Geen groots carnaval in Borne
01-09-2020
PRESES HENK VAN DEN BERG: ‘HET IS ONVERANTWOORD. WE WILLEN EEN SIGNAAL AFGEVEN’

Geen groots carnaval in Borne

Dinsdag aan het eind van de middag vond er op het gemeentehuis overleg plaats over het al dan niet doorgaan van de carnavalsactiviteiten in het komende seizoen. Naast burgemeester Jan Pierik en enkele ambtenaren, waren de Stichting Borns Carnaval en de besturen van de daarbij aangesloten vijf verenigingen aanwezig. Het resultaat van het overleg betekent dat alle grote carnavalsactiviteiten een jaar worden opgeschort. Henk van den Berg, preses van de Stichting: “Het was een moeilijk besluit, maar unaniem waren we van mening dat het eigenlijk niet anders kan.”

 

'Inventief zijn naar de leden'

Het besluit betekent bijvoorbeeld dat er geen gala-avonden worden georganiseerd, dat er geen nieuwe Stadsprins wordt geïnstalleerd, dat er geen sleuteloverdracht zal zijn en dat er ook geen optochten zullen plaatvinden. “Door alle grootschalige activiteiten hebben we dus in gezamenlijkheid een streep gezet”, zo verklaart Van den Berg. “Wel is in onderling overleg afgesproken dat de verenigingen in klein verband creatief kunnen zijn door het initiëren van zaken om de leden te blijven binden. Dat vraagt om inventiviteit, maar dat mag je ook van een carnavalsvereniging verwachten.”

 

Van den Berg hecht eraan te vermelden, dat dit voor een carnavalsvereniging niet de leukste besluiten zijn om te nemen. “Maar toch doen we het, omdat we daarmee ook een signaal willen afgeven en duidelijk willen maken dat we onze verantwoordelijkheid in deze bijzondere situatie willen nemen. Carnaval is meer dan feesten alleen, het heeft ook een sterk maatschappelijke functie.”

 

Tweede regeringsjaar

Ook Rob Wensink, voorzitter van De Toet’nbloazers, reageert begripvol. “Het is niet anders en we kunnen niet anders. Jammer, want we vieren ook nog eens ons 55-jarig bestaan. De komende maanden gaan we ons verder beraden hoe we het nu allemaal in elkaar gaan steken. Of er überhaupt wel een nieuwe prins en adjudant komen en hoe we onze leden toch bij dit bijzondere jaar voor onze vereniging kunnen blijven betrekken.”

 

De jongeren van De Toet’nbloazers hadden al rekening gehouden met een afgelasting. Kortgeleden namen ze, onder aanvoering van Jonkheer Thijs en zijn Jonkvrouw Marloes, al een filmpje op, waarin ze hun verdriet over de afgelasting niet onder stoelen of banken staken. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Avondvierdaagse Borne in zwaar weer

Vier avonden lang, vaak zingend, maar bovenal flink stappend door het buitengebied van Borne. En...
30-05-2023

Zenderen geniet als vanouds op Familiedag

Zoals de Pinksterbruidjes op de Eerste pinksterdag zijn gekerfd in het DNA van Borne, geldt dat...
29-05-2023

Dansende bruidjes winden velen om de vinger

‘Op een mooie Pinksterdag’ is de titel van het aloude succesnummer van Leen...
28-05-2023

Haringparty maakt zich op voor 10e editie

Op donderdag 15 juni is het weer zover: de Bornse Haringparty 2023. Volgens voorzitter Dennis...
23-05-2023

Azelo geniet van zeepkistenrace

“Hebben we er zin in en gaan we ervoor?” aldus de opzwepend klinkende speaker...
21-05-2023

Koeien dansend weer de wei in

Het is Hemelvaartsdag, de dag waarop Nederland op de fiets springt en eropuit trekt. De een...
18-05-2023