‘Nee’ tegen ministerie lijkt geen verstandige keuze
COLLEGE WIL MEDEWERKING VERLENEN AAN NOODOPVANG AFGHANEN IN AZELO

‘Nee’ tegen ministerie lijkt geen verstandige keuze

Formeel neemt het college vrijdag een besluit over het verzoek van staatssecretaris Broekers-Knol van Veiligheid en Justitie om het voormalige azc in Azelo op korte termijn te gebruiken voor de opvang van 300 Afghaanse vluchtelingen, maar duidelijk is al wat dat besluit zal zijn. Het college wil de gemeenteraad voorstellen met de plannen in te stemmen. Voornamelijk uit humanitaire redenen, maar ook omdat met een rechtstreeks, specifiek verzoek van het ministerie aan de gemeente Borne de situatie niet denkbeeldig wordt geacht dat bij een ‘nee’ van Borne het Rijk de beslissing kan overrulen en het complex gaat vorderen.

 

Regie

En dat is een situatie waar men niet in wil verkeren. “Als je zelf de regie houdt, dan heb je ook zeggenschap over hoeveelheden en termijn. Anders loop je continu achter de feiten aan. Het is een van de doorslaggevende argumenten om toch medewerking te willen verlenen”, zegt wethouder Arno Spekschoor. De situatie is urgent. Momenteel worden vluchtelingen uit Afghanistan opgevangen in kazernes en een evenementenhal. “Het zijn mensen die ons hebben geholpen en die kunnen we niet in de steek laten. In tentenkampen onderbrengen kun je niet maken. Als we noodopvang kunnen verlenen, moeten we het gewoon doen. Uit humanitair oogpunt is dat belangrijk”, vindt wethouder Martin Velten.

 

Koortsachtig overleg

Al op 24 augustus was er een algemeen verzoek vanuit het ministerie aan alle gemeenten om dringend op zoek te gaan naar locaties. Toen was Borne nog van mening dat de mogelijkheden in de gemeente te beperkt waren. De ‘persoonlijke’ brief van de staatssecretaris afgelopen donderdag maakte de situatie anders. Vrijdag volgde overleg in het college. “Het was geen ABC-tje”, vertelt wethouder Michel Kotteman. Vorig jaar maakte het college een enorme uitglijder door, zonder overleg met omwonenden en raad en tegen alle afspraken in, Maria Mediatrix toch weer te gaan verhuren aan het COA. Met als gevolg een ‘bult gedonder’. Met name Kotteman kreeg er flink van langs.

 

Dilemma

Kotteman: “We stonden toch wel voor een enorm dilemma en er speelde een mix van emoties. Getergd, balen, moet ik dan weer naar de omwonenden toe? Maar je kunt ook niet weglopen voor je verantwoordelijkheden. Dan had ik maar een ander vak moeten kiezen. We kennen allemaal de beelden en we roepen dat we sociaal willen zijn. Maar als het erop aan komt, dan is het vaak ‘not in my backyard’. Zo willen we ook niet zijn in Borne.”

 

Dat de opvang slechts voor een jaar zou zijn, maakt ook voor Kotteman het plan acceptabeler. Maar met frustratie blijft hij wel zitten. “We hebben ‘regietafels’ in het leven geroepen, juist om te voorkomen dat we iedere keer in deze noodsituaties terecht komen. Het COA zou een kernvoorraad aanhouden en daaromheen een flexibele schil voor als de toestroom plotseling groter zou worden. Wij hebben al 25 jaar een azc en voldoen keurig aan de taakstelling voor huisvesting van statushouders. Maar er zijn ook gemeenten die dat niet doen – en laten we ze maar gewoon benoemen: in de Randstad en de Biblebelt – en die worden niet aangepakt. Laat die ook maar eens hun best doen!”

 

Gemeenteraad heeft laatste woord

En toch wil ook Michel Kotteman zijn medewerking verlenen. “Als Limburg overstroomt, dan staan we allemaal klaar, dat moeten we ook voor deze mensen doen. Een jaar is beheersbaar.” Hij heeft er vertrouwen in dat er ‘harde afspraken’ gemaakt kunnen worden. “De laatste keer heeft het COA zich ook aan de afspraken gehouden en zijn ze eind 2019 vertrokken.”

 

De plannen voor de herontwikkeling van het terrein gaan overigens gewoon door. Mocht de gemeenteraad volgende week dinsdag het besluit van het college accorderen, dan zouden binnen 1 à 2 maanden de vluchtelingen in Azelo kunnen arriveren, voor noodopvang tot eind 2022. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lothar — 22 sep 2021
Betrouwbaar is het allemaal niet. Dat het slechts om 1 jaar gaat, is natuurlijk een kulverhaal met de huidige situatie op de woningmarkt. Voor de geloofwaardigheid is het beter dat het niet doorgaat, maar komen ze er toch dan met zeer duidelijke voorwaarden. 1 jaar is 1 jaar en alleen gezinnen. Laat geen jonge alleenstaande mannen toe, dan breng je de veiligheid van veel vrouwen en meiden in gevaar.
HS — 22 sep 2021
O niet weer en weer zielig doen opzouten ,,Had het pand plat gegooid waren we meteen van dit gezeur af .Hoe vaak gaat dit zich nog herhalen één jaartje ja en gij gelooft .........
Lichtgeel hesje — 22 sep 2021
Vreemd: het college legt de besluitvorming neer bij de Raad, de portefeuillehouder (de wethouder dus) sorteert desondanks al vast voor op het te nemen besluit door aan te geven medewerking te willen verlenen aan het verzoek. Hiermee zegt deze wethouder dus ofwel de raad niet te zullen respecteren bij een afwijzend besluit ofwel is alles al in kannen en kruiken, en wordt door politiek Borne wederom een spel gespeeld over de rug van burgers heen...
Freek Willem — 22 sep 2021
@T Huiskes
Het verzoek aanvaarden druist in tegen alle gemaakte afspraken van de gemeente. Een afspraak met de gemeente blijkt dus gewoon niets waard te zijn en dat is natuurlijk van de zotte. Zelfs de krokedillentraantjes van Kotteman zijn in dit perspectief gewoon lachwekkend.

Als burger moet je je wel aan de gemaakte afspraken houden. Het zal de gemeente sieren als zij dit nou ook doen!
Bert — 22 sep 2021
Als je een probleem wilt overrulen dan is het nu weer gebeurt, 1 feit is nu wel, het vraagstuk wat er met hetazc met gebeuren is beantwoord.
Bert — 22 sep 2021
Als je een probleem wilt overrulen dan is het nu weer gebeurt, 1 feit is nu wel, het vraagstuk wat er met hetazc met gebeuren is beantwoord.
T Huiskes — 22 sep 2021
Tja …. Hier konden we bijna op wachten. Het verzoek ligt er nu en ik vind je het niet meer dan menselijk dit verzoek te aanvaarden.
Freek Willem — 22 sep 2021
"Hij heeft er vertrouwen in dat er ‘harde afspraken’ gemaakt kunnen worden." De gemeente maakt zelf afspraken die ze niet nakomen, maar ze hebben we vertrouwen in het COA, grappig.

Over één jaar gaan ze nog maar eens door het stof om he te verlengen met een aantal jaar. Je gelooft toch zeker zelf niet dat het voor één jaar is?
Alleen het (wederom) verbouwen van het gebouw om het 'weer' woonklaar te krijgen duurt al een jaar.
De gemeente Borne is één grote poppekast met schouder ophalende spelers.
Ik vraag me ook af wat de reden is waarom is het nog niet gesloopt? De plannen voor hergebuikt waren niet afdoende? Ik denk dat dit plan al langer in de poppenkast rond ging en deze 'toevallige' brief ze best goed uitkomt.
Conclusie: een man een man, een woord een woord, afspraken zwart op wit heeft hier in borne nul waarde!
wgkub — 22 sep 2021
Mark, iedereen mag zijn mening verkondigen!! zo ook de "lompe"en "onbenullige" Bornenaar......who the fuck are you!!??
Lichtgeel hesje — 22 sep 2021
Met enige zekerheid kan worden aangenomen dat er asielzoekers gaan komen in het Azc azelo. Dit besluit gaat namelijk worden genomen door een aantal wethouders en raadsleden die na de verkiezingen in maart 2022 niet meer zullen terugkeren, ofwel, dit heet over het graf heen regeren zonder verantwoording te willen nemen voor de gevolgen voor omwonenden door dit politiek niet te verantwoorden besluit...
Herman — 22 sep 2021
?Lulverhaal?. Hou verhoudt zich dat met de spoedige sluiting van Azc Overloon met 500 asielzoekers. Door B&W is onlangs de beslissing genomen om het centrum te sluiten dit door eigen schuld vh coa en het Rijk. Als ze wat zouden vorderen dan vorderen ze wel een draaiend Azc en geen Azc waarin nog eerst weer voor vele tonnen in moet worden geïnvesteerd.
Ook deze gemeente maakte afspraken met haar eigen inwoners en komt deze afspraken op basis van vertrouwen na. Het kan dus wel je afspraken nakomen en betrouwbaar zijn.
De asielzoekers en de inwoners van Dat deel van Azelo zijn de melkkoe van Borne.
Google maar eens op sluiting Azc overloon.
Mark — 22 sep 2021
‘not in my backyard’? Zo is het juist wel in Borne. Bekrompen, domme en lompe Bornenaren lopen te hoop tegen vluchtelingenopvang en windturbines.
wgkub — 22 sep 2021
kotteman= onbetrouwbaar!! rest van het college trouwens ook, net als de landelijke politiek!!

Beste Buur Siny Boer: ‘Ik doe het niet alleen!’

Bj Il Tartufo werd zaterdagmorgen, op Nationale Burendag, bekend wie zich het komende jaar de...
24-09-2022

Eerste handtekeningen Landgoed Groot Azelo gezet

Vrijdagmorgen werden vóór de ingang van Maria Mediatrix de handtekeningen gezet...
23-09-2022

‘Beste weg op de beste plek’

Naar verwachting zou ergens in 2025 de eerste schop in de grond kunnen voor de aanleg van de...
21-09-2022

Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode

De raadsvergadering van dinsdagavond stond geheel in het teken van het werkprogramma Samen Sterk...
20-09-2022

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal...
13-09-2022

Pilot deelscooters ‘valt of staat bij...

Sinds een paar weken kent Borne het systeem van deelscooters en –fietsen. De opvallende...
13-09-2022