Corona

Op 12 november 2021 kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge opnieuw vergaande maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus onder controle te houden. Op deze pagina houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen hieromtrent en de stappen die in Borne, Hertme en Zenderen daartoe worden gezet.

 

Ernst Kuipers: ‘Het land gaat weer open’

 

15 februari 2021 - Geen handen schudden, de zorg voor hygiëne, ventileren en het testen bij klachten… het blijft allemaal nog even noodzakelijk, maar voor het overige gaat de rem er vanaf 25 februari bijna volledig af. Dat maakte minister Ernst Kuipers dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie. ”Het land gaat weer open”, trapte hij af. Volgens de verantwoordelijk minister wierp corona een schaduw over onze levens en verdeelde het ons soms tot op het bot. “Gelukkig zitten we nu in een andere fase. Alles gaat dus weer open, maar niet in één keer. Het gaat in grote stappen, die we snel achter elkaar zetten”, zo zei hij.

 

Het complete pakket maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Filmhuis start weer op

 

27 januari 2022 - Nu het weer kan vertoont het Filmhuis Borne weer films op de woensdagavond in het Kulturhus. Woensdagavond werd het filmjaar 2022 afgetrapt met de film Minari. Ondanks de gewijzigde aanvangstijd vonden 29 bezoekers hun weg naar het Kulturhus. Een begin is er. Woensdag 2 februari staat de film Respect op de rol. Voor meer informatie zie de webstek van het Kulturhus.

 

 

Buurtbussen rijden weer op schema

 

26 januari 2022 - Met ingang van maandag 31 januari 2022 rijden de buurtbussen Borne, Weerselo-Ootmarsum en Denekamp weer volgens het originele tijdschema. De Buurtbus Borne rijdt tot 19.00 uur, de Buurtbus Weerselo-Ootmarsum tot 20.00 uur en de buurtbus Denekamp tot 19.30 uur.

 

Horeca, cultuur en sport weer open

 

25 januari 2022 - Nederland gaat verder van het slot. Dat is de boodschap in de persconferentie die premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers dinsdagavond gaven. Zo mogen de horeca en cultuursector, zij het onder voorwaarden, hun deuren dagelijks tot 22.00 uur openen en is er weer publiek welkom bij de sportwedstrijden. Ook de binnenevenementen kunnen weer van start. Hiervoor geldt een maximum van 1.250 bezoekers. In de buitenlucht geldt een norm van een derde van de capaciteit. De versoepelingen gaan woensdag in en gelden voor een periode van zes weken. Lees verder...

 

Het complete pakket maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Winkels vanaf zaterdag tóch ‘gewoon’ open

 

14 januari 2022 - Vanaf zaterdag kan er weer worden gewinkeld, mogen we naar de kapper, draait het fysieke onderwijs op volle toeren en kan er - ook ’s avonds - worden gesport. Wel gelden voor alle versoepelingen nog veel mitsen en maren. Vooralsnog zijn de horeca en culturele sector echter het kind van de rekening; zij dienen in elk geval nog ruim anderhalve week gesloten te blijven. Dat is kort samengevat de conclusie na de persconferentie vrijdagavond van premier Mark Rutte en de kersverse minister Ernst Kuipers. De nieuwe maatregelen gaan zaterdag om 05.00 uur in. Lees verder...

 

Het complete pakket maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Wederom geen kerstboomverbranding in de Stroom Esch

 

30 december 2021 - De kerstboomverbranding die jaarlijks in de wijk Stroom Esch georganiseerd wordt zal ook dit jaar NIET plaatsvinden. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat dit evenement niet door kan gaan. Nu Nederland in een lockdown zit, is het niet mogelijk om zo'n groot evenement te organiseren.

 

U zult uw kerstboom, net als vorig jaar, zelf af moeten voeren. Dat kan door uw kerstboom in stukken te zagen of knippen en gewoon in de groene bak af laten voeren.

 

“We hopen dat het ‘gewone’ leven volgend jaar weer wat terugkomt. Dan staat de werkgroep klaar om het evenement zoals voorheen met veel plezier te organiseren”, aldus de organisatie.

 

 

Gewijzigde tijden buurtbussen

 

22 december 2021 - In verband met de corona lockdown rijden de buurtbussen Borne en Weerselo-Ootmarsum met ingang van maandag 27 december 2021 de volgende tijden.

 

Maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 18.00 uur.

 

Dit tot het einde van de lockdown

 

Nederland per direct weer op slot

 

18 december 2021 - We kunnen nog naar de supermarkt, naar de apotheek, drogisterij en opticien en ook de essentiële diensten, zoals een fysiotherapeut blijven draaien, maar voor het overige valt vanaf zondagmorgen om 05.00 uur vrijwel alles in het slot. Dit harde besluit maakten premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel zaterdagavond bekend tijdens een ingelaste persconferentie. Dit betekent dat alle niet-essentiële winkels, de horeca, theaters, kappers en sport, alsook het middelbaar, hoger en universitair onderwijs gesloten blijven. Vooralsnog geldt de aanscherping tot en met 14 januari.

 

Het complete pakket maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

SBC zet streep door grootschalig carnaval

 

16 december 2021 - Voor het tweede achtereenvolgende jaar worden alle grootschalige carnavalsactiviteiten de komende maanden van de agenda gehaald. Dat is de uitkomst van het overleg donderdagavond in de Stichting Borns Carnaval, waarbij alle vijf carnavalsverenigingen uit Borne, Hertme en Zenderen zijn aangesloten. “Het is allemaal heel vervelend, maar we moeten realistisch zijn en onze verantwoordelijkheid nemen”, aldus preses Henk van den Berg. “Het belangrijkste nu is dat we allemaal gezond blijven en ons niet laten verleiden dit door optochten, gala’s en andere grote feesten op het spel laten zetten.”

 

Vervroegde vakantie basisscholen

 

14 december 2021 - De basisscholen krijgen komende vrijdag al vakantie. Daarmee wordt de kerstonderbreking een week vervroegd, in de hoop het aantal besmettingen rondom de feestdagen een verder halt toe roepen. Dit besluit maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens hun persconferentie bekend. Verder zullen de beperkende maatregelen, waaronder de zogenoemde avond lockdown van 17.00 tot 05.00 uur, de komende weken van kracht blijven en gelden tot en met in elk geval 14 januari.

 

“Het is niet de blijde boodschap waar je op hoopt in deze kersttijd”, aldus de premier, “maar om twee redenen onvermijdelijk.” Daarbij doelde hij op de nog steeds hoge besmettingscijfers, maar vooral ook op de nieuwe omikron-variant, die zich volgens de premier razendsnel verspreidt.

 

Het complete pakket maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Opnieuw geen kerststal in Hertme

 

8 december 2021 - Al 61 keer was de grote openlucht kerststal in Hertme een trekker van jewelste. Het tafereel met de menshoge beelden en de levende have doorstond bijna alle stormen en ademde al die jaren een symboliek waarin de tijd en de veranderende wereld geen rol leken te hebben. Toch gooit corona nu voor het tweede achtereenvolgende jaar roet in het eten. “In verband met de huidige maatregelen zal er dit jaar wederom geen levensgrote kerststal in Hertme te bewonderen zijn,” luidt de sobere beslissing van de Kerststalgroep.

 

Geen Nieuwjaarsbijeenkomst

 

5 december 2021 - De traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst, in de vooravond van de eerste dag in het nieuwe jaar, gaat ook dit keer niet door. “Helaas”, volgens de organisatie. “De pandemie houdt ons in een greep. Daarom moeten we voorzichtig zijn, voor onze veiligheid waken en tegelijkertijd elkaar steunen.”

 

Volgens de organisatie is het daarom op dit moment niet passend een evenement als de Nieuwjaarsbijeenkomst te organiseren. “Vele Bornenaren komen elk jaar naar het Rheineplein om elkaar het beste te wensen en gezellig even bij te praten. Met alle voorzorgsmaatregelen om zo’n evenement veilig en gezond te organiseren is het spontane eraf, terwijl het bovendien niet zeker is of de situatie alweer verbetert.”

 

Filmhuis gaat naar de middag

 

29 november 2021 - Door de onlangs afgekondigde nieuwe maatregelen om de coronapandemie te beteugelen zijn theatervoorstellingen in ieder geval de komende drie weken na 17.00 uur niet meer toegestaan. Om toch films te kunnen vertonen heeft het Filmhuis Borne besloten de geplande voorstellingen te verplaatsen naar 14.00 uur op de woensdagmiddagen.

 

Dit betekent concreet dat in ieder geval de volgende voorstellingen verplaatst zijn:

 • woensdag 1 december 2021; aanvang 14:00 uur; The Invisible Life of Eurídice Gusmão;
 • woensdag 8 december 2021; aanvang 14:00 uur; J'accuse;
 • woensdag 15 december 2021; aanvang 14:00 uur; Kom hier dat ik u kus.

 

In het theater van het Kulturhus blijft het coronatoegangsbewijs van toepassing. Er is controle op een geldige QR-code bij de ingang van de zaal. De anderhalvemeterregel is van kracht en bezoekers moeten mondkapjes dragen wanneer zij zich verplaatsen door het Kulturhus.

 

Streep door Shopping by Candlelight

 

29 november 2021 - De jaarlijkse Kerstkoopavond onder de noemer ‘Shopping by Candlelight’ gaat op zaterdagavond 18 december niet door. “Heel jammer”, aldus dorpsmanager Ruben Baartman, “maar begrijpelijk”. Het is voor de organisatie ondoenlijk een volwaardig programma in elkaar te steken, zonder koren en andere acts die normaliter zo’n belangrijke rol vervullen en tegelijkertijd op een grote toeloop kunnen rekenen. “Bovendien is het nu nog maar hoogst onzeker of de winkels op 18 december ’s avonds wel weer geopend mogen zijn.”

 

Wel zal worden geprobeerd het dorpscentrum overdag zoveel mogelijk in kerstsfeer te brengen. "Maar met hoe en wat, dat is allemaal nog even de vraag”, aldus Baartman. De koopzondagen op 12 en 19 december, die om 12.00 uur beginnen en tot 17.00 uur duren, blijven overigens gewoon op de kalender staan.

 

Nieuwe coronamaatregelen per 28 november

 

26 november 2021 - Tijdens de persconferentie vrijdagavond maakten premeier Rutte en minister Hugo de Jonge bekend dat vanaf zondagavond 28 november vrijwel alles dagelijks om 17.00 uur tot de volgende ochtend om 05.00 uur dient te sluiten, waaronder horeca, niet-essentiële winkels (supermarkten sluiten om 20.00 uur), sportscholen, theaters, de amateursport en evenementen. De scholen blijven wel open; leerlingen vanaf groep 6, alsook de middelbare scholieren dienen op de gang een mondkapje te dragen.

 

Verder behoort een verdere doorvoering van de anderhalve meter en de mondkapjesverplichting tot de aangescherpte maatregelen. Nu ook op plekken waar tot op heden nog een corona toegangsbewijs voldoende was. En ten slotte deed de premier nogmaals een dringende oproep zoveel mogelijk thuis te blijven, maximaal vier mensen thuis te ontvangen en ook zoveel mogelijk thuis te gaan werken. De nieuwe maatregelen gelden vooralsnog voor een periode van drie weken.

 

Zie ook de website van de Rijksoverheid.

 

 

Geen ijsbaan in december

 

26 november 2021 - Op vrijdag 10 december zou de ijsbaan in Borne weer worden geopend om tot en met 1 januari in nieuwe jaar weer drie weken lang schaatsplezier te kunnen bieden aan talrijke kinderen, maar ook aan hun ouders en andere liefhebbers. Maar helaas. “We hebben moeten besluiten de ijsbaan te verzetten naar volgend jaar”, aldus de organisatie vrijdagmorgen.

 

In een nadere toelichting schrijft ze: “Als organisatie hebben wij de huidige maatregelen uitgebreid besproken en samen met de nog te verwachten maatregelen wordt het een praktisch onmogelijk verhaal. Los nog van het feit dat we altijd hebben gezegd dat áls het onhoudbaar wordt voor de zorg, het moreel gezien ook niet haalbaar meer is. Dit vanwege de drukte die de ijsbaan met zich meebrengt.”

 

Geen Nieuwjaarsduik

 

20 november 2021 - De jaarlijkse duik op Nieuwjaarsdag in de vijver van de Stroom Esch gaat niet door.

 

Kertmis in Oud Borne afgelast

 

17 november 2021 - Het evenement ‘Beleef Kerstmis in Oud Borne’, dat op 11 december zou plaatsvinden, gaat niet door. De organisatie laat weten het maatschappelijk en moreel niet verantwoord te vinden om zo’n groot evenement te organiseren vanwege de huidige stand van zaken rond corona.

 

Tafeltennistoernooi afgelast

 

15 november 2021 - Het tafeltennistoernooi en de clinic daaropvolgend voor groep 7 en 8 gaat niet plaatsvinden op vrijdag 19 november.

 

“Hoewel sportactiviteiten voor deze doelgroep nog steeds door mogen gaan lijkt het ons (BorneSport, TTV Borne, scholen) niet verstandig om een grote hoeveelheid kinderen bij elkaar in een sporthal te zetten met de aanwezigheid van ouders, groepsleerkrachten, studenten en vrijwilligers. Dit is natuurlijk niet wat we willen, maar het is op dit moment niet anders”, laat de organisatie weten.

 

Mogelijk wordt het tafeltennistoernooi op een later moment in het schooljaar ingehaald.

 

Starterscafé geannuleerd

 

15 november 2021 - Het Starterscafé, en daarmee de uitreiking van de Startersprijs Midden Twente 2020 en 2021, op maandagavond 15 november gaat vanwege de nieuwe coronamaatregelen niet door.

De Startersprijs is een jaarlijks initiatief van de gemeentes Hengelo, Hof van Twente en Borne en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) voor Twente en De Achterhoek. Door een deskundige jury worden de nieuwe bedrijven op verschillende aspecten beoordeeld. De hoofdprijs bestaat uit een cheque ter waarde van 3.000 euro. Uit Borne waren Beldpoint en de Zenderense Es genomineerd voor de prijs.

 

Aantreden hoogheden Angorageiten afgelast

 

13 november 2021 - Door de nieuwe coronamaatregelen zijn ook de Angorageiten genoodzaakt het aantreden niet door te laten gaan op 21 november. “We hopen dat onze nieuwe hoogheden kunnen opkomen op de manier hoe we het de afgelopen maanden voor ogen hadden, maar dan op een later moment.”

 

Toet'nbloazers blazen aftreden af

 

12 november 2021 - Het aftreden van de regerende hoogheden van C.V. De Toet’nbloazers op zaterdag 13 november zal, vanwege de nieuwe coronamaatregelen, niet doorgaan. De carnavalsvereniging laat weten dat de recente maatregelen noodzaken om actie te ondernemen. Ook de opkomst van de nieuwe hoogheden, gepland in het weekend van 26-28 november wordt geannuleerd. “Wij betreuren dit ten zeerste”, laat de vereniging weten. “Uiteraard gaan we op zoek naar mogelijkheden om deze bijeenkomsten op een later tijdstip alsnog te organiseren. We hopen ook dat iedereen de komende drie weken de regels volgt en dat de cijfers dalen, zodat we hopelijk samen een normaal carnaval 2022 kunnen beleven!”

 

Nieuwe coronamaatregelen per 13 november

 

12 november 2021 - Tijdens de persconferentie vrijdagavond kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een groot aantal maatregelen aan die de sterk oplopende infectiecijfers een halt moeten toeroepen. Zo sluiten de meeste winkels om 18.00 uur, volgt de horeca om 20.00 uur, mogen er maximaal 4 gasten per dag thuis worden ontvangen, is publiek is niet langer welkom bij sportevenementen en eindigen alle andere evenementen uiterlijk om 18.00 uur.

Zie ook de website van de Rijksoverheid.

 

Overzicht van lockdown maatregelen

14 december 2020

 

Met ingang van dinsdag 15 december tenminste tot en met 19 januari:

 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen ouder dan 13 jaar
 • Aantal locaties sluiten:
  • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen)
  • Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
  • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc
  • Dierenparken, pretparken, etc
  • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc
  • Restaurants en café’s
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten
 • Dringend advies om thuis te werken
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen
 • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.

 

Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

 

Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

 

Er zijn uitzonderingen:

 • Op 24, 25 en 26 december mag je thuis 3 mensen van 13 jaar of ouder ontvangen
 • De zorg moet zoveel toegankelijk blijven. Uitvoerders van (para)medische beroepen mogen doorwerken
 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten
 • Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven
 • Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open
 • Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk
 • Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen
 • Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.

 

Tuinkamer Hertme getroffen door corona

11 december 2020

 

Ook bij dagvoorziening De Tuinkamer in Hertme van Carintreggeland is het coronavirus bij meerdere mensen geconstateerd. Het aantal deelnemers per dag was al verlaagd zodat er voldoende afstand kon worden gehouden. Om toch zo veel mogelijk mensen van dienst te kunnen zijn was men ook op zaterdag open. Volgens een woordvoerder van Carintreggeland werd er geheel volgens de geldende GGD-regels gewerkt. "Maar desondanks is ook hier het virus binnengekomen."

 

De dagvoorziening is afgelopen donderdag per onmiddellijk gesloten. Heropening kan pas weer plaatsvinden wanneer er geen besmettingen meer zijn. Men hoopt op 21 december weer op te kunnen starten.

 

Geen versoepelingen rond de kerst

8 december 2020

 

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge konden het tijdens de persconferentie dinsdagavond

niet mooier maken dan het was. “Het gaat echt niet goed met de besmettingscijfers en ook niet in de ziekenhuizen”, zo zei hij. Volgens de premier staat Nederland op een tweesprong: "Óf we zorgen er samen voor dat het de goede kant op gaat, óf de cijfers blijven stijgen, met als gevolg dat we vóór de kerst nog met strengere maatregelen moeten komen.”

 

Een en ander betekent ook dat de restaurants voorlopig gesloten blijven en dat er niet meer dan drie mensen tegelijk en per dag op bezoek mogen komen. Als een van de weinige lichtpuntjes noemde Rutte het feit dat er in januari enkele proefprojecten van start gaan. “Lokaal en heel gecontroleerd” zo voegde hij eraan toe. Als voorbeelden noemde hij een theatervoorstelling en sportwedstrijd waarbij meer bezoekers kunnen worden toegelaten. De volledige weergave van de persconferentie is hier te lezen.

 

De maatregelen vanaf 19 november

17 november 2020

 

Groepen:

 • Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag. U ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.
 • Buitenshuis mag u met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.

 

Het dagelijks leven:

 • Reis zo min mogelijk.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
  • Hotels voor hotelgasten die er overnachten.
  • Uitvaartcentra.
  • Luchthavens voorbij de security check.
  • Bedrijfskantines.
  • Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.
  • Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
  • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur.
 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven.
 • Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
  • Warenmarkten (de gewone weekmarkten).
  • Beurzen en congressen.
  • Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.
  • Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club.
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
 • In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
 • Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten).
 • Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:
  • Professionele zangers.
  • Kinderen tot en met 12 jaar.
  • Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging.
  • Zingen als onderdeel van een demonstratie.
 • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.

 

Sporten is beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
  • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie
 • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
 • Geen publiek bij sport.

 

Reizen:

 • Voor reizen in Nederland geldt:
 • Reis zo min mogelijk.
 • Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
 • Voor reizen naar het buitenland geldt:
 • Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.
 • Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
 • Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
 • Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.

 

Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

3 november 2020

 

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

 

Volhouden

Het risico om besmet te raken blijft hoog: op dit moment testen in Nederland 1 op de 6 mensen positief. Dus het volhouden van de maatregelen is cruciaal. Thuisblijven en testen bij klachten. Drukte vermijden en afstand houden. Dit doe je voor jezelf en voor je naasten. Voor de winkeliers die open willen blijven en voor de horeca die weer open wil.

 

Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

 

Blijf zoveel mogelijk thuis

Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken, grijpen we in op die plaatsen waar risico op overdracht van het virus het grootst is. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.

 

De verscherping van de maatregelen heeft helaas ook impact op ons welzijn en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich ook weer sneller een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we zo goed mogelijk omgaan met het virus. In de zorg en in ons dagelijks leven. Waar we samen kunnen zijn. Met familie en vrienden, tijdens blije en verdrietige momenten. Tijdens het sporten of in een restaurant.

 

Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gelden de volgende maatregelen:

Groepen:

 • Thuis ontvangt u maximaal 2 personen per dag.
 • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
 • Bij uitvaarten geldt vanaf 9 november een maximum van 30 personen.
 • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

 

Het dagelijks leven:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.
 • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, theaters, sexclubs, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.
 • Uitgezonderd zijn:
  • Hotels voor hotelgasten
  • Uitvaartcentra
  • Luchthavens voorbij de security check
  • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
  • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
  • Warenmarkten blijven open.
 • Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
 • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

 

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Uitgezonderd zijn:
  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
  • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
 • Groepslessen zijn verboden.
 • Geen publiek bij sport.

 

Reizen:

Voor reizen in Nederland geldt:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
 • Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

 • Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.
 • Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
 • Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
 • Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.

 

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

13 oktober 2020

 

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

 

Meer dan we zouden willen heeft de verscherping van de maatregelen impact op de samenleving en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich daarna een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we het virus onder controle houden. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen kunnen houden en de basisregels blijven volgen. Iedereen met klachten laat zich testen en mensen met een positieve testuitslag blijven thuis. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen.

 

Voorspelbaarheid

Wat we willen is zo gericht mogelijk ingrijpen. Maar hoe hoger het aantal besmettingen, hoe minder fijnmazig de maatregelen. Het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus wordt versterkt door het testbeleid, het coronadashboard met hieraan toegevoegd een routekaart met vier risiconiveaus waarbij voor iedereen duidelijk is welke maatregelen op welk moment nodig zijn, de app CoronaMelder als ondersteuning bij het bron- en contactonderzoek en aangescherpte wetgeving en handhaving. Zo versterken we het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.

 

Vervolg

De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

 

De maatregelen

Groepen:

 • Thuis ontvangt u maximaal drie personen per dag.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen

Het dagelijks leven:

 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voorgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk
 • Uitgezonderd zijn:
  • Hotels voor hotelgasten
  • Uitvaartcentra
  • Luchthavens voorbij de security check
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
 • Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
  • Markten voor levensmiddelen
  • Beurzen en congressen
  • Bioscopen en theaters
 • Wedstrijden
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
 • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
 • Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Uitgezonderd zijn:
  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
  • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:

 • Reis zo min mogelijk
 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
 • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken

 

Borne, Hertme en Zenderen opnieuw in de greep van het virus

 

Supermarkten hanteren ‘ouderenuurtjes’

5 oktober 2020 - De verscherpte coronamaatregelen brengen ook met zich mee dat de supermarkten hun openingstijden voor ouderen gaan aanpassen. Speciaal voor hen gaan de winkels in Borne van maandag tot en met vrijdag al om 07.00 uur open. De overige klanten kunnen dan vanaf 09.00 uur hun boodschappen doen, bij Nettorama vanaf 08.00 uur. Laatstgenoemde supermarkt reserveert bovendien een half uur vóór sluitingstijd tot en met een half uur daarna voor de ouderen. Met deze aangepaste openingstijden hopen de grootgrutters dat de ouderen en kwetsbare groepen veilig en in alle rust hun boodschappen kunnen doen.

 

Geen feestelijke première van de speelfim Lina

4 oktober 2020 - Zondag 11 oktobe zou voor spelers, medewerkers, sponsoren en genodigden om 13.30 uur in het Kulturhus de feestelijke première plaatsvinden van de speelfilm Lina. De verscherpte coronamaatregelen gooien echter roet in het eten, want er blijft slechts plaats voor dertig bezoekers die gelijktijdig in de filmzaal aanwezig mogen zijn. Daarop is besloten het feest voor sponsoren en genodigden te schrappen en alleen de cast en crew te verwelkomen. Ook de andere voorstellingen zullen in aangepaste vorm plaatsvinden.

 

Het gebruik van mondkapjes in crematoria

2 oktober 2020 - In aansluiting op het dringende advies om in publiekstoegankelijke binnenruimtes mondkapjes te dragen, adviseren ook de crematoria hun gasten een mondkapje te dragen als zij zich door de gebouwen verplaatsen. In de aula's en gastenkamers kunnen de mondkapjes weer af.

 

Geen gebeier op zaterdagmiddag

2 oktober 2020 - De beierclub van de Oude Kerk in Borne stopt voorlopig met het wekelijks beieren op zaterdagmiddag. De coronamaatregelen maken het voor de mensen niet mogelijk op een verantwoorde wijze in de toren samen te komen.

 

28 september 2020

Aangescherpte maatregelen per 29 september

 

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

 

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

 

Regels voor binnen

 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
 • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
 • Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
 • De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

 

Regels voor buiten

 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

 

Aanvullende afspraken

Verder komen er afspraken met brancheorganisaties over striktere naleving van bestaande protocollen.

De GGD neemt contact op met instellingen in de ouderenzorg over extra maatregelen, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid goed worden beschermd. Het gaat hier over beschermingsmiddelen, testen, contact en bezoek.

 

Uitzonderingen

Uitzondering op nieuw maximum voor ruimte binnen (max 30) - en activiteiten buiten (max 40):

 • personen bij een uitvaart
 • samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste 100 personen per zelfstandige ruimte;
 • betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;
 • personen die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijden;
 • de vergaderingen van de Staten-Generaal of van een commissie daaruit (in de desbetreffende veiligheidsregio), van de gemeenteraad, provinciale staten en het algemeen bestuur van een waterschap, of van een door deze organen ingestelde commissie, en andere wettelijk verplichte bijeenkomsten;
 • een bijeenkomst van een internationale organisatie, die gevestigd is op het grondgebied van het Koninkrijk, of van een verdragspartij van een verdrag waarbij het Koninkrijk partij is
 • detailhandel, markten, bibliotheken, musea, monumenten, presentatie-instellingen, dierentuinen, pretparken, kermissen, en daarbij vergelijkbare samenkomsten waarbij sprake is van doorstroom van bezoekers. Hierbij gelden twee voorwaarden voor de uitzondering van deze groep:
 • detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden en venstertijden invoeren voor kwetsbaren (vast te leggen in de aanwijzing en uit te werken in sectorprotocollen)
 • veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties m.u.v. detailhandel en markten, per locatie het maximum aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers, daarbij rekening houdend met oppervlakte van de locatie én kunnen garanderen van met name 1,5 meter afstand.
 • onderwijsinstellingen, trainingsinstellingen en kinderopvang;
 • openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer (geen rondvaartboten e.d.)
 • sportgelegenheden;
 • jeugdverenigingen 0 tot 18 (bv. scouting, cultuur en kunst).
 • luchthavens.

 

Ontheffing van maximum 30 per zaal gebouwen van groot belang voor de VR:

 

 • VR’s kunnen ontheffing verlenen voor panden van groot belang.

 

Uitzondering op nieuw maximum gezelschapsgrootte (max 4):

 • gezamenlijk huishouden;
 • kinderen tot 13 jaar;
 • persoon die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijdt;
 • vergadering of betoging Wet openbare manifestaties;
 • vergaderingen Staten-Generaal, gemeenteraad, provinciale staten, algemeen bestuur waterschap of commissies daaruit;
 • bijeenkomst internationale organisatie of verdragspartij;
 • personen bij een uitvaart;
 • personen die theater, dans, sport of muziek in de vorm van culturele uiting beoefenen;
 • beroep, bedrijf of vereniging.
 • N.B. studenten en leerlingen vormen in het onderwijs geen gezelschap.

 

Uitzondering op horecastop (laatste inloop 21:00, 22:00 zaak gesloten):

 • horeca aan de airside van luchthavens.

 

 

7 augustus 2020

Extra landelijke maatregelen

 

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Premier Mark Rutte riep mensen in een persconferentie donderdag 6 augustus op om zich toch vooral aan de basisregels te houden, zodat de verspreiding van het virus onder controle te houden blijft.

 

Burgemeesters en Veiligheidsregio’s hebben bevoegdheden om regionaal en lokaal extra maatregelen te treffen zoals een mondkapjesplicht, sluiting van parkeergelegenheden, samenkomsten verbieden en handhavend optreden.

 

Ook worden er extra landelijke maatregelen van kracht zoals verplichte reservering, verzoek tot registratie aan bezoekers en een gezondheidscheck bij de horeca, het sluiten van gelegenheden voor maximaal 14 dagen als de GGD op die locatie een bronbesmetting heeft geconstateerd en 14 dagen quarantaine voor reizigers uit risicogebieden.

 

Voor meer informatie zie: www.rijksoverheid.nl

 

Borne, Hertme en Zenderen in de ban van het virus

 

Vanaf 2 juni Corona testen in Twente

Vanaf dinsdag 2 juni is het voor inwoners van Twente met symptomen van COVID-19 mogelijk zich te laten testen op het virus. GGD Twente heeft hiervoor twee testlocaties, in de gemeenten Enschede en Hof van Twente. Aanmelden kan via het gratis landelijke nummer: 0800-1202. De test is gratis.

 

29 mei: Nieuwe fase voor Bornse huisartsen

Nu het aantal coronabesmettingen terugloopt, ontstaat er ook voor de Bornse huisartsen ruimte de organisatie van hun zorgverlening aan te passen. zo wordt de corona-post in de Poort van Borne per 1 juni gesloten en kunnen de spreekuren anders worden ingericht. Lees meer... 

 

19 mei: Opnieuw worden de maatregelen versoepeld

‘Vanaf 1 juni gaan de terrassen weer open, evenals bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen en musea’, zo vertelde premier Mark Rutte tijdens een persconferentie dinsdagavond. Verder gaat op 2 juni het voortgezet (speciaal) onderwijs weer van start, terwijl datzelfde geldt voor het (speciaal) basisonderwijs en de kinderopvang, maar dan met ingang van 8 juni. Alle versoepelingen kennen mitsen en maren; het volledige overzicht is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

6 mei: Maatregelen corona versoepeld

Tijdens een persconferentie woensdagavond heeft premier Mark Rutte een aantal versoepelingen van maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Zo mogen vanaf 11 mei de contactberoepen weer aan de slag en ook de niet-contactsporten mogen weer. Verder zijn samenkomsten van maximaal 10 personen weer toegestaan en gaan basisscholieren de helft van de tijd naar school. Vanaf 1 juni rijdt het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling, waarbij het dragen van een mondkapje verplicht is. Ook de middelbare scholen openen dan weer hun deuren, gaan de terrassen open, evenals -en onder voorwaarden, waaronder maximaal 30 personen- restaurants, musea, theaters en bioscopen. Lees meer.

 

Fysiotherapeuten in Borne weer aan de slag

Met ingang van maandag 4 mei mogen fysiotherapeuten weer opschalen en hun praktijken weer openen voor meer patiënten dan alleen de hoogstnoodzakelijke medische zorg. Het verlossende woord kwam donderdagavond van de beroepsvereniging, een dag later volgden de details en nadere richtlijnen. Zo gaat er gewerkt worden met een uitgebreide telefonische corona-screening, om te voorkomen dat mogelijk besmette patiënten naar de praktijk komen. Verder zijn er extra hygiënemaatregelen en wordt waar mogelijk 1,5 meter afstand gewaarborgd, door de fysieke inrichting aan te passen, maar bijvoorbeeld ook door zorgvuldig te plannen. Lees meer.

 

Poorthuisje op de begraafplaats weer open

Op 23 maart werd het poorthuisje op de begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat vanwege de coronacrisis gesloten. Vanaf zondag 3 mei is het echter weer mogelijk de ruimte voor bezinning en rust te benutten. Alleen de pennen en het gedachtenisboekje blijven voorlopig nog achterwege, maar volgens de vrijwilligers is het fijn dat bezoekers in een tijd waarin troost zo belangrijk is, weer gebruik kunnen maken van de bijzondere ruimte.

 

Streep door de Volksfeesten Zenderen 2020 

De Volksfeesten Zenderen die oorspronkelijk op 26, 27 en 28 juni zouden plaatsvinden, gaan dit jaar definitief niet door. Dinsdagavond maakte premier Rutte bekend dat het verbod op evenementen tot 1 september wordt verlengd. "De onzekerheid over de periode ná 1 september maakt dat het niet mogelijk is om de Volksfeesten alsnog op een later moment dit jaar te organiseren", aldus de organisatie.

 

Geen Melbuul'ndagen

De Melbuul’ndagen gaan definitief niet door. In lijn daarmee zijn ook de Run Bike Run, het wielerevenement De Ronde van Borne en de activiteiten van de Bornse horeca geannuleerd. Deze activiteiten zouden tijdens de Melbuul’ndagen in het laatste weekend van augustus plaatsvinden. Dit naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet, waarin onder andere bekend werd gemaakt dat evenementen tot 1 september verboden zijn.

 

21 april: Maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Lees meer.
 

Geen kledinginzamelingsactie in Hertme

Sam’s Kledinginzameling voor Mensen in Nood, die in de periode van 27 april tot en met 2 mei in Hertme zou worden gehouden, zal vanwege de coronacrisis waarschijnlijk worden doorgeschoven naar het najaar. De stichting hoopt dat iedereen de ingezamelde kleding wil bewaren om deze bij de volgende actieronde in het najaar alsnog te doneren.

 

Families van bewoners Het Dijkhuis komen buurten in de hoogwerker

Het is de nieuwe werkelijkheid. Bijna vijftig families van de bewoners van Het Dijkhuis mogen op de zondagen 19 en 26 april in de hoogwerker om hun naasten weer eventjes te ontmoeten. Het verpleeghuis is immers hermetisch afgesloten, dus een kopje koffie, een knuffel of elkaar gewoon even in de ogen kijken is er niet meer bij. Een belangeloze medewerking van De Lemerij brengt daar verandering in. De animo is groot, de blijdschap en dankbaarheid zijn overweldigend.

 

Geen wandel4daagse

Misschien worden de regels op 1 juni versoepeld. Toch lijkt het de organisatie van de Avond4daagse niet verstandig een week later met zo'n 1.500 wandelaars op pad te gaan. Vandaar dat ze heeft besloten het jaarlijkse wandelfeest dit jaar te moeten annuleren. Een nieuwe datum voor volgend jaar is er al wel: van maandag 31 mei tot en met donderdag 3 juni 2021.

 

Onjuiste berichtgeving over aantal doden

De Twentsche Courant Tubantia meldde dinsdag 14 april dat het aantal coronadoden in Borne tussen de 25 en 35 zou liggen. Een bijzonder hoog aantal dat direct veel ongerustheid en vragen opriep. Het blijkt echter dat de krant de cijfers van het RIVM onjuist heeft geïnterpreteerd. De rapportage van het RIVM moet gelezen worden als 6 tot 8 doden in de gemeente Borne en dat komt meer overeen met de cijfers die bij de gemeente Borne bekend zijn.

 

Geen Bornse Haringparty dit jaar

De Bornse Haringparty 2020, die gepland stond voor donderdag 11 juni, gaat dit jaar niet door. Volgens de organisatie is de onzekerheid op dit moment nog te groot of er tegen die tijd wel weer grote evenementen kunnen plaatsvinden. "Een bijeenkomst van meer dan 300 gasten past bovendien niet in de huidige tijdsgeest", zo luidt de beslissing.

 

Politie maakt einde aan feest

Ondanks alle verboden werd er vrijdagavond toch feestgevierd in Borne. In een pand aan de Hanzestraat trof de politie tegen 22.00 uur meerdere mensen; muziek en alcohol maakten het zogenaamde ‘schijt aan coronafeestje’ compleet. Na de komst van de politie rende een aantal feestgangers weg; één persoon is aangehouden. Lees hier het volledige bericht.

 

Corona Stresslijn voor Borne e.o.

Het therapeuten collectief van Top-PsySo, dat gevestigd is in De Poort van Borne, biedt een luisterend oor aan inwoners en zorgverleners die -op welke manier dan ook- ongerust zijn, stress ervaren of een heftige periode doormaken ten gevolge van de coronacrisis. Het belteam van het collectief wordt daarin bijgestaan door vier vrijwillige co-assistenten Geneeskunde en is elke werkdag van 09.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur te bereiken op 085 130 2942.

 

Coronamaatregelen verlengd 

Het kabinet heeft dinsdag 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

 

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

 

Geen Afrika Festival dit jaar

Het Afrika Festival in het Openluchttheater Hertme zou dit jaar plaatsvinden op 4 en 5 juli. “De crisis komt net zo op ons af als bij iedereen. Het Afrika Festival is wel na 1 juni, maar onze voorbereidingen komen totaal in de knel”, legt Herman Hullegie, voorzitter van het Openluchttheater, uit. “We zijn sterk afhankelijk van een groot aantal vrijwilligers waarvan er een aantal nu heel druk is in de zorg of die op andere manieren moeten bijspringen. Daarnaast voelen we ook een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze vrijwilligers en onze toeschouwers en we weten niet hoe de situatie met corona zich gaat ontwikkelen.”

 

Aangescherpte noodverordening per 26 maart

De plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Twente, Arjen Gerritsen, heeft vandaag de aangescherpte noodverordening ondertekend. Met deze noodverordening wordt uitvoering gegeven aan de aangescherpte maatregelen met betrekking tot samenkomsten, evenementen en contactberoepen die op 23 maart door het kabinet zijn afgekondigd. De aangescherpte maatregelen hebben als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken.

 

Videoboodschappen van burgemeester Jan Pierik

In twee videoboodschappen, een voor de basisschoolleerlingen en de andere voor jongeren, doet burgemeester Jan Pierik een dringende oproep de geldende coronaregels in acht te nemen. Kern van de boodschap is: houd afstand!

Zie https://bit.ly/2UHslNQ en https://bit.ly/2JdkFxJ

 

Tweede besmetting in Het Dijkhuis

In woonzorgcentrum Het Dijkhuis is een tweede besmetting met het coronavirus geconstateerd. Het betreft een bewoner in het woongedeelte, waar wonen en zorg gescheiden is. Bewoners zijn dinsdagavond met een brief op de hoogte gesteld van de besmetting van een medebewoner. Daarin wordt onder meer een dringend beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid. Over de ernst van de ziekteverschijnselen bij de bewoner worden geen nadere mededelingen gedaan.

 

Buurthuis De Letterbak

Buurthuis De Letterbak aan de Clematishof in Borne is tot 1 juni gesloten. Dit betekent onder andere ook dat de maandelijkse bingoavonden dit seizoen niet meer zullen plaatsvinden.

 

Bornse (80) overleden door coronavirus

Burgemeester Jan Pierik meldt maandagavond zijn condoleances te hebben moeten overbrengen aan de familie van een overleden mevrouw (80) uit Borne. “Mevrouw is gistermiddag na een kort ziekbed overleden in het ziekenhuis aan het coronavirus. De familie heeft mij nadrukkelijk gevraagd iedereen op het hart te drukken hoe belangrijk het is dat de afstandsregels door iedereen in acht worden genomen!”

 

Coronamaatregelen aangescherpt

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. Voor een volledig overicht: zie ons bericht 'Coronamaatregelen aangescherpt'.

 

Poorthuisje op de begraafplaats gesloten

Op de begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat is het poorthuisje vanwege de corona-crisis gesloten. In het poortgebouw bij de ingang naar de begraafplaats is een ruimte ingericht voor bezinning en rust. De vrijwilligers die het poorthuisje beheren vonden het niet meer verantwoord om de ruimte toegankelijk te houden. “Het is heel jammer dat je in een tijd waarin troost zo belangrijk is dit besluit moet nemen.” In het poorthuisje kunnen mensen een kopje thee zetten en een kaartje schrijven. De aanwezige materialen ontsmet te houden was echter niet haalbaar.

 

Thuisbelmaatje in Borne

Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne hebben het initiatief genomen om ‘Thuisbelmaatje in Borne’ in het leven te roepen. Als reden hiervoor schrijven de organisaties: “Ook in Borne zitten we noodgedwongen thuis. Met name ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid hebben hierdoor veel minder sociale contacten dan normaal. Familie, buren en mantelzorgers komen niet meer op bezoek en activiteiten gaan niet door. Daarbij is soms ook de thuiszorg en de hulp genoodzaakt om minder te komen. Dan is het fijn zijn als er iemand belt voor een gesprek.”
 

Bent u iemand of kent u iemand die met een Thuisbelmaatje in contact zou willen komen? Bel met 088 – 945 5722 of meldt u aan via de link Thuisbelmaatje in Borne. De organisaties nemen dan zo spoedig mogelijk contact op om u kennis te laten maken met uw Thuisbelmaatje. Samen spreekt u vervolgens af om bijvoorbeeld om de dag even van elkaar te horen, een praatje te maken, het nieuws te delen, iets leuks te vertellen of een vraag te stellen.
 

Geen oud papier ophaalactie

De Bornse Harmonie en het Stedelijk Orkest Borne stoppen met het ophalen van oud papier in de wijken van de gemeente Borne. "Op dit moment is het niet mogelijk dit op verantwoorde wijze te organiseren. Daarom zal in elke geval tot en met 6 april geen oud papier gehaald worden", aldus de muziekverenigingen. Wel blijven de depots, waar het oud papier bezorgd kan worden, geopend.

 

Bewoner Dijkhuis draagt virus

TriviumMeulenbeltZorg meldt zondagmiddag dat een bewoner van woonzorgcentrum Het Dijkhuis in Borne, afdeling De Wheele (2e etage), positief is getest op het coronavirus. “Omdat de verpleeghuisbewoner milde klachten had, is deze op 21 maart getest op het coronavirus. Zaterdagavond werd bekend dat de verpleeghuisbewoner het coronavirus bij zich draagt. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat andere bewoners of medewerkers van deze afdeling corona-gerelateerde klachten hebben. Uit voorzorg is hen gevraagd om hun gezondheid de komende twee weken in de gaten te blijven houden”, aldus de zorgorganisatie.

 

Rabobank Borne
Naast onder andere de kantoren in Delden en Goor sluit de Rabobank vanaf maandag 23 maart ook haar kantoor in Borne. Tot hoe lang de sluiting duurt, is nog niet bekend. De kantoren in Almelo en Hengelo blijven geopend. In een toelichting schrijft de bank: 'Kom alleen naar de kantoren indien noodzakelijk! Wij helpen onze klanten graag via onze digitale kanalen. Plan afspraken zoveel mogelijk online, per videochat of per telefoon'.

 

Repair Café 

Het Repair Café in de Stroom Esch gaat de komende tijd niet door. "Onze reparateurs en klanten zitten grotendeels in de risicogroep en dus willen we niet het risico lopen dat we elkaar aansteken met het Coronavirus", zo klinkt het.

 

Kerkklokken luiden

Op de woensdagavonden 18 en 25 maart én op 1 april zullen 's avonds van 19.00 tot 19.15 uur de kerkklokken luiden in Borne. Het initiatief van de Raad van Kerken dient als 'een geluid van hoop en troost, waarmee de kerken mensen met elkaar willen verbinden over de grenzen van hun sociaal isolement heen'.

 

Energiewinkel

De deuren van de (tijdelijke) Energiewinkel in het pand van Welbions aan de Stationsstraat 12 in Borne blijven in ieder geval tot en met 6 april gesloten in verband met het coronavirus. Na die datum hopen de wooncoaches van Stichting Duurzaam Thuis Twente weer vragen te beantwoorden van inwoners over subsidie- en financieringsmogelijkheden.

 

Kringloop

Het bestuur van kringloopbedrijf Borne ziet zich genoodzaakt de opening van de nieuwe locatie aan de Ambachtstraat tot nader order uit te stellen. “U weet hoe het werkt: wij zijn afhankelijk van goederen, die bij ons binnenkomen. De herkomst ervan kennen wij niet, zodat niet valt uit te sluiten dat er besmetting aanwezig is."

 

Het bestuur vervolgt: "Dit houdt een risico in, dat wij niet kunnen en willen dragen: uw en onze gezondheid is in het geding en daar kunnen we niet voorzichtig genoeg mee zijn. Daarom zijn de kledingcontainers gesloten en verzoeken wij u geen zakken ernaast te plaatsen. Inbreng van goederen is daarom helaas ook niet mogelijk, tevens kunnen wij niets ophalen. Het is een moeilijke beslissing geweest die tot teleurstelling leidt, wij vragen echter om uw begrip hiervoor. Zodra het verantwoord lijkt gaan wij open; wij zullen zo spoedig mogelijk berichten omtrent de datum om u dan van harte welkom te heten.”

 

Crematorium (update)

16 maart 2020 - Gezien de ontwikkelingen en afgekondigde maatregelen rondom het Coronavirus heeft Crematoria Twente in nauw overleg met de Veiligheidsregio Twente aanvullende maatregelen getroffen.

Zo is catering niet meer toegestaan en zal dit ook niet langer worden aangeboden. Verder worden er vanaf dinsdag 16 maart maximaal 30 personen bij een plechtigheid toegelaten. Crematoria Twente heeft faciliteiten om mensen op afstand mee te kunnen laten kijken via een beveiligde livestream en er worden in overleg met de familie opnames van de plechtigheid gemaakt. Ook kunnen families nu in kleine kring afscheid nemen en op een later tijdstip een afscheidsdienst houden met catering. Deze richtlijnen gelden in ieder geval tot en met 6 april. Als er tussentijds wijzigingen optreden, dan wordt dit uiteraard gemeld.

De oorspronkelijk op 28 maart geplande open dag van het vernieuwde crematorium in Enschede is in verband met het coronavirus uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

 

Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne

Tot en met 6 april zijn Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne alleen nog telefonisch (088 945 5722) en per mail (borne@wijkracht.nl en welzijnouderenborne@wijkracht.nl) te bereiken. Alle activiteiten zijn de komende weken geannuleerd en de werkzaamheden zullen zoveel mogelijk vanuit huis worden verricht. Beide organisaties roepen op jong en oud op zich te melden als er vragen zijn of als er op welke manier dan ook hulp wenselijk is. “Zorg goed voor uzelf en indien mogelijk ook voor een ander”, zo klinkt het. “Wij denken graag mee in oplossingen en organiseren daar wenselijk zaken zonder uw veiligheid, die van vrijwilligers en onszelf te schaden.”

 

Beieren Oude Kerk

Tot nader order wordt er door de vrijwilligers van de beier club niet meer gebeierd in de toren van de Oude Kerk op zaterdagmiddagen.

 

Lentekoopzondag

De Lentekoopzondag, die op 22 maart in het centrum van Borne zou worden gehouden, is afgelast. De winkeliers blijven er ondertussen wel alles aan doen hun consument zo goed en veilig mogelijk te bedienen. De hygiënevoorschriften hebben de allerhoogste prioriteit.

 

Palmpasenoptocht

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die de overheid zondagmiddag heeft afgekondigd en die tot en met 6 april gelden, heeft het bestuur van Stichting Folkloregroep Borne besloten de Palmpasenoptocht die gepland stond voor zondag 5 april, af te gelasten.

 

Kulturhus

Met onmiddellijke ingang is het Kulturhus dicht voor publiek. Dat betekent ook dat de komende periode de muzieklessen stilgelegd worden, de bibliotheek gesloten is, er geen horeca is en gereserveerde ruimten gecanceld worden.

 

Buurtbussen

Het bestuur van de Buurtbusvereniging Borne heeft besloten om met directe ingang tijdelijk te stoppen met het rijden van de buurtbus in Borne. Als argument hiervoor noemt zij het volgende: "Wij werken met een kwetsbare groep vrijwilligers van 65+ en het grootste deel van onze klanten zijn scholieren en deze gaan de komende weken niet naar school."

 

Zwembad

Naar aanleiding van het directe besluit van de Rijksoverheid op 15 maart zijn alle activiteiten per direct stilgelegd en zal het zwembad sluiten t/m 6 april 2020. Laco volgt uiteraard de landelijke richtlijnen van de overheid hierin ten behoeve van de volksgezondheid. Laco wil op voorhand al aangeven aan haar gasten met een doorlopende abonnementsvormen dat Laco voor deze periode van sluiting een compensatie zal aanbieden. Hierover wordt men later geinformeerd.

 

Bornse Synagoge
Alle activiteiten die de komende weken in de Bornse Synagoge zouden plaatsvinden zijn vooralsnog afgelast. Dit betekent onder meer dat de expositie van Jorien Stel, het concert van Marinka Wijnands en Han Schokker met gedichten van Stevine Groenen en de lezing van Astrid Vroemisse niet doorgaan.

 

Bevrijdingsfeesten

De festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid die tot en met 3 april in Borne zouden plaatsvinden zijn vooralsnog uitgesteld. Tot deze beslissing kwam de organisatie vrijdagmorgen in het overleg met de gemeente Borne. Of ze op een later moment alsnog zullen plaatsvinden zal over een week duidelijk worden. "We lassen nu een adempauze in om alle consequenties van uitstel en afgelasting goed in kaart te kunnen brengen", aldus het persbericht.

 

Tocht langs monumenten

De hardloop- en wandeltocht in het kader van 75 jaar Vrijheid op 29 maart, georganiseerd door TV Trios, gaat niet door.

 

ABOB

Het Bestuur van de ABOB deelt mede dat tot 1 april alle activiteiten zijn afgelast.
Deze zijn: maandag 16 maart in de Stefans-Hof inschrijfmorgen voor de jaarlijkse
voorjaarsbustocht, donderdagavond 19 maart: ontspanningsavond in het Kulturhus, vrijdagmiddag 27 maart: ALV (algemene ledenvergadering) in de Stefans-Hof.
 

Borne op z'n Best

Borne op z'n Best, dat op zondag 19 april zou plaatsvinden, slaat een jaartje over. "Het is onverantwoord om onder deze omstandigheden een evenement op poten zetten, waar normaliter ruim 30.000 mensen op afkomen", zo klinkt het. De eerstvolgende editie van Borne op z'n Best is op zondag 18 april 2021.

 

Wereldwinkel

Ook de officiële heropening en receptie van de vernieuwde Wereldwinkel op 21 maart is afgelast; de winkel is intussen wel geopend. Op 16 maart heeft het bestuur van de Wereldwinkel besloten de winkel voorlopig te sluiten.

 

Museum Bussemakerhuis

De directie heeft in samenspraak met het bestuur besloten het museum voorlopig tot eind maart te sluiten.

 

Kerkdiensten

Tot en met 29 maart worden er geen kerkdiensten gehouden in de Oude Kerk (Kulturhus), Het Dijkhuis, de St. Stephanuskerk in Borne, de RK Kerk in Zenderen en de H. Stephanus in Hertme. Ook de vieringen van de Theresiagemeenschap zijn geannuleerd.

 

Oorlogsveteraan Fred Nachbaur

BorneBoeit heeft, in samenspraak met de organisatie van de bevrijdingsfeesten, besloten dat het in de huidige omstandigheden onverantwoord is de bijna 95-jarige veteraan Fred Nachbaur uit Canada te laten overkomen voor de viering van 75 jaar Bevrijding. Een bericht dat in Ottawa teleurstelling gaf maar ook op begrip kon rekenen. We hopen dat het mogelijk is de man, die als eerste van het Dorsetregiment Borne op 3 april 1945 binnenliep, op een later tijdstip alsnog in Borne te kunnen begroeten.

 

Heemkundevereniging

De lezing 'Boerderijen in Twente' op 18 maart gaat niet door. De expositie 'Borne, 301 dagen na D-day', die in de maand mei in de aula van 't Dijkhuis zou worden getoond zal waarschijnlijk verplaatst worden naar juni.
 

Dorpsraad Zenderen

De bijeenkomst van de Dorpsraad Zenderen donderdagavond, inclusief de ondertekening van het convenant, gaat niet door. Dit vanwege de richtlijn, die voor het hele land is uitgeroepen om zo weinig mogelijk in grotere groepen bijeen te komen, maar ook vanwege het feit, dat de burgemeester op elk moment kan worden opgeroepen voor crisisberaad. Er wordt alvast gekeken naar een nieuwe datum.

 

Borne Schoon

De landelijke opschoondag op 21 maart wordt verplaatst naar een tijdstip later in het jaar. In Borne heeft men het advies gevolgd en besloten de activiteiten op 21 maart niet door te laten gaan.

 

NLDoet

Aanstaande zaterdag zouden er diverse acties plaatsvinden in het kader van het landelijk georganiseerde NLDoet. Het Oranje Fonds heeft echter geadviseerd om vanwege het coronavirus de activiteiten af te blazen. In Borne heeft in ieder geval de Kloostergaarde laten weten de handen zaterdag niet uit de mouwen te steken. Ook het onderhoud aan de HOP in Hertme én het hertenkampje aan de Spechtstraat gaan voorlopig niet door.

 

Sport

De KNVB schort alle wedstrijden op tot 1 april. Dit geldt ook voor oefenwedstrijden. Bij RKSVNEO zullen er in ieder geval deze week geen trainingen plaatsvinden en zal het clubhuis gesloten zijn. NEO is nog in overleg met overige clubs en verenigingen in de regio wat ze de komende weken gaat doen. Zodra er meer informatie is, zal ze dit zo snel mogelijk delen.


De feest-/jubileumactiviteiten vanwege het vijftigjarige bestaan van H.V. Borhave op 28 maart 2020 worden opgeschort tot nader order. Alle handbalwedstrijden tot en met 31 maart zijn afgelast en alle trainingen bij Borhave komen te vervallen tot nader berichtgeving. Maandag 16 maart neemt het bestuur een besluit omtrent trainingen.

 

Meerdere sportverenigingen melden het niet doorgaan van wedstrijden en trainingen. Kijk voor de actuele berichtgeving op de websites van de diverse verenigingen.

 

Kulturhus

In het Kulturhus zijn de volgende evenementen afgelast:

 • Mirjam Pol, 13 maart
 • Brel & Brass door Euregio Brassband met Micheline van Hautem, 14 maart
 • Cladans, 15 maart
 • Downton Abbey, Filmhuis Borne, 18 maart
 • Marc de Hond met Humberto Tan, 20 maart
 • Muziekcafe Borne, Fresj, 21 maart
 • College Nedersaksisch Hendrik Jan Bökkers op 24 maart gaat niet door, groepen 8 (alleen bij opgave).
 • Vollle Wille & Melbuuln piratenkoor 27 maart > nog in afwachting
 • Middelbare Meiden, 28 maart
 • Voorstelling ‘Het verkeerde been van de koning’ op 31 maart gaat niet door, groep 4.
 • Nooit Verteld, film, 31 maart

Voor de meeste evenementen wordt een nieuwe datum overwogen.

 

(Deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Ook een afgelasting te melden? Mail naar info@borneboeit.nl)