (31 augustus) wordt met de daadwerkelijke sloop van het schoolgebouw gestart. De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente Borne uitgevoerd door Maathuis Braakhuis Sloopwerken en zijn onderdeel van het grootschalige project om de wijk Wensink-Zuid klimaatadaptief te maken en toekomstbestendig. Het nieuwe retentiegebied krijgt een functie in de waterbeheersing, waarbij overvloedig regenwater tijdens hoosbuien afgevoerd wordt en zoveel mogelijk in de wijk vastgehouden wordt voor droge tijden.

 

Voortgang project Waterbeheer Wensink-Zuid
Naast de sloop van de voormalige mavo-locatie, wordt de komende tijd ook verder gegaan met de herinrichting van de zogeheten ‘groene long’ (de verbinding naar het toekomstige retentiegebied) en de zijwegen van de Dorus Rijkersstraat, Evertzenstraat en Piet Heinstraat. Hemelwater kan door de herinrichting worden afgevoerd richting de groene long en het retentiegebied. Omwonenden en belangstellenden worden geïnformeerd over hoe het er allemaal komt uit te zien. Op wat voor manier dat precies gebeurt is afhankelijk van wat de maatregelen rondom het coronavirus toelaten.

 

Retentiegebied
Wijkbewoners kunnen ook ideeën aanleveren voor de ontwikkeling van het retentiegebied op de plek van de voormalige mavo. Het projectteam wil daarvoor nog iets organiseren en zal daar later meer informatie over geven. De afbeelding in de tekst geeft een idee van hoe het er ongeveer uit kan komen te zien. Op deze voorbeeldimpressie een prominente plek voor de vleermuistoren en –kelder, centraal in het gebied. (AJ)

 

Meer informatie over het grote project in de wijk: Wijkplein Wensink-Zuid

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Siny Boer — 26 aug 2020
Maak je geen zorgen Anne. Er zijn al heel lang vleermuizen op verschillende plekken in onze wijk. Kijk in de avondschemering maar eens naar buiten. Dan zie je ze fladderen. Zolang je ze niet gaat vangen en als levend wild te koop aanbiedt of zelf gaat consumeren (Culinaire markt in Wuhan, China) kunnen de beestjes geen kwaad.
Anne — 18 aug 2020
Ik ben zeker niet anti dier en anti natuur, maar vleermuizen.......Covid19?
Frans Spekschate — 18 aug 2020
De buurt verjongd en men wil de speeltuin voor kleine kinderen weghalen. Niet slim. Verder is de vraag waar de Evertzenstraat zijn bbq moet houden als het veldje verdwijnt. Een paar vragen waar verschillende bewoners een antwoord op willen hebben. Verder wil men de buurt klaar maken voor de toekomst, is ook al nagedacht over als er meerdere elektrische auto?s worden aangeschaft?
Frank Kroese — 18 aug 2020
Mooi project en interessante bestemming! Echter een Bornenaar zou toch moeten weten dat deze Mavo Maris Stella heette en niet Stella Maris....

Kat laat redders blauwtje lopen

Zondagmiddag rond 14.00 uur kreeg de Brandweer een melding dat er een ‘dier op...
16-01-2022

Kerken trekken samen op

Terwijl de klokken van de St. Stephanus in Borne uitbundig luiden, beklimmen pastoor Jurgen...
16-01-2022

Boa’s uitgerust met bodycams

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Borne worden uitgerust met een bodycam. De...
13-01-2022

Boerderijwinkel Hertme dicht vanwege vogelgriep...

Bij een pluimveehouderij in Bentelo is vogelgriep geconstateerd. Onduidelijk is nog of het een...
04-01-2022

Brandlucht in Kloosterhof

UPDATE 10.42 UUR   Zondagmorgen spoedde de brandweer zich met drie voertuigen naar de...
02-01-2022

Ondanks vuurwerkverbod knallend het jaar uit

De jaarwisseling in de gemeente Borne ging gepaard met veel vuurwerk, ondanks het geldende...
01-01-2022