Voor veel inwoners verandert aanbieder van huishoudelijke hulp
GEMEENTE CONTRACTEERT VIJF AANBIEDERS, HUIDIGE GROOTSTE ZIT ER NIET BIJ

Voor veel inwoners verandert aanbieder van huishoudelijke hulp

Vanaf 1 januari 2024 zijn bestaande en nieuwe zorgaanbieders gecontracteerd die huishoudelijke ondersteuning leveren. Twaalf Twentse gemeenten, waaronder de gemeente Borne, hebben hiervoor een gezamenlijke aanbesteding voor huishoudelijke ondersteuning doorlopen.
 

In de gemeente Borne worden vijf zorgaanbieders gecontracteerd om de komende vijf jaar huishoudelijke ondersteuning te bieden via de Wmo. Het gaat om de aanbieders Axxicom, BiOns B.V., Buurtdiensten Nederland B.V., Stichting zorggroep Manna en Tzorg. Dit betreft een mix van bestaande en nieuwe aanbieders.
 

Grote verandering in Borne

Thuisgenoten/BTKZorg, op dit moment de grootse aanbieder van huishoudelijke ondersteuning in Borne, is niet een van de geselecteerde partijen. Dat betekent dat 665 inwoners op 1 januari moeten overgaan naar een andere aanbieder. Het betreft 77 procent van het aantal mensen met huishoudelijke ondersteuning via de Wmo. “Het geeft inderdaad wel wat reuring in Borne”, weet wethouder Michael Geerdink. “De grootste partij zit niet bij de eerste vijf uit de aanbestedingsprocedure. Dat heb je met aanbestedingen: de ene partij wint en de andere verliest.” Overigens heeft Thuisgenoten geen bezwaar ingediend tegen de selectie.
 

Inspanning bestaande koppels (hulp en inwoner) in stand te houden

“Het is vervelend dat veel mensen moeten veranderen, maar we gaan er ons best voor doen dat men er zo min mogelijk last van heeft. Zowel gemeente als zorgaanbieders spannen zich in om zoveel als mogelijk bestaande koppels (hulp en inwoner) te behouden. We begrijpen dat inwoners graag hun huidige hulp willen houden. In de gesprekken met de zorgaanbieders proberen we dat voor elkaar te krijgen. Dat lukt niet altijd. In dat geval krijgen inwoners een andere hulp. De vorm en mate van ondersteuning blijft hetzelfde.”
 

Een jaar geleden besloot Borne mee te doen met de aanbesteding via de gezamenlijke Twentse gemeenten. Een nieuwe aanbesteding was nodig omdat de contracten afliepen. “We hebben toen gezegd dat Borne naar vijf partijen wilde gaan. Zo kunnen we als kleine gemeente beter sturen en voorkom je dat er tien verschillende busjes in dezelfde wijk staan. Het is beter en efficiënter. Door goed en intensief contact te houden met een beperkt aantal aanbieders zorg je er uiteindelijk voor dat je de goede zorg kunt leveren.”
 

Inwoners waarvan de huidige aanbieder geen nieuw contract krijgt, ontvangen binnenkort bericht met aanvullende informatie. Tot 1 januari verandert er voor deze inwoners niets. Zij behouden hun huidige hulp tot en met 31 december. Voor aanvullende vragen kan men terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. Tel. 074-2658500, per mail wmo-jeugd@borne.nl. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
GJD — 21 jul 2023
Hoe incapabel moet je in hemelsnaam zijn als gemeentebestuur om zoveel hulpbehoevenden opnieuw te confronteren met nieuwe hulp (willen ze dat wel), ruim honderd hulpverleners aan hun lot over te laten (want willen ze wel verkassen naar een nieuwe werkgever terwijl niet eens de voorwaarden duidelijk zijn), en straks zichzelf te complimenteren dat ze het fantastisch hebben gedaan?
Misschien moet het gemeentebestuur zichzelf wel op de schouder slaan, want alle andere betrokkenen en waarschijnlijk het gros vd bevolking zal dat niet meer doen.
Dus: wederom NIET bedankt gemeentebestuur.
J. Bakker — 21 jul 2023
Hieronder een link naar: Artikel in TCTUBANTIA van 21 juli 2023:

https://www.tubantia.nl/borne/boosheid-in-twente-huishoudelijke-hulpen-thuisgenoten-btk-we-gaan-niet-naar-een-ander-en-dat-is-geen-sabotage~a4d1543f/
J. Bakker — 17 jul 2023
De carrousel is weer begonnen.
De thuiszorgorganisaties die wel voor het gemeentetarief gaan werken, doen dit ondermeer om marktaandeel te veroveren in Twente. Hopelijk zullen de medewerkers hier uiteindelijk niet de dupe van worden, omdat ze mogelijk te maken krijgen met slechtere arbeidsvoorwaarden: b.v. meer uren werken tegen hetzelfde salaris. En dan de onrust die ontstaat bij de zorgbehoevenden!

Neem aan dat de gemeenten niet alleen naar een, voor hen, zo voordelig mogelijk tarief hebben gekeken, maar ook naar hoe de ‘ontslagen’ medewerkers zullen worden behandeld. Behouden ze hun salaris, uren, vaste contract, dienstjaren en overige arbeidsvoorwaarden!? En de onrust bij de zorgbehoevenden?

Wanneer de grote thuiszorgorganisaties eenmaal de kleinere organisaties eruit hebben gewerkt zullen de gemeenten niet meer zo makkelijk voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, lijkt mij.

Eigenlijk geen wonder dat er steeds minder mensen in de zorg willen werken.
Joanne — 17 jul 2023
Ik denk dat de werknemer mee verhuist naar de zorgaanbieder.
Frans Spekschate — 15 jul 2023
Ik hoor niets over de werknemers van Thuiszorg/BTKZorg. Houden die allemaal hun baan? Tegen hetzelfde salaris?
R. Mertens — 15 jul 2023
Voordeel van de marktwerking in het sociale domein, krijg je een hulp uit Schiedam. Wel wekelijks een echte borrel meebrengen!
Ruud — 15 jul 2023
Het lijkt wel politiek.
wgkub — 15 jul 2023
"foutje" Geerdink!!!
A Zuur — 14 jul 2023
Axxicom, bezoek adres schiedam

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024