‘Puzzelstukjes vallen in elkaar’
DIRECT OMWONENDEN AZC VOELEN ZICH VOORGELOGEN

‘Puzzelstukjes vallen in elkaar’

“Het kan niet anders zijn of Borne is niet overvallen door de brief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 15 september”, concluderen direct omwonenden van het azc in Azelo. In die bewuste brief wordt een dringend beroep gedaan om het voormalige azc beschikbaar te stellen voor de opvang van 300 Afghaanse vluchtelingen. Het zou de aanleiding zijn om toch maar weer, voor de vierde keer, het Maria Mediatrix door het COA te laten bewonen. Maar de bewoners zijn ervan overtuigd dat er al eerder afspraken zijn gemaakt.

 

Rondje Azelo door wethouder Spekschoor

Die conclusie baseren ze op het feit dat er drie weken geleden plotseling opdracht is verstrekt om het schoolplein van het complex onkruidvrij te maken en dat er onlangs een nieuw onderhoudscontract voor twee jaar is afgesloten met installatiebedrijf Kropman. Dit bedrijf zou ook voor het COA werkzaamheden verrichten. Daarnaast blijkt wethouder Arno Spekschoor (foto in tekst) ‘op persoonlijke titel’, zonder medeweten van het college maar wel in overleg met burgemeester Jan Pierik, een rondje Azelo gedaan te hebben vlak voordat het verzoek van het ministerie kwam. Omwonenden dachten dat het over de Vloedbeltverbinding zou gaan, die immers ook door het gebied gepland staat. “Echter hij begon over het azc en alle woede kwam weer naar boven. Nee, toch niet weer!”

 

Inspraak ‘voor de bühne’

De buurtbewoners hebben het idee dat alles al in gang gezet was voor de opvang van vluchtelingen en ‘draagvlak’ en ‘vertrouwen’ zoeken met de omgeving puur ‘voor de bühne’ is. “Wij wensen eerlijk en oprecht te worden behandeld, niet te worden voorgelogen en serieus te worden genomen.” Tijdens het Politiek Beraad vanavond doen ze een dringend beroep op de gemeenteraad. “We worden voor de gek gehouden door deze ‘integere’ lokale overheid. U als raad kunt gaan staan voor de principes en zorgen dat dit niet gebeurt.” Vorig jaar floot de gemeenteraad het college terug, toen bleek dat men tegen de afspraken in en zonder overleg met raad of omwonenden het complex voor drie jaar wilde verhuren aan het COA. “Herstel het vertrouwen en ga in overleg met de omwonenden”, was de boodschap. Maar van ‘herstel van vertrouwen’ is geenszins sprake, blijkt nu weer.

 

Voorstel Gemeenschapsbelangen

Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo zit iets anders in de kwestie, hoewel ook daar het vertrouwen in het college tot onder het nulpunt is gedaald. “De communicatie was ook nu weer belabberd, zelfs manipulatief. We hebben echter begrip voor de beroerde financiële positie van de gemeente en hebben besloten daarom nog een finale handreiking te doen.” Dit bestaat er uit het accorderen van maximaal een jaar opvang, maar wel tegen stringente voorwaarden: een huursom van een ton per maand, nu al in gang zetten dat na een jaar de bestemming ‘agrarisch’ wordt, na sluiting slopen van alle gebouwen behalve de villa (foto in de tekst) én een rechtsgeldige overeenkomst tussen Gemeenschapsbelangen en gemeente, inclusief dwangsommen. Het lijkt niet echt een voorstel waar de gemeente snel mee zal instemmen.

 

Overigens is men niet tegen de opvang van Afghaanse vluchtelingen, maar niet meer in het verouderde Maria Mediatrix. “Er zijn betere en humanere oplossingen en Azelo heeft na 25 jaar de tol allang betaald.”

 

Wisseling portefeuillehouderschap

Tijdens het Politiek Beraad en de raadsvergadering zal wethouder Michel Kotteman als portefeuillehouder het woord doen, maar direct daarna gaat het portefeuillehouderschap over naar burgemeester Jan Pierik. Kotteman blijft dan nog wel verantwoordelijk voor de herontwikkelingsplannen. Het is niet duidelijk waarom hiervoor gekozen is. (AJ)

 

RTVOost sprak uitgebreid met de direct omwonenden. Hier te lezen.

 

Foto boven © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
W.M.M. Menheere — 02 okt 2021
Slopen zal een tweede financiële strop worden voor de Gemeente Borne. Je moet je afvragen wie er echt de dupe van worden? Waarschijnlijk alle andere inwoners van Borne!
Goedheiligman — 28 sep 2021
Nu Slopen !
Goedheiligman — 28 sep 2021
https://www.tubantia.nl/borne/gemeenteraad-borne-veegt-voorstel-van-tafel-geen-afghanen-naar-azelo~a8720880/
Ronald Pronk — 28 sep 2021
Kan dit volstrekt onbetrouwbare college niet opgeborgen worden in de bladkorven die nu nutteloos in de gemeenteopslag staan ?
Het klopt wat ze zeggen ?Als je politicus wilt worden moeten je geen geheugen en geen geweten hebben?
Wendy ter Riet — 28 sep 2021
Zou mij niet verbazen als de wethouder 'de eer aan zichzelf houdt', vanavond opstapt en dat daarom de portefeuille naar de burgemeester overgezet wordt. Oftewel, de dans ontspringen en het laatste beetje gezicht dat ie nog heeft, 'redden'... Ik vind het allemaal heel opmerkelijk en bizar, dit hele verhaal rondom het azc weer openen, eigenlijk ook niet (meer) uit te leggen. En inderdaad ,het gaat om afspraken schenden, voor de zoveelste keer, niet om wel/geen mensen opvangen. Wel slim om heel laat pas die bijeenkomst te doen, dan kan de uitslag niet meer op papieren krant gedrukt worden en is er een dag om damage control te doen morgen...
henk — 28 sep 2021
Niet alleen een motie tegen Kotteman, volgens mij is het allemaal één pot nat.
Henk — 28 sep 2021
Wat kan een B&W toch ver door het ijs zakken. Onvoorstelbaar dat ze nu weer asielzoekers wil huisvesten in Azelo. Toch meerdere malen gezegd, dat er geen asielzoekers meer gehuisvest zouden worden. Azelo vraagt vast binnenkort om bij de gemeente Hof van Twente te horen.
Gemeenteraad begin meteen met een motie van wantrouwen tegen wethouder Kotteman. We kunnen dit de Azelo'ers niet aandoen
Ik ben groot voorstander van het opvangen van de Afghanen, maar dan in de regio bv. Pakistan. Kijk naar Denemarken die investeren veel geld in de regio om de vluchtelingen op te vangen. Uit ervaring weet ik, dat vele Afghanen graag dicht bij Afghanistan opgevangen willen worden, met goede ondersteuning om iets nieuws op te bouwen.
Succes gemeenteraad.
Ron Hartman — 28 sep 2021
@ Ton Huiskes. De vraag stellen is hem beantwoorden. Is vluchtelingenopvang te regelen zoals het tot nu toe gebeurde? Grote leegstaande gebouwen, oud internaten, kazernes etc. die naast enkele permanente opvanglocaties zoals Ter Apel (waar nu 2000 vluchtelingen kunnen worden ondergebracht), als vrij willekeurige noodgrepen worden ingezet? Voor grote pieken in noodopvang, die zoals nu door oorlogs-gelijkwaardige vervolging enorme stromen op gang brengt, moet je eerder gaan denken aan mobiele geisoleerde kampen die ingezet kunnen worden door de infanterie; ook elders in de EU als er rampachtige situaties zijn. Niet de lekke ongeisoleerde oude meuk maar blijven hergebruiken en geld als water in de sloot!
wgkub — 28 sep 2021
Zeer benieuwd na vanavond....wat mijn stemkeuze wordt!!
Ton Huiskes — 28 sep 2021
Eens met Herman. Maar wat zijn de alternativen in Azelo of Borne voor opvang vluchtelingen?
Herman — 28 sep 2021
Uitstekend verwoord.
De Bornse overheid: Firma list en bedrog. En dat over de rug van de vluchteling. Over humaniteit gesproken.
En dan de truc met het ten tijde van de raadsvergadering wisselen van portefeuillehouder. Dit is toch weer zoeken naar listige uitwegen. Het is te gek voor woorden.

Beste Buur Siny Boer: ‘Ik doe het niet alleen!’

Bj Il Tartufo werd zaterdagmorgen, op Nationale Burendag, bekend wie zich het komende jaar de...
24-09-2022

Eerste handtekeningen Landgoed Groot Azelo gezet

Vrijdagmorgen werden vóór de ingang van Maria Mediatrix de handtekeningen gezet...
23-09-2022

‘Beste weg op de beste plek’

Naar verwachting zou ergens in 2025 de eerste schop in de grond kunnen voor de aanleg van de...
21-09-2022

Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode

De raadsvergadering van dinsdagavond stond geheel in het teken van het werkprogramma Samen Sterk...
20-09-2022

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal...
13-09-2022

Pilot deelscooters ‘valt of staat bij...

Sinds een paar weken kent Borne het systeem van deelscooters en –fietsen. De opvallende...
13-09-2022