Geen groots carnaval in Borne
01-09-2020
PRESES HENK VAN DEN BERG: ‘HET IS ONVERANTWOORD. WE WILLEN EEN SIGNAAL AFGEVEN’

Geen groots carnaval in Borne

Dinsdag aan het eind van de middag vond er op het gemeentehuis overleg plaats over het al dan niet doorgaan van de carnavalsactiviteiten in het komende seizoen. Naast burgemeester Jan Pierik en enkele ambtenaren, waren de Stichting Borns Carnaval en de besturen van de daarbij aangesloten vijf verenigingen aanwezig. Het resultaat van het overleg betekent dat alle grote carnavalsactiviteiten een jaar worden opgeschort. Henk van den Berg, preses van de Stichting: “Het was een moeilijk besluit, maar unaniem waren we van mening dat het eigenlijk niet anders kan.”

 

'Inventief zijn naar de leden'

Het besluit betekent bijvoorbeeld dat er geen gala-avonden worden georganiseerd, dat er geen nieuwe Stadsprins wordt geïnstalleerd, dat er geen sleuteloverdracht zal zijn en dat er ook geen optochten zullen plaatvinden. “Door alle grootschalige activiteiten hebben we dus in gezamenlijkheid een streep gezet”, zo verklaart Van den Berg. “Wel is in onderling overleg afgesproken dat de verenigingen in klein verband creatief kunnen zijn door het initiëren van zaken om de leden te blijven binden. Dat vraagt om inventiviteit, maar dat mag je ook van een carnavalsvereniging verwachten.”

 

Van den Berg hecht eraan te vermelden, dat dit voor een carnavalsvereniging niet de leukste besluiten zijn om te nemen. “Maar toch doen we het, omdat we daarmee ook een signaal willen afgeven en duidelijk willen maken dat we onze verantwoordelijkheid in deze bijzondere situatie willen nemen. Carnaval is meer dan feesten alleen, het heeft ook een sterk maatschappelijke functie.”

 

Tweede regeringsjaar

Ook Rob Wensink, voorzitter van De Toet’nbloazers, reageert begripvol. “Het is niet anders en we kunnen niet anders. Jammer, want we vieren ook nog eens ons 55-jarig bestaan. De komende maanden gaan we ons verder beraden hoe we het nu allemaal in elkaar gaan steken. Of er überhaupt wel een nieuwe prins en adjudant komen en hoe we onze leden toch bij dit bijzondere jaar voor onze vereniging kunnen blijven betrekken.”

 

De jongeren van De Toet’nbloazers hadden al rekening gehouden met een afgelasting. Kortgeleden namen ze, onder aanvoering van Jonkheer Thijs en zijn Jonkvrouw Marloes, al een filmpje op, waarin ze hun verdriet over de afgelasting niet onder stoelen of banken staken. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Bløf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024