Extra coronamaatregelen hakken erin
28-09-2020
KULTURHUS, SPORTVERENIGINGEN EN HORECA WORDEN GETROFFEN

Extra coronamaatregelen hakken erin

In een ingelaste persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werden maandagavond een groot aantal extra maatregelen aangekondigd om het coronavirus waar mogelijk een halt toe te roepen. De impact daarvan op het dagelijkse leven zal groot zijn. Ook in Borne, waar bijvoorbeeld het Kulturhus, de sportverenigingen en de horeca direct worden getroffen. Een inventarisatie.

 

Kulturhus

“Daar gaan we weer!”, was de eerste gedachte die door het hoofd van Frank Vennegoor van het Kulturhus speelde toen de nieuwe maatregelen bekend werden. “Ik baal natuurlijk als een stekker. Het is allemaal passen en meten in de huidige maatregelen. Nu kunnen we weer opnieuw beginnen.” In openbare ruimten mogen de komende drie weken maximaal 30 man aanwezig zijn en horeca moet om 22.00 uur sluiten. “Ik weet niet precies wat er voor ons geldt en wat niet. We gaan nu eerst in overleg met de gemeente of de Veiligheidsregio en dan zullen we morgen wel vroeg moeten schakelen.”

 

Voor de eerstvolgende voorstelling van het filmhuis zijn al meer dan dertig kaarten verkocht en er staan nog meer voorstellingen gepland die het aantal van dertig zouden overschrijden. “Maar hoe zit het met de kinderactiviteiten? Mag dat wel? Ik weet het nog niet.” Het blijft voor het Kulturhus nog even afwachten wat de nieuwe richtlijnen voor hen betekenen. “We zullen ons moeten schikken. Het is niet anders.” En er volgt een diepe zucht.

 

Volleybalvereniging Apollo 8

Ook voor Martin Reesink, voorzitter van volleybalvereniging Apollo 8, betekenen de nieuwe maatregelen een behoorlijke domper. “Dit is natuurlijk balen”, zegt hij in een eerste reactie. “Het komende weekend spelen onze dames om de Supercup in Ede. Vorige week hoorden we hoeveel supporters uit Borne erbij aanwezig zouden kunnen zijn. Daar kan nu weer een streep door.”

 

Spelen zonder publiek is volgens Reesink gewoon hartstikke jammer. “Het zorgt toch voor een extra dimensie en dat gaat er nu af. Overigens hadden we het in De Veste ook allemaal uitstekend geregeld. Daar werken we met gastheren en gastvrouwen die de bezoekers naar de beperkte en geplaceerde zitplaatsen begeleiden, we hebben desinfecterende materialen geplaatst en ook in het sportcafé is er bijvoorbeeld belijning aangebracht. Dit is allemaal heel zuur, ook al weet ik dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt.”

 

Reesink hoopt in elk geval dat de extra maatregelen van korte duur zullen zijn en dat het sporten op zich nog doorgang kan blijven vinden. “Voor de sporters is het heel belangrijk dat ze actief kunnen blijven en niet voor een langere periode weer stil zullen vallen. En hoe we dat dan allemaal moeten doen met ouders die kinderen brengen en halen enzovoorts, tja… daar moeten we dan maar oplossingen voor bedenken.”

 

Hertme’s Ambacht

De reactie van Lereau Hulsink van 't Hertme’s Ambacht laat aan duidelijkheid niets te wensen over. “Ik ben ontzettend kwaad. De brandhaarden zitten vooral in de grote steden. Maar daar durfden ze de horeca niet te sluiten. Iets dat zes weken geleden al had moeten gebeuren. Ontstellend slap. Het gevolg is dat de horeca in het hele land nu de dupe is.”

 

Voor Hulsink betekenen de maatregelen weer terug naar af. “Terug naar maximaal 30 personen en om 22.00 uur dicht komt neer op een halvering van de omzet. Hoe trekken we dat recht?” Ook voor zijn geplande dating-avond in oktober doemen de problemen op. “Er hebben zich heel veel kandidaten gemeld en ik ga ze niet teleurstellen. Dan maar spreiden over meerdere avonden. Maar zo’n besluit voelt als een klap in je gezicht. Het gevoel dat je moet bloeden voor het gepruts van een ander. Daar kan ik nu eenmaal heel slecht tegen…” (AJ/BM)

 

Meer info over de nieuwe coronamaatregelen vind je in onze coronaspecial.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘We moeten positief perspectief bieden’

De Fontein aan de Twijnerstraat wordt op zondag gebruikt voor kerkdiensten. Het bestuur van de...
25-10-2020

Fiets vernield bij De Vonder

Vrijdagmiddag 23 oktober werd bij basisschool De Vonder een fiets vernield. Dat zou gebeurd zijn...
25-10-2020

Stilte bij de ouderenbonden

Borne telt drie actieve ouderenbonden, de ABOB, KBO en de PCOB. Naast het verzorgen van een...
23-10-2020

Bewoners Dijkhuis verrast met bitterkoekjes

Onder het motto ‘Wij zijn u niet vergeten’ kregen de 230 bewoners en cliënten...
22-10-2020

Veel tegenwind op participatieavond windmolens

Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot...
21-10-2020

Diefstal uit auto aan Vossenbeek

Op maandag 19 oktober rond 04.00 uur vond er een diefstal plaats uit een auto. De auto stond...
20-10-2020