Andries Heidema bezoekt Borne
NIEUWE COMMISSARIS VAN DE KONING MAAKT TOUR LANGS GEMEENTEN

Andries Heidema bezoekt Borne

De nieuwe Commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema, maakt een tour langs alle gemeenten in de provincie. De eerste in de rij was Borne. Maandag sprak Heidema eerst achter gesloten deuren met het gemeentebestuur, maar daarna wilde hij vooral in gesprek met de samenleving. “Vroeger kwam je als Commissaris echt ‘op inspectie’. Allemaal heel officieel en afstandelijk. De tijd dat een overheid plannen op tafel legt, ligt achter ons. De grootste opgave is: hoe doen we het ‘met elkaar’ en werken we als overheid mét de inwoners samen?”

 

‘t Wooldrik

En daar had Borne wel wat voorbeelden van. Om te beginnen de herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik. Raadslid Bram Donkers (GrLi/PvdA) verhaalde over het proces, begonnen in 2016 met een Open Podium. De gebruikers werden betrokken bij de plannen en over het proces dat volgde is men uitermate tevreden. “De werkgroepen hebben het op een geweldige manier gedaan”, jubelde Donkers. Het Masterplan voor het project ligt inmiddels op tafel. “Een plek voor sport, ontwikkeling, beweging, ontmoeting, verbinding en participatie.”

 

Een enthousiast verhaal, vond Heidema. Er hangt wel een prijskaartje aan en hij vroeg zich af hoe daarmee omgegaan werd door de Raad en de gebruikers. “We snappen ook wel dat niet alles kan”, zei Arjan Mengerink van handbalvereniging Borhave. En Donkers: “Planmatig lukt het wel, maar financieel is het wel ingewikkeld. Daarom hebben we het in fasen opgedeeld.” “We moeten realistisch en creatief zijn”, meende Mieke Visser (SP).

 

Borne Werkt

Een ander paradepaardje van de gemeente Borne is het project Borne Werkt. Een initiatief van BVV voorzitter Bert Bosman. Al weer enige tijd worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maatschappelijk betrokken, door samen te sporten, gezond te leven en allerlei hand- en spandiensten te verlenen aan verenigingen. Inmiddels worden er ook statushouders begeleid in hun participatieproces. Een aantal van hen had deze maandag enorm uitgepakt met overheerlijke eigengemaakte hapjes, waar de genodigden van konden smullen.

 

Wensink-Zuid

Een veelomvattend project dat nog in de beginfase verkeert, maar waar ook de inwoners een grote rol krijgen toebedeeld, is Wensink-Zuid. De wijk wordt klimaat adaptief gerenoveerd, om wateroverlast in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Toen de plannen daarvoor al een eindje op weg waren, kwam er nog de energietransitie bij. Als de boel immers toch op de schop gaat, dan kan dat maar beter allemaal tegelijk. Zo was de gedachte. Beide sporen maken het project complex en de bewoners van de wijk gaven aan hierin ook wel een grote opgave te zien. Er waren veel vragen in de wijk, waar nu nog geen antwoord op te geven was.

 

De Commissaris zag, net als de gemeente, een belangrijke rol voor de inwoners zelf. “Kom met initiatieven. Ga elkaar gek maken en ga de gemeente gek maken”, was zijn advies. Voor de Raad zag hij wel een rol om na te denken over de financiering. “Iemand moet de rekening betalen. Hoe zitten jullie daarin?” Waarop de gevatte wedervraag van een van de inwoners was: “Hoe zit u daar in?” Het antwoord kwam, in ieder geval deze middag, niet.

 

Andries Heidema was onder de indruk van Borne. “Ik heb hier prachtige voorbeelden gezien van hoe je de kracht van de samenleving kunt benutten. Ik zie hier hele mooie dingen gebeuren.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
McHak — 04 feb 2019
Lobby richting Zwolle is altijd goed; voor de buhne heeft Borne indruk gemaakt. Of ons wegen net hiermee gebaat gaat zijn gaan we mee maken, moar wie hebt oans best gedoan! Compliment!!!

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024