Rudy Tip vertrekt teleurgesteld
FINANCIEEL EXPERT ZAG HET MIS GAAN BIJ DE GEMEENTE

Rudy Tip vertrekt teleurgesteld

Na drie-en-een-half jaar vertrekt Rudy Tip uit de fractie van GB90 en uit de gemeenteraad. Het raadswerk is moeilijk te combineren met zijn drukke baan als controller, maar dat is niet de enige reden waarom Tip de gemeentepolitiek vaarwel zegt. Als financieel specialist zag hij veel dingen misgaan bij de gemeente en het frustreerde dat zijn waarschuwingen dat het de verkeerde kant opging niet voldoende effect hadden. “Op een gegeven moment werd ik er een beetje moe van.”

 

Bijna vier jaar geleden begon Rudy Tip enthousiast. “Ik had een positief beeld van de organisatie en alles leek op orde.” Daarvoor was hij al jarenlang betrokken bij GB90 en als lid van de Auditcommissie actief, die als belangrijkste taak heeft om de Raad te adviseren over de financiën van de gemeente. “Maar de commissie was vooral heel druk met gedoe rondom de aanstelling van de accountant. Daarnaast ontbrak het aan goede informatie.” Cijfers kwamen de laatste jaren standaard te laat en regelmatig kwamen er verrassingen naar boven. “Er kwam dan een ‘actualisatie’ van de begroting, maar platgezegd betekende dat gewoon dat er weer iets vergeten was.”

 

Weerstandsvermogen hard achteruit

Tip is de eerste die toegeeft dat het sociaal domein een probleem is waar veel gemeenten mee worstelen en waarvan de grote tekorten voor een groot deel niet te wijten zijn aan de gemeente, maar ook op andere fronten ging het mis. “Ik heb meerdere keren gewaarschuwd dat het weerstandsvermogen hard achteruit ging. Opnieuw toen het AZC werd aangekocht. Die 1 miljoen gaat ook van dat weerstandsvermogen af. Dat kon allemaal net, maar het is wachten op de volgende tegenvaller in bijvoorbeeld het sociaal domein. Daarvoor moet je je kop niet in het zand steken.”

 

Tip wilde tegen de begroting stemmen

De frustratie over de gang van zaken bouwde op bij Tip. Zodanig dat hij vorig jaar tegen de begroting wilde stemmen. “Volgens de regels moet een meerjarenbegroting over vier jaar sluitend zijn. De begroting die er lag gaf dat ook aan, maar het moet natuurlijk wel reëel zijn en je moet niet op je klompen aanvoelen dat het allemaal window dressing is.” Toch stemde Rudy Tip uiteindelijk in met de begroting. “Bij GB90 mag je in principe een eigen geluid laten horen, maar op een gegeven moment is het ook gewoon koppen tellen.” Achteraf heeft hij daar spijt van. “Het begon steeds meer te knagen.”

 

Ambities bijstellen

“Ambities moeten nu echt even worden bijgesteld. Ik ben opgevoed met het idee dat je geen geld uitgeeft als je het niet hebt. Bij de gemeente werkt dat blijkbaar niet zo.” Hij vindt het goed dat de grote projecten nu ter discussie staan, hoewel voor een deel die projecten al te ver in gang gezet zijn om nog terug te draaien. “’t Wooldrik bijvoorbeeld. Toen was iedereen enthousiast. Je hoorde niemand over de hoge investering. ‘Het geld klotst over de plinten’ werd geroepen tijdens de raadsvergadering. Ik vroeg me toen al af waar men die wijsheid vandaan haalde. We waren op dat moment financieel gezond, maar niet meer dan dat.”

 

Veranderingen

Positief gestemd is Rudy Tip over de veranderingen die zijn ingezet en hij heeft vertrouwen in de nieuwe burgemeester en wethouder financiën. “Ik heb niet de illusie dat je snel wat kunt veranderen, maar ik zie wel goede bewegingen zoals de basis op orde krijgen en de Raad vaker inzicht in de financiën geven, zodat ze haar controlerende taak kan uitoefenen. Maar ook zou je de dynamiek tussen College en Raad moeten resetten. Tijdens fractievergaderingen van de coalitiepartijen zit nu standaard ook de wethouder erbij en dat is niet goed voor het dualisme. Als Raad mag je best af en toe je tanden laten zien. Misschien heb ik dat ook wel te weinig in het openbaar gedaan.”

 

Voorlopig laat Rudy Tip de gemeentelijke politiek voor wat het is. Een laatste boodschap nog: “En er moet veel meer focus komen op het geld. Borne moet eerst financieel stabiel worden.”

 

Oud gediende Henk Vrielink heeft de raadszetel van GB90 van Rudy Tip overgenomen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 04 okt 2020
Het mosterdzaad werd vooral door de vorige ploegen met klotsend geld gezaaid. Aangezien dualisme nog niet in de maaltijd is verwerkt, duurde het langer voor de bubs aanbrandde. Het gaf ook nog even tijd om de wethouderspensioenen Geen landelijke regeling, maar gemeentelijk) aan te passen. De rest van Nederland minder pensioen de komende jaren? Bij ons klotst het geld; vortdrmet.
Ellie — 04 okt 2020
Iets met mosterd en maaltijd
Ron Hartman — 02 okt 2020
@ Jan de Vries: Waarom heb ik nog nooit een oproep gezien van of namens politieke partijen op het enig echte burgerplatform (BB hier dus), om raad en daad van burgers? Er is de afgelopen jaren veel advies gegeven door een aantal actieve lezers (w.o ik zelf), incl. zelfs diepgaand inzicht in de malversaties bij begrotingen en jaarrekeningen. Maak van je hart eens geen moordkuil. De actie van Rudy Tip mag niet -ook- gesmoord worden in de politieke correctheid zoals nu al ruim 20 jaar woedt!
Jan de Vries — 02 okt 2020
Lichtgeel hesje. Meestal ben ik het niet met je eens, maar nu sla je de spijker op de kop. Ik zal, nog meer, waken dat het gekregen antwoord ook hout snijdt en niet meer denken: laat maar, hij is niet wijzer. Dank!
Lichtgeel hesje — 02 okt 2020
Het feit dat men als individueel raadslid dan wel als voltallige Raad accepteert dat vragen niet worden beantwoord cq van tafel worden geveegd, zegt veel zo niet alles over de totaal scheef gegroeide verhoudingen en werkafspraken tussen dit College en deze Raad. Het zegt echter ook alles over de door de Raad zelf gekozen positie, waarin men zich als budgetbewaker en controleur dit ook laat welgevallen...
Gerard Schuurhof — 02 okt 2020
Dit verhaal is absoluut herkenbaar !
In het algemeen is het toch de werkwijze bij de overheid, waarbij de burger achteraf alsnog mag opdraaien voor de tekorten.
Een politiek correcte begroting indienen en achteraf komt er nog wat bij via begrotingswijzigingen, terwijl iedereen op zijn klompen aanvoelt dat het financieel niet kan. De salami tactiek wordt toegepast en er komt telkens een laagje bij, waardoor men , college en gemeenteraad, het overzicht kwijtraakt en bij beslissingen mogelijk denkt...het zal wel.......en door.....
Feit is dat de overheid in zijn algemeenheid niet kan omgaan met geld, omdat degene die er over beslissen onvoldoende of geen kennis hebben van financien, Als er dan toch steekhoudende argumenten worden aangedragen en er wordt gevraagd naar een onderbouwing dan krijgt men geen antwoord.
Zelf heb ik het gemeenteraadslid de heer Ernst Jansz tijdens de raadsvergaderingen meerdere keren kritische vragen horen stellen die gelijk van tafel werden geveegd.

Paul Cohn — 02 okt 2020
Wijsheid is de kunst per ongeluk de waarheid te zeggen.
Tim Krabbé
Lichtgeel hesje — 02 okt 2020
Vraag: Hoeveel ambtenaren lopen er rond binnen ambtelijk Borne die ook de gedachte hanteren " Ik ben opgevoed met het idee dat je geen geld uitgeeft als je het niet hebt. Bij de gemeente werkt dat blijkbaar niet zo.”. Ben namelijk erg benieuwd naar de verloopcijfers van ambtelijk Borne, of zit het ambtelijk pluche gewoonweg te comfortabel.....
Jan de Vries — 01 okt 2020
Dank voor dit openhartig schrijven. We krijgen vast nog veel financiële teleurstellingen voor de kiezen waarbij we zeker kritisch moeten zijn. De ingeslagen weg naar herstel is lang en erg broos, waarbij ik nog veel twijfels heb op een goede afloop. Rudy het ga je goed!
Wgkub — 01 okt 2020
Insite evidence
Ron Hartman — 01 okt 2020
Deze verklaring vind ik ronduit dapper. Op tijd gewaarschuwd, maar tegen populisme (het geld klotst over de plinten) kun je domweg als inhoudelijke, niet op.
Lichtgeel hesje — 01 okt 2020
Niet persoonlijk bedoeld, maar wel zakelijk; Who's next??
Ernst — 01 okt 2020
Rudy, dank voor je goede inbreng ook in de Auditcommissie, wij zullen jouw inbreng zeker missen. Het gaat je goed en ik hoop dat jouw opvol(st)er net zo waardevol zal zijn.

Borne start met was- en strijkservice

In navolging van meerdere Twentse gemeenten krijgt ook Borne een was- en strijkservice. Met deze...
30-06-2022

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar...
23-06-2022

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Gemeente Borne wil inwoners stimuleren om regenwater af te koppelen van het riool en stelt...
23-06-2022

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de...
22-06-2022

Hoe zat het CDA in het formatieproces?

Bo ter Braak is aan de ene kant wel blij dat ook het CDA haar verhaal kan doen. “Dat...
20-06-2022

Frustratie en boosheid bij GB90 en GrLi/PvdA

Vijf dagen na de verrassende move van VVD, CDA en Borne-Nu om dwars op het lopende...
19-06-2022