Kerstbomen branden niet in Stroom Esch
GROENE THUISCONTAINER BLIJFT HET ALTERNATIEF

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de Stroom Esch gaat dit jaar niet door. “Heel jammer”, aldus Mike van Dorp, de coördinator van het evenement. “Maar het zit er gewoon niet in. Hopelijk is het in 2022 wel weer mogelijk deze mooie traditie op te pakken.”

 

In overleg met de gemeente raadt de organisatie mensen aan hun kerstbomen in stukken te zagen en deze via de groene afvalcontainer op het geëigende moment aan de straat te zetten.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 06 jan 2021
Helemaal eens met @Nico en @John Doe - onderzoeken hebben inderdaad uitgewezen dat COVID-19 en luchtvervuiling met elkaar te maken hebben. En gezien de hoge cijfers van besmettingnen in Borne, gewoon het advies van de GGD opvolgen. En: blijf zoveel mogelijk binnen, houd 1.5 m afstand, was je handen, open de ramen regelmatig, ga niet naar begrafenissen, huwelijken, feestjes, vorm geen erehagen voor overledenen (dit kan altijd later nog in nov/dec in herdenkingsdienst), maar ... wat dan wel?: (video) bel naar je naaste buur, familielid, vriend, leg iets voor de deur (etenswaar, bloemetje), schrijf een kaartje ... Ik weet het: ik blijf dit herhalen en heb dit ook al eerder geschreven.
En voor alle zekerheid: last alle grote evenementen zoals carnaval, En goed gezien van de organisatoren van deze kerstboomverbranding. Koopzondagen met programma en Living Statues: aflasten. We zijn er nog lange niet, het licht aan het eind van de tunnel is in zicht - misschien mei, juni of later ...
John Doe — 06 jan 2021
@Roel Vrieze: Helaas toont hele rij onderzoeken dat het heel waarschijnlijk is dat COVID en luchtvervuiling (en dan vooral fijnstof, waarvan vermoedt wordt dat het virusdeeltjes verder draagt) wat met elkaar te maken hebben (statistisch sterk verband). Buiten dat, wellicht al niet onlogisch aangezien het allebei nogal een aanslag op o.a. de longen is. En er zijn nogal wat mensen die 10x de grenswaarde van de wereldgezondheidsdienst meten (zelfs met alle roosters dicht), omdat er in de buurt een hout- of palletkachel wordt gestookt. Er zijn ook mensen die dichte kachel voortaan als plantenbak gebruiken omdat ze schrokken van een meting in hun woonkamer. @Roel Vrieze ik wou dat je gelijk had, maar met Borne nog hoger in de Corona-cijfers dan Twente in het algemeen misschien toch maar het advies van GGD opvolgen?
Over afschieten gesproken; vuurwerk gaf nog steeds flinke luchtvervuiling dit jaar, maar niet de recordwaarden van andere jaren.
Gezond 2021 gewenst!
Blijf ademen
Roel Vrieze — 06 jan 2021
Ga elkaar niet afschieten in het nieuwe jaar corona heeft zeer veel veranderingen gebracht wie bbq of de openhaard voed is niet belangrijk wel hou de wijk schoon en heb respect voor elkaar korte lontjes weg ermee
John Doe — 05 jan 2021
@Hans heb je naar een klimaatwetenschapper geluisterd, of zijn die topideeën van jezelf? Hoe dan ook, goed bezig!
@Michiel, de 'transitie' gaat nogal traag en dat gaan we nogal bezuren. Het goede voorbeeld geven is inderdaad het begin en natuurlijk enthousiasmeren, voorlichting en helpen. Dat sommigen wat langer nodig hebben voor verandering, mag de pret niet drukken.
Michiel — 05 jan 2021
Laten we nu eens stoppen met elkaar de maat nemen dat was 2020. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
Hans — 05 jan 2021
Oh ja. En schaf ook de paasvuren en consumentenvuurwerk af. Autorijden,vliegen?
John Doe — 05 jan 2021
@Goedheiligman, wat fijn dat je open haard, pallet kachel en BBQ ook nog even benoemt als ernstige problemen.
1 kilo hout is als duizenden sigaretten:
https://houtrookvrij.nl/wp-content/uploads/2019/09/Houtrook-vs-sigaretten-5-0619-2500x1400-72dpi-1024x573.jpg
Dus inderdaad:
- Denk eens aan de jeugd (en hun gezondheid)
- Vrijheid (om te ademen) = blijheid
Goedheiligman — 05 jan 2021
Azijnpissers die hierna thuis wel hun openhaard / pallet kachel op standje snijbranden zetten . Of tijdens de zomermaanden staan in grote getalen rondom de Bbq .
Denk eens aan de jeugd !
Vrijheid = Blijheid , beetje ravotten bij een kampvuurtje .
Nathan — 04 jan 2021
Ik heb er gemengde gevoelens bij.

Ja het gezellig als je bij het evenement aanwezig bent. Maar het verbranden van iets is niet meer van deze tijd. En zou je het in een oven verbranden, is de uitstoot een stuk minder ivm filters e.d. Of een andere manier van verwerken.
En er zijn wel meer tradities waar dingen verbrand worden, en ja dat is jammer. Maar we moeten niet vergeten dat dat bovenop alle vervuiling komt die we al maken als mens. En dat is alleen maar meer geworden.

Dus wie weet kan er een leuk alternatief bedacht worden waar iedereen blij van wordt. Want als je kijkt naar de groep mensen die er bij staat, valt het wel mee hè.

Nico — 04 jan 2021
Het is misschien wat kort door de bocht. Maar misschien kan het plaatsmaken voor een collectief van bomen aanplanten. Met als afsluiting een uitgebreide borrel met een kleine vuurtje misschien;-)
Borne is zo'n beetje de minst groene gemeente en kan absoluut wat aanplant gebruiken.
Erno — 04 jan 2021
Help nog een leuk event om zeep.
John Doe — 04 jan 2021
Eens met Nico.
In iets andere woorden:
Ooit goed bedoeld en geassocieerd met gezelligheid, maar voortschrijdend inzicht over wat verbranding bomen doet met gezondheid en dagelijkse klimaatrampen is het hoog tijd met wat nieuws te komen.
Nico — 04 jan 2021
Ik hoop vooral dat ons bestuur tot het inzicht komt dat dit een totaal belachelijke traditie is. Mooi moment om de stekker eruit te trekken.

Afrika in Hertme: ‘Het blijft gewoon iets...

Rond 00.30 uur zaterdagnacht sloot Mokoomba uit Zimbabwe de eerste dag van het Afrika Festival...
03-07-2022

Een Afrika Festival uit het boekje

Jong en oud, de leeftijd maakt niets uit tijdens het Afrika Festival dat zaterdag rond de middag...
02-07-2022

Hertme wordt stilaan weer klein-Afrika

'Over anderhalf uur komen de gehaktballen'. Het is een veelgehoorde kreet woensdagavond...
29-06-2022

Honderden toeterende trucks

Na twee jaar stilte was het dan toch weer mogelijk: de jaarlijkse TruckRun. Meer dan 400...
18-06-2022

Sprankelende party levert 20.000 euro op

De Bornse Haring Party is niet de enige in de regio. Maar wel een heel bijzondere. En dat werd...
16-06-2022

De Pinksterbruidjes dansen weer

“Wat zien jullie er allemaal prachtig uit,” aldus Marleen Platvoet in haar...
05-06-2022