Acteurs en cliënten samen op witte doek
SINTERKLAASTHEATER AVELEIJN GOOIT HET DIT JAAR OVER EEN ANDERE BOEG

Acteurs en cliënten samen op witte doek

Eigenlijk zou het dit jaar de vijftiende editie worden van het jaarlijkse Aveleijn Sinterklaastheater. Een voorstelling waarin Kaatje Kopstand, Kareltje Kweetniet, Tante Sissel, hoofdpiet Pedro en een handvol anderen bizarre avonturen beleven en waar ruim 3.000 kinderen uit de ruime regio reikhalzend naar uitkijken. “Dit jaar is alles anders”, vertelt Karin Nijhof, scriptschrijver én hoofdrolspeler van het spektakel, doelend op het coronavirus dat voor een kink in de kabel zorgde. Samen met een groot aantal anderen zat ze echter niet bij de pakken neer. Over enkele maanden verschijnen de typetjes op het witte doek, samen met meer dan twintig mensen die een beperking hebben.

 

Kick-off met feesttaart

“Het is ongelofelijk veel werk, want niets is meer hetzelfde”, aldus Karin maandagavond, iets voordat ze samen met Martijn, een van de hoofdrolspelers, een feestelijke taart aansnijdt in het Kulturhus. De avond vormt de kick-off voor de deelnemers. Ze krijgen hun script, worden bijgepraat over de locaties waar zoal gefilmd zal worden en horen meer over de repetitie- en opnamedagen. “Maar ik zie het vooral als een hele leuke uitdaging om er samen - en zeker ook met onze cliënten - iets geweldigs van te maken. Natuurlijk kunnen we leunen op professionele hulp van bijvoorbeeld Eddy van der Schouw, de theatermaker en Jos Brummelhuis, die ook nu weer de regie zal voeren, maar het is vooral het enthousiasme van alle vrijwilligers en cliënten, die dit project zo mooi maakt. Je proeft aan alles dat ze er enorm veel zin in hebben.”

 

De verhaallijn

Vanzelfsprekend haakt het verhaal van de film, die de toepasselijke titel ‘Alles is Anders’ draagt, in op de actualiteit. Zo zal er een wanhopige Sinterklaas te zien zijn die te kampen heeft met veel zieke Pieten. Daarom moet de hulp van andere Pieten worden ingeroepen. “En ja, ook hier volgen we de actualiteit, want de Pieten zijn niet langer donker”, verklapt Karin. Het verhaal krijgt een opvallende wending als Juf Netjes tijdens het opruimen een heel oud document vindt, waarin geschreven wordt over twee kisten, sleutels en een medicijn. De zoektocht naar dit alles leidt tot tal van verrassende situaties.

 

De komende maanden zullen worden benut voor repetities en opnamedagen, waarna de uiteindelijke montage kan beginnen. In de tweede helft van november zal het dan allemaal klaar moeten zijn. Karin: “Ik hoop dat we nog iets van een heuse première kunnen organiseren, maar dat is nu nog even koffiedik kijken. In elk geval kan de film op meerdere plekken en tegelijkertijd worden vertoond. En dat is het belangrijkste, want ondanks corona willen we graag zoveel kinderen bereiken. Zowel mensen met een beperking die leven in woonvormen of instellingen, alsook de basisschoolleerlingen in de regio.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Karin dekkers — 13 nov 2020
Hoi
Adrie hadt het erover dan vanavond de sinterklaas film op tv kwam hoelaat is dit en welke zender

Melbuul’norganisatie blij dat het weer mag

Als het Borns Kleinkoor op woensdagavond 24 augustus in de St. Stephanuskerk begint te zingen,...
05-08-2022

Kleurrijke akkerbouw op de essen

Vincent van Gogh had er heden ten dage niet helemaal voor naar Frankrijk hoeven te reizen....
23-07-2022

Zenderen heeft een nieuwe vlag

Zaterdag, op de tweede dag van de Volksfeesten Zenderen, werd die nieuwe vlag van het dorp...
10-07-2022

Het schuimt weer goed in Zenderen…

Terwijl de wind een loopje neemt met het vele schuim op en in de drie volleybalvelden/-baden,...
09-07-2022

Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets...

Rond 00.30 uur zaterdagnacht sloot Mokoomba uit Zimbabwe de eerste dag van het Afrika Festival...
03-07-2022

Een Afrika Festival uit het boekje

Jong en oud, de leeftijd maakt niets uit tijdens het Afrika Festival dat zaterdag rond de middag...
02-07-2022