Corona

De gevolgen van het coronavirus zijn groot. Sinds het kabinet verregaande maatregelen aankondigde om het virus de baas te worden, vindt er overal naarstig overleg plaats over de wijze waarop de samenleving met de gevolgen ervan dient om te gaan. Evenementen werden afgelast of verplaatst, de sport ligt voor een groot deel stil en bijeenkomsten werden gecanceld. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen hieromtrent en de stappen die in Borne, Hertme en Zenderen daartoe worden gezet.

 

7 augustus 2020

Extra landelijke maatregelen

 

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Premier Mark Rutte riep mensen in een persconferentie donderdag 6 augustus op om zich toch vooral aan de basisregels te houden, zodat de verspreiding van het virus onder controle te houden blijft.

 

Burgemeesters en Veiligheidsregio’s hebben bevoegdheden om regionaal en lokaal extra maatregelen te treffen zoals een mondkapjesplicht, sluiting van parkeergelegenheden, samenkomsten verbieden en handhavend optreden.

 

Ook worden er extra landelijke maatregelen van kracht zoals verplichte reservering, verzoek tot registratie aan bezoekers en een gezondheidscheck bij de horeca, het sluiten van gelegenheden voor maximaal 14 dagen als de GGD op die locatie een bronbesmetting heeft geconstateerd en 14 dagen quarantaine voor reizigers uit risicogebieden.

 

Voor meer informatie zie: www.rijksoverheid.nl

 

Borne, Hertme en Zenderen in de ban van het virus

 

Vanaf 2 juni Corona testen in Twente

Vanaf dinsdag 2 juni is het voor inwoners van Twente met symptomen van COVID-19 mogelijk zich te laten testen op het virus. GGD Twente heeft hiervoor twee testlocaties, in de gemeenten Enschede en Hof van Twente. Aanmelden kan via het gratis landelijke nummer: 0800-1202. De test is gratis.

 

29 mei: Nieuwe fase voor Bornse huisartsen

Nu het aantal coronabesmettingen terugloopt, ontstaat er ook voor de Bornse huisartsen ruimte de organisatie van hun zorgverlening aan te passen. zo wordt de corona-post in de Poort van Borne per 1 juni gesloten en kunnen de spreekuren anders worden ingericht. Lees meer... 

 

19 mei: Opnieuw worden de maatregelen versoepeld

‘Vanaf 1 juni gaan de terrassen weer open, evenals bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen en musea’, zo vertelde premier Mark Rutte tijdens een persconferentie dinsdagavond. Verder gaat op 2 juni het voortgezet (speciaal) onderwijs weer van start, terwijl datzelfde geldt voor het (speciaal) basisonderwijs en de kinderopvang, maar dan met ingang van 8 juni. Alle versoepelingen kennen mitsen en maren; het volledige overzicht is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

6 mei: Maatregelen corona versoepeld

Tijdens een persconferentie woensdagavond heeft premier Mark Rutte een aantal versoepelingen van maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Zo mogen vanaf 11 mei de contactberoepen weer aan de slag en ook de niet-contactsporten mogen weer. Verder zijn samenkomsten van maximaal 10 personen weer toegestaan en gaan basisscholieren de helft van de tijd naar school. Vanaf 1 juni rijdt het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling, waarbij het dragen van een mondkapje verplicht is. Ook de middelbare scholen openen dan weer hun deuren, gaan de terrassen open, evenals -en onder voorwaarden, waaronder maximaal 30 personen- restaurants, musea, theaters en bioscopen. Lees meer.

 

Fysiotherapeuten in Borne weer aan de slag

Met ingang van maandag 4 mei mogen fysiotherapeuten weer opschalen en hun praktijken weer openen voor meer patiënten dan alleen de hoogstnoodzakelijke medische zorg. Het verlossende woord kwam donderdagavond van de beroepsvereniging, een dag later volgden de details en nadere richtlijnen. Zo gaat er gewerkt worden met een uitgebreide telefonische corona-screening, om te voorkomen dat mogelijk besmette patiënten naar de praktijk komen. Verder zijn er extra hygiënemaatregelen en wordt waar mogelijk 1,5 meter afstand gewaarborgd, door de fysieke inrichting aan te passen, maar bijvoorbeeld ook door zorgvuldig te plannen. Lees meer.

 

Poorthuisje op de begraafplaats weer open

Op 23 maart werd het poorthuisje op de begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat vanwege de coronacrisis gesloten. Vanaf zondag 3 mei is het echter weer mogelijk de ruimte voor bezinning en rust te benutten. Alleen de pennen en het gedachtenisboekje blijven voorlopig nog achterwege, maar volgens de vrijwilligers is het fijn dat bezoekers in een tijd waarin troost zo belangrijk is, weer gebruik kunnen maken van de bijzondere ruimte.

 

Streep door de Volksfeesten Zenderen 2020 

De Volksfeesten Zenderen die oorspronkelijk op 26, 27 en 28 juni zouden plaatsvinden, gaan dit jaar definitief niet door. Dinsdagavond maakte premier Rutte bekend dat het verbod op evenementen tot 1 september wordt verlengd. "De onzekerheid over de periode ná 1 september maakt dat het niet mogelijk is om de Volksfeesten alsnog op een later moment dit jaar te organiseren", aldus de organisatie.

 

Geen Melbuul'ndagen

De Melbuul’ndagen gaan definitief niet door. In lijn daarmee zijn ook de Run Bike Run, het wielerevenement De Ronde van Borne en de activiteiten van de Bornse horeca geannuleerd. Deze activiteiten zouden tijdens de Melbuul’ndagen in het laatste weekend van augustus plaatsvinden. Dit naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet, waarin onder andere bekend werd gemaakt dat evenementen tot 1 september verboden zijn.

 

21 april: Maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Lees meer.
 

Geen kledinginzamelingsactie in Hertme

Sam’s Kledinginzameling voor Mensen in Nood, die in de periode van 27 april tot en met 2 mei in Hertme zou worden gehouden, zal vanwege de coronacrisis waarschijnlijk worden doorgeschoven naar het najaar. De stichting hoopt dat iedereen de ingezamelde kleding wil bewaren om deze bij de volgende actieronde in het najaar alsnog te doneren.

 

Families van bewoners Het Dijkhuis komen buurten in de hoogwerker

Het is de nieuwe werkelijkheid. Bijna vijftig families van de bewoners van Het Dijkhuis mogen op de zondagen 19 en 26 april in de hoogwerker om hun naasten weer eventjes te ontmoeten. Het verpleeghuis is immers hermetisch afgesloten, dus een kopje koffie, een knuffel of elkaar gewoon even in de ogen kijken is er niet meer bij. Een belangeloze medewerking van De Lemerij brengt daar verandering in. De animo is groot, de blijdschap en dankbaarheid zijn overweldigend.

 

Geen wandel4daagse

Misschien worden de regels op 1 juni versoepeld. Toch lijkt het de organisatie van de Avond4daagse niet verstandig een week later met zo'n 1.500 wandelaars op pad te gaan. Vandaar dat ze heeft besloten het jaarlijkse wandelfeest dit jaar te moeten annuleren. Een nieuwe datum voor volgend jaar is er al wel: van maandag 31 mei tot en met donderdag 3 juni 2021.

 

Onjuiste berichtgeving over aantal doden

De Twentsche Courant Tubantia meldde dinsdag 14 april dat het aantal coronadoden in Borne tussen de 25 en 35 zou liggen. Een bijzonder hoog aantal dat direct veel ongerustheid en vragen opriep. Het blijkt echter dat de krant de cijfers van het RIVM onjuist heeft geïnterpreteerd. De rapportage van het RIVM moet gelezen worden als 6 tot 8 doden in de gemeente Borne en dat komt meer overeen met de cijfers die bij de gemeente Borne bekend zijn.

 

Geen Bornse Haringparty dit jaar

De Bornse Haringparty 2020, die gepland stond voor donderdag 11 juni, gaat dit jaar niet door. Volgens de organisatie is de onzekerheid op dit moment nog te groot of er tegen die tijd wel weer grote evenementen kunnen plaatsvinden. "Een bijeenkomst van meer dan 300 gasten past bovendien niet in de huidige tijdsgeest", zo luidt de beslissing.

 

Politie maakt einde aan feest

Ondanks alle verboden werd er vrijdagavond toch feestgevierd in Borne. In een pand aan de Hanzestraat trof de politie tegen 22.00 uur meerdere mensen; muziek en alcohol maakten het zogenaamde ‘schijt aan coronafeestje’ compleet. Na de komst van de politie rende een aantal feestgangers weg; één persoon is aangehouden. Lees hier het volledige bericht.

 

Corona Stresslijn voor Borne e.o.

Het therapeuten collectief van Top-PsySo, dat gevestigd is in De Poort van Borne, biedt een luisterend oor aan inwoners en zorgverleners die -op welke manier dan ook- ongerust zijn, stress ervaren of een heftige periode doormaken ten gevolge van de coronacrisis. Het belteam van het collectief wordt daarin bijgestaan door vier vrijwillige co-assistenten Geneeskunde en is elke werkdag van 09.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur te bereiken op 085 130 2942.

 

Coronamaatregelen verlengd 

Het kabinet heeft dinsdag 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

 

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

 

Geen Afrika Festival dit jaar

Het Afrika Festival in het Openluchttheater Hertme zou dit jaar plaatsvinden op 4 en 5 juli. “De crisis komt net zo op ons af als bij iedereen. Het Afrika Festival is wel na 1 juni, maar onze voorbereidingen komen totaal in de knel”, legt Herman Hullegie, voorzitter van het Openluchttheater, uit. “We zijn sterk afhankelijk van een groot aantal vrijwilligers waarvan er een aantal nu heel druk is in de zorg of die op andere manieren moeten bijspringen. Daarnaast voelen we ook een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze vrijwilligers en onze toeschouwers en we weten niet hoe de situatie met corona zich gaat ontwikkelen.”

 

Aangescherpte noodverordening per 26 maart

De plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Twente, Arjen Gerritsen, heeft vandaag de aangescherpte noodverordening ondertekend. Met deze noodverordening wordt uitvoering gegeven aan de aangescherpte maatregelen met betrekking tot samenkomsten, evenementen en contactberoepen die op 23 maart door het kabinet zijn afgekondigd. De aangescherpte maatregelen hebben als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken.

 

Videoboodschappen van burgemeester Jan Pierik

In twee videoboodschappen, een voor de basisschoolleerlingen en de andere voor jongeren, doet burgemeester Jan Pierik een dringende oproep de geldende coronaregels in acht te nemen. Kern van de boodschap is: houd afstand!

Zie https://bit.ly/2UHslNQ en https://bit.ly/2JdkFxJ

 

Tweede besmetting in Het Dijkhuis

In woonzorgcentrum Het Dijkhuis is een tweede besmetting met het coronavirus geconstateerd. Het betreft een bewoner in het woongedeelte, waar wonen en zorg gescheiden is. Bewoners zijn dinsdagavond met een brief op de hoogte gesteld van de besmetting van een medebewoner. Daarin wordt onder meer een dringend beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid. Over de ernst van de ziekteverschijnselen bij de bewoner worden geen nadere mededelingen gedaan.

 

Buurthuis De Letterbak

Buurthuis De Letterbak aan de Clematishof in Borne is tot 1 juni gesloten. Dit betekent onder andere ook dat de maandelijkse bingoavonden dit seizoen niet meer zullen plaatsvinden.

 

Bornse (80) overleden door coronavirus

Burgemeester Jan Pierik meldt maandagavond zijn condoleances te hebben moeten overbrengen aan de familie van een overleden mevrouw (80) uit Borne. “Mevrouw is gistermiddag na een kort ziekbed overleden in het ziekenhuis aan het coronavirus. De familie heeft mij nadrukkelijk gevraagd iedereen op het hart te drukken hoe belangrijk het is dat de afstandsregels door iedereen in acht worden genomen!”

 

Coronamaatregelen aangescherpt

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. Voor een volledig overicht: zie ons bericht 'Coronamaatregelen aangescherpt'.

 

Poorthuisje op de begraafplaats gesloten

Op de begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat is het poorthuisje vanwege de corona-crisis gesloten. In het poortgebouw bij de ingang naar de begraafplaats is een ruimte ingericht voor bezinning en rust. De vrijwilligers die het poorthuisje beheren vonden het niet meer verantwoord om de ruimte toegankelijk te houden. “Het is heel jammer dat je in een tijd waarin troost zo belangrijk is dit besluit moet nemen.” In het poorthuisje kunnen mensen een kopje thee zetten en een kaartje schrijven. De aanwezige materialen ontsmet te houden was echter niet haalbaar.

 

Thuisbelmaatje in Borne

Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne hebben het initiatief genomen om ‘Thuisbelmaatje in Borne’ in het leven te roepen. Als reden hiervoor schrijven de organisaties: “Ook in Borne zitten we noodgedwongen thuis. Met name ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid hebben hierdoor veel minder sociale contacten dan normaal. Familie, buren en mantelzorgers komen niet meer op bezoek en activiteiten gaan niet door. Daarbij is soms ook de thuiszorg en de hulp genoodzaakt om minder te komen. Dan is het fijn zijn als er iemand belt voor een gesprek.”
 

Bent u iemand of kent u iemand die met een Thuisbelmaatje in contact zou willen komen? Bel met 088 – 945 5722 of meldt u aan via de link Thuisbelmaatje in Borne. De organisaties nemen dan zo spoedig mogelijk contact op om u kennis te laten maken met uw Thuisbelmaatje. Samen spreekt u vervolgens af om bijvoorbeeld om de dag even van elkaar te horen, een praatje te maken, het nieuws te delen, iets leuks te vertellen of een vraag te stellen.
 

Geen oud papier ophaalactie

De Bornse Harmonie en het Stedelijk Orkest Borne stoppen met het ophalen van oud papier in de wijken van de gemeente Borne. "Op dit moment is het niet mogelijk dit op verantwoorde wijze te organiseren. Daarom zal in elke geval tot en met 6 april geen oud papier gehaald worden", aldus de muziekverenigingen. Wel blijven de depots, waar het oud papier bezorgd kan worden, geopend.

 

Bewoner Dijkhuis draagt virus

TriviumMeulenbeltZorg meldt zondagmiddag dat een bewoner van woonzorgcentrum Het Dijkhuis in Borne, afdeling De Wheele (2e etage), positief is getest op het coronavirus. “Omdat de verpleeghuisbewoner milde klachten had, is deze op 21 maart getest op het coronavirus. Zaterdagavond werd bekend dat de verpleeghuisbewoner het coronavirus bij zich draagt. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat andere bewoners of medewerkers van deze afdeling corona-gerelateerde klachten hebben. Uit voorzorg is hen gevraagd om hun gezondheid de komende twee weken in de gaten te blijven houden”, aldus de zorgorganisatie.

 

Rabobank Borne
Naast onder andere de kantoren in Delden en Goor sluit de Rabobank vanaf maandag 23 maart ook haar kantoor in Borne. Tot hoe lang de sluiting duurt, is nog niet bekend. De kantoren in Almelo en Hengelo blijven geopend. In een toelichting schrijft de bank: 'Kom alleen naar de kantoren indien noodzakelijk! Wij helpen onze klanten graag via onze digitale kanalen. Plan afspraken zoveel mogelijk online, per videochat of per telefoon'.

 

Repair Café 

Het Repair Café in de Stroom Esch gaat de komende tijd niet door. "Onze reparateurs en klanten zitten grotendeels in de risicogroep en dus willen we niet het risico lopen dat we elkaar aansteken met het Coronavirus", zo klinkt het.

 

Kerkklokken luiden

Op de woensdagavonden 18 en 25 maart én op 1 april zullen 's avonds van 19.00 tot 19.15 uur de kerkklokken luiden in Borne. Het initiatief van de Raad van Kerken dient als 'een geluid van hoop en troost, waarmee de kerken mensen met elkaar willen verbinden over de grenzen van hun sociaal isolement heen'.

 

Energiewinkel

De deuren van de (tijdelijke) Energiewinkel in het pand van Welbions aan de Stationsstraat 12 in Borne blijven in ieder geval tot en met 6 april gesloten in verband met het coronavirus. Na die datum hopen de wooncoaches van Stichting Duurzaam Thuis Twente weer vragen te beantwoorden van inwoners over subsidie- en financieringsmogelijkheden.

 

Kringloop

Het bestuur van kringloopbedrijf Borne ziet zich genoodzaakt de opening van de nieuwe locatie aan de Ambachtstraat tot nader order uit te stellen. “U weet hoe het werkt: wij zijn afhankelijk van goederen, die bij ons binnenkomen. De herkomst ervan kennen wij niet, zodat niet valt uit te sluiten dat er besmetting aanwezig is."

 

Het bestuur vervolgt: "Dit houdt een risico in, dat wij niet kunnen en willen dragen: uw en onze gezondheid is in het geding en daar kunnen we niet voorzichtig genoeg mee zijn. Daarom zijn de kledingcontainers gesloten en verzoeken wij u geen zakken ernaast te plaatsen. Inbreng van goederen is daarom helaas ook niet mogelijk, tevens kunnen wij niets ophalen. Het is een moeilijke beslissing geweest die tot teleurstelling leidt, wij vragen echter om uw begrip hiervoor. Zodra het verantwoord lijkt gaan wij open; wij zullen zo spoedig mogelijk berichten omtrent de datum om u dan van harte welkom te heten.”

 

Crematorium (update)

16 maart 2020 - Gezien de ontwikkelingen en afgekondigde maatregelen rondom het Coronavirus heeft Crematoria Twente in nauw overleg met de Veiligheidsregio Twente aanvullende maatregelen getroffen.

Zo is catering niet meer toegestaan en zal dit ook niet langer worden aangeboden. Verder worden er vanaf dinsdag 16 maart maximaal 30 personen bij een plechtigheid toegelaten. Crematoria Twente heeft faciliteiten om mensen op afstand mee te kunnen laten kijken via een beveiligde livestream en er worden in overleg met de familie opnames van de plechtigheid gemaakt. Ook kunnen families nu in kleine kring afscheid nemen en op een later tijdstip een afscheidsdienst houden met catering. Deze richtlijnen gelden in ieder geval tot en met 6 april. Als er tussentijds wijzigingen optreden, dan wordt dit uiteraard gemeld.

De oorspronkelijk op 28 maart geplande open dag van het vernieuwde crematorium in Enschede is in verband met het coronavirus uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

 

Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne

Tot en met 6 april zijn Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne alleen nog telefonisch (088 945 5722) en per mail (borne@wijkracht.nl en welzijnouderenborne@wijkracht.nl) te bereiken. Alle activiteiten zijn de komende weken geannuleerd en de werkzaamheden zullen zoveel mogelijk vanuit huis worden verricht. Beide organisaties roepen op jong en oud op zich te melden als er vragen zijn of als er op welke manier dan ook hulp wenselijk is. “Zorg goed voor uzelf en indien mogelijk ook voor een ander”, zo klinkt het. “Wij denken graag mee in oplossingen en organiseren daar wenselijk zaken zonder uw veiligheid, die van vrijwilligers en onszelf te schaden.”

 

Beieren Oude Kerk

Tot nader order wordt er door de vrijwilligers van de beier club niet meer gebeierd in de toren van de Oude Kerk op zaterdagmiddagen.

 

Lentekoopzondag

De Lentekoopzondag, die op 22 maart in het centrum van Borne zou worden gehouden, is afgelast. De winkeliers blijven er ondertussen wel alles aan doen hun consument zo goed en veilig mogelijk te bedienen. De hygiënevoorschriften hebben de allerhoogste prioriteit.

 

Palmpasenoptocht

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die de overheid zondagmiddag heeft afgekondigd en die tot en met 6 april gelden, heeft het bestuur van Stichting Folkloregroep Borne besloten de Palmpasenoptocht die gepland stond voor zondag 5 april, af te gelasten.

 

Kulturhus

Met onmiddellijke ingang is het Kulturhus dicht voor publiek. Dat betekent ook dat de komende periode de muzieklessen stilgelegd worden, de bibliotheek gesloten is, er geen horeca is en gereserveerde ruimten gecanceld worden.

 

Buurtbussen

Het bestuur van de Buurtbusvereniging Borne heeft besloten om met directe ingang tijdelijk te stoppen met het rijden van de buurtbus in Borne. Als argument hiervoor noemt zij het volgende: "Wij werken met een kwetsbare groep vrijwilligers van 65+ en het grootste deel van onze klanten zijn scholieren en deze gaan de komende weken niet naar school."

 

Zwembad

Naar aanleiding van het directe besluit van de Rijksoverheid op 15 maart zijn alle activiteiten per direct stilgelegd en zal het zwembad sluiten t/m 6 april 2020. Laco volgt uiteraard de landelijke richtlijnen van de overheid hierin ten behoeve van de volksgezondheid. Laco wil op voorhand al aangeven aan haar gasten met een doorlopende abonnementsvormen dat Laco voor deze periode van sluiting een compensatie zal aanbieden. Hierover wordt men later geinformeerd.

 

Bornse Synagoge
Alle activiteiten die de komende weken in de Bornse Synagoge zouden plaatsvinden zijn vooralsnog afgelast. Dit betekent onder meer dat de expositie van Jorien Stel, het concert van Marinka Wijnands en Han Schokker met gedichten van Stevine Groenen en de lezing van Astrid Vroemisse niet doorgaan.

 

Bevrijdingsfeesten

De festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid die tot en met 3 april in Borne zouden plaatsvinden zijn vooralsnog uitgesteld. Tot deze beslissing kwam de organisatie vrijdagmorgen in het overleg met de gemeente Borne. Of ze op een later moment alsnog zullen plaatsvinden zal over een week duidelijk worden. "We lassen nu een adempauze in om alle consequenties van uitstel en afgelasting goed in kaart te kunnen brengen", aldus het persbericht.

 

Tocht langs monumenten

De hardloop- en wandeltocht in het kader van 75 jaar Vrijheid op 29 maart, georganiseerd door TV Trios, gaat niet door.

 

ABOB

Het Bestuur van de ABOB deelt mede dat tot 1 april alle activiteiten zijn afgelast.
Deze zijn: maandag 16 maart in de Stefans-Hof inschrijfmorgen voor de jaarlijkse
voorjaarsbustocht, donderdagavond 19 maart: ontspanningsavond in het Kulturhus, vrijdagmiddag 27 maart: ALV (algemene ledenvergadering) in de Stefans-Hof.
 

Borne op z'n Best

Borne op z'n Best, dat op zondag 19 april zou plaatsvinden, slaat een jaartje over. "Het is onverantwoord om onder deze omstandigheden een evenement op poten zetten, waar normaliter ruim 30.000 mensen op afkomen", zo klinkt het. De eerstvolgende editie van Borne op z'n Best is op zondag 18 april 2021.

 

Wereldwinkel

Ook de officiële heropening en receptie van de vernieuwde Wereldwinkel op 21 maart is afgelast; de winkel is intussen wel geopend. Op 16 maart heeft het bestuur van de Wereldwinkel besloten de winkel voorlopig te sluiten.

 

Museum Bussemakerhuis

De directie heeft in samenspraak met het bestuur besloten het museum voorlopig tot eind maart te sluiten.

 

Kerkdiensten

Tot en met 29 maart worden er geen kerkdiensten gehouden in de Oude Kerk (Kulturhus), Het Dijkhuis, de St. Stephanuskerk in Borne, de RK Kerk in Zenderen en de H. Stephanus in Hertme. Ook de vieringen van de Theresiagemeenschap zijn geannuleerd.

 

Oorlogsveteraan Fred Nachbaur

BorneBoeit heeft, in samenspraak met de organisatie van de bevrijdingsfeesten, besloten dat het in de huidige omstandigheden onverantwoord is de bijna 95-jarige veteraan Fred Nachbaur uit Canada te laten overkomen voor de viering van 75 jaar Bevrijding. Een bericht dat in Ottawa teleurstelling gaf maar ook op begrip kon rekenen. We hopen dat het mogelijk is de man, die als eerste van het Dorsetregiment Borne op 3 april 1945 binnenliep, op een later tijdstip alsnog in Borne te kunnen begroeten.

 

Heemkundevereniging

De lezing 'Boerderijen in Twente' op 18 maart gaat niet door. De expositie 'Borne, 301 dagen na D-day', die in de maand mei in de aula van 't Dijkhuis zou worden getoond zal waarschijnlijk verplaatst worden naar juni.
 

Dorpsraad Zenderen

De bijeenkomst van de Dorpsraad Zenderen donderdagavond, inclusief de ondertekening van het convenant, gaat niet door. Dit vanwege de richtlijn, die voor het hele land is uitgeroepen om zo weinig mogelijk in grotere groepen bijeen te komen, maar ook vanwege het feit, dat de burgemeester op elk moment kan worden opgeroepen voor crisisberaad. Er wordt alvast gekeken naar een nieuwe datum.

 

Borne Schoon

De landelijke opschoondag op 21 maart wordt verplaatst naar een tijdstip later in het jaar. In Borne heeft men het advies gevolgd en besloten de activiteiten op 21 maart niet door te laten gaan.

 

NLDoet

Aanstaande zaterdag zouden er diverse acties plaatsvinden in het kader van het landelijk georganiseerde NLDoet. Het Oranje Fonds heeft echter geadviseerd om vanwege het coronavirus de activiteiten af te blazen. In Borne heeft in ieder geval de Kloostergaarde laten weten de handen zaterdag niet uit de mouwen te steken. Ook het onderhoud aan de HOP in Hertme én het hertenkampje aan de Spechtstraat gaan voorlopig niet door.

 

Sport

De KNVB schort alle wedstrijden op tot 1 april. Dit geldt ook voor oefenwedstrijden. Bij RKSVNEO zullen er in ieder geval deze week geen trainingen plaatsvinden en zal het clubhuis gesloten zijn. NEO is nog in overleg met overige clubs en verenigingen in de regio wat ze de komende weken gaat doen. Zodra er meer informatie is, zal ze dit zo snel mogelijk delen.


De feest-/jubileumactiviteiten vanwege het vijftigjarige bestaan van H.V. Borhave op 28 maart 2020 worden opgeschort tot nader order. Alle handbalwedstrijden tot en met 31 maart zijn afgelast en alle trainingen bij Borhave komen te vervallen tot nader berichtgeving. Maandag 16 maart neemt het bestuur een besluit omtrent trainingen.

 

Meerdere sportverenigingen melden het niet doorgaan van wedstrijden en trainingen. Kijk voor de actuele berichtgeving op de websites van de diverse verenigingen.

 

Kulturhus

In het Kulturhus zijn de volgende evenementen afgelast:

 • Mirjam Pol, 13 maart
 • Brel & Brass door Euregio Brassband met Micheline van Hautem, 14 maart
 • Cladans, 15 maart
 • Downton Abbey, Filmhuis Borne, 18 maart
 • Marc de Hond met Humberto Tan, 20 maart
 • Muziekcafe Borne, Fresj, 21 maart
 • College Nedersaksisch Hendrik Jan Bökkers op 24 maart gaat niet door, groepen 8 (alleen bij opgave).
 • Vollle Wille & Melbuuln piratenkoor 27 maart > nog in afwachting
 • Middelbare Meiden, 28 maart
 • Voorstelling ‘Het verkeerde been van de koning’ op 31 maart gaat niet door, groep 4.
 • Nooit Verteld, film, 31 maart

Voor de meeste evenementen wordt een nieuwe datum overwogen.

 

(Deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Ook een afgelasting te melden? Mail naar info@borneboeit.nl)