Kantoren in pastorie Stephanuskerk
PAROCHIE STOOT RIJKSMONUMENT AF; DRIE BORNSE BEDRIJVEN TREKKEN ERIN

Kantoren in pastorie Stephanuskerk

De plannen lagen er al even en vele gesprekken gingen eraan vooraf, maar nu is de kogel dan toch door de kerk. De pastorie van de St. Stephanuskerk aan de Stationsstraat wordt afgestoten om plaats te maken voor drie Bornse bedrijven die er hun kantoren in willen vestigen. “Het was een lang en zorgvuldig proces”, aldus Cees Veringmeier, vicevoorzitter van het parochiebestuur van de HH. Jacobus & Johannes, waartoe ook de H. Stephanuskerk in Hertme behoort. Donderdagmorgen werden de handtekeningen gezet onder de voorlopige koopovereenkomst. Op of rond 1 april aanstaande kan, áls de gemeente en het Aartsbisdom Utrecht meewerken, de officiële overdracht dan plaatsvinden.

 

Volgens Veringmeier kwamen de gesprekken met de Bornse bedrijven, die in afwachting van de officiële goedkeuring nog even anoniem willen blijven, anderhalf jaar geleden op gang toen pastor Zygfryd Nowara de pastorie verliet. Het Rijksmonument, dat werd gebouwd in 1887, kwam leeg te staan. “Eigenlijk is het gebouw ook veel te groot voor bewoning door één iemand, terwijl het onderhoud en de kosten natuurlijk wel gewoon doorlopen. Dan moet je eerlijk zijn. Bovendien hebben we natuurlijk te maken met teruglopende opbrengsten door het dalende kerkbezoek”, zo zegt hij.

 

Parkeergelegenheid in de voortuin

Onderdeel van de voorgenomen plannen vormden de gesprekken met de gemeente Borne, die de pastorie een kantoorbestemming moet geven én met het Aartsbisdom Utrecht dat de parochie een machtiging voor het afstoten dient te verstrekken. Dit zal allemaal in de loop van de komende weken geëffectueerd moeten worden. Met de Bornse bedrijven werden ondertussen afspraken gemaakt hoe ze het pand mogen gebruiken en wie in welke mate het onderhoud voor zijn rekening neemt. Veringmeier: “Omdat de pastorie een Rijksmonument is, mag er aan de buitenkant niets worden veranderd. Alleen de voortuin zal worden aangepast om er parkeergelegenheid te creëren.”

 

De pastorietuin aan de achterzijde zal deels eigendom blijven van de parochie en ook voor haar activiteiten te gebruiken blijven. Bovendien zijn er nauwe afspraken gemaakt over het voorkomen van hinder tussen de nieuwe bestemming van de pastorie, de Stefans-Hof en de St. Stephanuskerk. De pastorie zelf zal binnen de nodige verbouwingen ondergaan om aan haar nieuwe kantoorfunctie te kunnen voldoen. De drie nieuwe bewoners hebben hiertoe een investeringsplan ontwikkeld. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T HUISKES — 14 feb 2020
Deze plannen komen zeker niet onverwacht. De nieuwe bestemming van de grote pastorie is toe te juichen. De toekomst zal het leren of ook de kerk zelf nog lang meegaat of niet. De Theresiakerk is nu een prachtig voorbeeld hoe het ook kan een kerk een andere bestemming te geven. Of de Stehpanuskerk er ook aan moet geloven - over 50 jaar bijvoorbeeld (in 2070) - ik zal het niet meer meemaken, maar gezien de geringe aantallen kerkbezoek, vrees ik dat deze mooie kerk ook zal veranderen in bijvoorbeeld een centrum voor schone kunsten ...

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023