Acteurs en cliŽnten samen op witte doek
SINTERKLAASTHEATER AVELEIJN GOOIT HET DIT JAAR OVER EEN ANDERE BOEG

Acteurs en cliŽnten samen op witte doek

Eigenlijk zou het dit jaar de vijftiende editie worden van het jaarlijkse Aveleijn Sinterklaastheater. Een voorstelling waarin Kaatje Kopstand, Kareltje Kweetniet, Tante Sissel, hoofdpiet Pedro en een handvol anderen bizarre avonturen beleven en waar ruim 3.000 kinderen uit de ruime regio reikhalzend naar uitkijken. “Dit jaar is alles anders”, vertelt Karin Nijhof, scriptschrijver én hoofdrolspeler van het spektakel, doelend op het coronavirus dat voor een kink in de kabel zorgde. Samen met een groot aantal anderen zat ze echter niet bij de pakken neer. Over enkele maanden verschijnen de typetjes op het witte doek, samen met meer dan twintig mensen die een beperking hebben.

 

Kick-off met feesttaart

“Het is ongelofelijk veel werk, want niets is meer hetzelfde”, aldus Karin maandagavond, iets voordat ze samen met Martijn, een van de hoofdrolspelers, een feestelijke taart aansnijdt in het Kulturhus. De avond vormt de kick-off voor de deelnemers. Ze krijgen hun script, worden bijgepraat over de locaties waar zoal gefilmd zal worden en horen meer over de repetitie- en opnamedagen. “Maar ik zie het vooral als een hele leuke uitdaging om er samen - en zeker ook met onze cliënten - iets geweldigs van te maken. Natuurlijk kunnen we leunen op professionele hulp van bijvoorbeeld Eddy van der Schouw, de theatermaker en Jos Brummelhuis, die ook nu weer de regie zal voeren, maar het is vooral het enthousiasme van alle vrijwilligers en cliënten, die dit project zo mooi maakt. Je proeft aan alles dat ze er enorm veel zin in hebben.”

 

De verhaallijn

Vanzelfsprekend haakt het verhaal van de film, die de toepasselijke titel ‘Alles is Anders’ draagt, in op de actualiteit. Zo zal er een wanhopige Sinterklaas te zien zijn die te kampen heeft met veel zieke Pieten. Daarom moet de hulp van andere Pieten worden ingeroepen. “En ja, ook hier volgen we de actualiteit, want de Pieten zijn niet langer donker”, verklapt Karin. Het verhaal krijgt een opvallende wending als Juf Netjes tijdens het opruimen een heel oud document vindt, waarin geschreven wordt over twee kisten, sleutels en een medicijn. De zoektocht naar dit alles leidt tot tal van verrassende situaties.

 

De komende maanden zullen worden benut voor repetities en opnamedagen, waarna de uiteindelijke montage kan beginnen. In de tweede helft van november zal het dan allemaal klaar moeten zijn. Karin: “Ik hoop dat we nog iets van een heuse première kunnen organiseren, maar dat is nu nog even koffiedik kijken. In elk geval kan de film op meerdere plekken en tegelijkertijd worden vertoond. En dat is het belangrijkste, want ondanks corona willen we graag zoveel kinderen bereiken. Zowel mensen met een beperking die leven in woonvormen of instellingen, alsook de basisschoolleerlingen in de regio.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Geen Sinterklaas in Borne en Hengelo

De jaarlijkse intochten van de Goedheiligman en zijn gevolg gaan dit jaar niet door in Borne en...
04-09-2020

Geen groots carnaval in Borne

Dinsdag aan het eind van de middag vond er op het gemeentehuis overleg plaats over het al dan...
01-09-2020

ĎVolgend jaar een nieuwe kansí

Vanaf vandaag tot en met zondag zou Borne in het teken staan van de jaarlijkse...
26-08-2020

Aangepaste open dagen Floralia

De jaarlijkse open dagen van de bloemenvereniging Floralia aan de Twickelerblokweg zijn...
06-08-2020

Jett Rebel etaleert zijn muzikale talent

Alles was anders deze keer in het Openluchttheater in Hertme. In de rij staan moest met...
23-07-2020

Rondleidingen weer van start

Vanaf 1 augustus trekt de Stichting Gidsen Oud Borne, na vijf maanden een pas op de plaats te...
20-07-2020