Spekschoor legt met uitspraken een bommetje
FRACTIES VERRAST DOOR WAARSCHUWINGEN WETHOUDER FINANCIËN

Spekschoor legt met uitspraken een bommetje

De ‘aantekening’ die wethouder Financiën Arno Spekschoor liet plaatsen bij het collegebesluit over de investeringen in het project ’t Wooldrik is bij diverse fracties ingeslagen als een bom. De wethouder nam een afwijkend standpunt in en vond het veel verstandiger om een besluit over het kostbare project pas te nemen op het moment dat alle cijfers bekend zijn en ook het accountantsverslag gereed is. Tijdens het persgesprek donderdagmorgen deelde hij zijn bedenkingen. Opmerkelijk en voor Borne toch wel ongekend.
 

‘Ballen’

“Ik was aangenaam verrast”, laat Leo Graafhuis (VVD) weten. “Hier is moed voor nodig. Complimenten! Helemaal eens met die man. Maar wat zegt dit over de geloofwaardigheid van burgemeester Jan Pierik, die op 30 maart nog riep dat Borne zo financieel gezond is?” En in die lijn ook Jan de Vries (GrLi/PvdA): ”Arno toont wel ballen. Echt knap. Of het verstandig is, is vers twee. Misschien is het een beetje te laat. Wij hebben altijd gezegd ‘Wees nou een beetje zuinig, want het gaat niet goed’. We waarschuwen al jaren. Maar nog niet zo lang geleden leek het wel of Borne ineens de hoofdprijs had gewonnen. Te mooi om waar te zijn, dachten we toen al. En nu zegt de wethouder zelf ‘Pas op’!” Volgens De Vries kunnen de uitspraken van Spekschoor wel eens verregaande consequenties hebben. “De coalitie heeft alle ambities maar steeds doorgedrukt en de gelederen gesloten. Tot nu.”
 

‘Waarom nu?’

Tom Verreussel (Voor Borne) is eveneens verbaasd dat de ‘kring niet meer gesloten is’. “Aan de ene kant een bevestiging van het vermoeden dat de cijfers helemaal niet zo rooskleurig zijn als ons is voorgehouden, maar aan de andere kant ook wel jammer voor de projecten die wel belangrijk zijn voor Borne.” En dat is ook het sentiment van Mieke Visser (SP): “Op zich is ’t Wooldrik wel een goed project, als we het tenminste in de greep houden. Waarom nu deze actie en waarom alleen op dit project? Het Huis van Borne mag wel, het verlies op het AZC nemen we op de koop toe en het is ook maar de vraag of er wel geld uit de provincie komt voor de Vloedbeltverbinding. Als je het zuiver wilt doen moet je alle ambities betrekken.”
 

De oppositie roept regelmatig dat het financieel de verkeerde kant op gaat en ziet in de uitspraken van Spekschoor een bevestiging van deze mening. Of zoals Ernst Janssen (D66) fijntjes opmerkt: “Tja, de wijsheid komt kennelijk met de jaren. Als je risicoprofiel te hoog is, dan verlaagt dit bestuur gewoon het profiel om de speeltjes voor elkaar te krijgen. Zo kan ik het ook. Maar zo trek je een enorme wissel op de toekomst. Ik prijs Spekschoor omdat hij volkomen gelijk heeft, hoewel ik denk dat hij 1 miljoen per jaar structurele lasten voor ‘t Wooldrik nog te positief inschat.”

 

Coalitiepartijen Borne-Nu en GB90

Vanuit de coalitie andere geluiden. Henk van den Berg (Borne-Nu) wil eigenlijk op dit moment geen commentaar geven. “Ik wil eerst inhoudelijk weten hoe en wat en de overwegingen horen.” Ook Mike de Boer (GB90) wil nu nog niet inhoudelijk op het dossier ingaan. “Ik kan wel zeggen dat ook wij verrast waren, omdat we een ander financieel beeld hebben gekregen. We gaan ervan uit dat die cijfers kloppen en hebben geen reden om van de afgesproken koers af te wijken. Niet met de informatie die wij nu hebben en zeker niet specifiek op maar één onderwerp. De timing snap ik eigenlijk niet. Op 11 en 25 mei spreken we over ’t Wooldrik in de raad. Als er dan nieuwe informatie is, dan gaan we met elkaar in gesprek.”
 

En dan het CDA

Belangrijk is natuurlijk hoe Spekschoor’s eigen partij, het CDA, in de wedstrijd zit. Bert Oude Lansink is er helder over. “We hebben begrip voor het standpunt van Arno. Hij maakt een bestuurlijke afweging en wij als fractie straks een politieke. Dat zijn twee verschillende dingen en zo hoort het ook. Maar wij herkennen ons wel in zijn voorstel om de beslissing uit te stellen tot 29 juni, als de kadernota wordt besproken. Want ook wij maken ons zorgen of we het allemaal wel kunnen betalen. We zijn voor alle ambities, maar we moeten wel verantwoord de toekomst in. Het zou heel raar zijn als we in mei alle ambities goedkeuren en vervolgens een maand later geen geld meer hebben voor een school in de Bornsche Maten. Dat moeten we niet willen.” Het CDA zal een motie of amendement voorbereiden in lijn met wat wethouder Spekschoor heeft gezegd. Uitstel van besluitvorming over ’t Wooldrik, of meerdere projecten, tot 29 juni. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Frits — 05 mei 2021
Helemaal raak:
“Waarom nu deze actie en waarom alleen op dit project? Het Huis van Borne mag wel, het verlies op het AZC nemen we op de koop toe en het is ook maar de vraag of er wel geld uit de provincie komt voor de Vloedbeltverbinding. Als je het zuiver wilt doen moet je alle ambities betrekken.””

Deze wethouder heeft het bij toeval bij het rechte eind. Als hij echt verstand van zaken had, dan zou hij de andere investeringen ook nog even on hold zetten.
Johan Wierda — 04 mei 2021
@Ron Hartman, bedoelde afzwaaier i.p.v. afwasser, maar ja Google doet wat ie wil, excuus voor de mogelijk te ervaren diskwalificatie.
Johan Wierda — 04 mei 2021
@Ron Hartman, ik had nog een boeiende afwasser, deze kon klaarblijkelijk de toets der kritiek van de redactie niet doorstaan.
Ron Hartman — 04 mei 2021
Kwalificaties? Simpel googlen of bv even kijken bij: https://www.linkedin.com/in/arnospekschoor/?locale=nl_NL
Daar neem ik m'n pet voor af; net als voor Dr Pieter Omtzigt en dat is bijzonder omdat ik het CDA niet steun.
Lichtgeel hesje — 04 mei 2021
Feitelijk kan in ieder geval worden vastgesteld dat er van drie Wethouders, waarvan er inmiddels 1 is vertrokken en waarvoor de huidige Wethouder in de plaats is gekomen, wel met enige stelligheid mag worden gezegd dat zowel de stijl van werken als de output van het functioneren op diverse fronten te wensen over laat. Voorbeelden te over op het gebied van financieel/budgetttair beleid, afvalmanagement Diftar, energietransitie RES, woon-/vastgoedbeleid, sociaal domein beleid, Verbindingsweg, 't Wooldrik, dossier AZC, Twente Milieu, Twence, enzovoort.....
Johan Wierda — 03 mei 2021
@ron hartman, je stelde niets feitelijks over de kwalificaties van wethouder Spekschoor, dat terzijde, het gemak waar je mensen op een denigrerende wijze diskwalificeert ervaar ik en ik denk anderen met mij als stuitend een weldenkende Bornse burger onwaardig,
Wat je bedoelt met bombastische praatjes klinkt als bombastisch.
Ron Hartman — 03 mei 2021
Ik stelde dat Spekschoor de passende opleidingen heeft voor de taken die hij heeft. Het mooist zou zijn als straks in de verkiezingsperiode, vooral gekeken wordt naar dat aspect. Bombastische praatjes vullen geen gaatjes.
Johan Wierda — 03 mei 2021
@Ron Hartman
Tweer eens tamelijk denigrerend, alsof Beta opgeleiden een alleenrecht op de wijsheid hebben!
De betreffende wethouder van CDA huize komt van buiten Borne, cijfermatig
Betekent dat het CDA in Borne en daarmee tevens GB'90 en Borne Nu zodanig zijn gediskwalificeerd, dat zij bij voorbaat al buiten de boot vallen?
Naar mijn mening is het toch iets gecompliceerder, anderzijds elk bestuur zit er bij gebrek aan beter.
Bij deze nogmaals een oproep aan weldenkend Borne, praat en doe mee, sluit je aan bij een jou aansprekende partij en kies in 2022 een bestuur dat in staat is de problemen van deze tijd en de te overziene toekomst te voorzien van acceptabele oplossingen, daarmee rekeninghoudend met nut, noodzaak en mogelijkheden.
Ron Hartman — 03 mei 2021
Ik had het over kennis en kunde en niet die van de te grote groep onderwijzers en sociale academie-politici.
Johan Wierda — 03 mei 2021
Al of niet groeigemeente, echter naar mijn mening niet ongewenst dus ook niet tegen wil en dank.
Deze gemeente verdient inderdaad een ander bestuur.
Een bestuur dat toegerust en capabel is de problemen van deze tijd en in de te overziene toekomst te voorzien van acceptabele oplossingen.
Een gouden kans voor de huidige oppositie.
Mijn oproep: Kruip uit je schulp en laat zien wie je bent en wat je plannen zijn.
De kiezer zal u rijkelijk belonen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2022.
Ron Hartman — 02 mei 2021
De groeigemeente tegen wil en dank heeft kennis en kunde nodig. Te lang heeft de oude hap van alpha opgeleiden, maar raak gesmeten met geld en goed. Het is goed dat deze wethouder de juiste opleidingen heeft.
Johan Wierda — 01 mei 2021
Eindelijk kan nu de discussie worden gevoerd over nut, noodzaak en mogelijkheden. We zijn de fase van wensdenken voorbij, het grote kleurbekennen kan beginnen. Een klein jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt de kiezer in de gelegenheid gesteld een verantwoorde keuze te maken en bokken van schapen te scheiden.
T Huiskes — 30 apr 2021
Eindelijk iemand met lef, deze wethouder! Ik dacht dat Borne code oranje had, dus kun je dan wel geld uitgeven aan 't Wooldrik?
Lichtgeel hesje — 30 apr 2021
Deze "kikker" werd/wordt gedwongen om iets te doen / uit te voeren wat niet tot z'n vakgebied (ofwel zijn natuurlijke kennis en vaardigheden) behoort, en springt als gevolg hiervan als vanzelfsprekend uit de kruiwagen van politiek Borne. Who's next??
Henry — 30 apr 2021
Eindelijk iemand die tegen de veel te optimistische stroom in durft te roeien. Chapeau!
Beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald!
Jos Kok — 30 apr 2021
Eindelijk een wethouder die het snapt. Met een lege portemonnee kun je niet "shoppen".
BorneBoeit — 30 apr 2021
Door een storing is het enkele dagen niet mogelijk geweest om te reageren op artikelen. De functionaliteit is inmiddels hersteld. Excuses voor het ongemak.

Beste Buur Siny Boer: ‘Ik doe het niet alleen!’

Bj Il Tartufo werd zaterdagmorgen, op Nationale Burendag, bekend wie zich het komende jaar de...
24-09-2022

Eerste handtekeningen Landgoed Groot Azelo gezet

Vrijdagmorgen werden vóór de ingang van Maria Mediatrix de handtekeningen gezet...
23-09-2022

‘Beste weg op de beste plek’

Naar verwachting zou ergens in 2025 de eerste schop in de grond kunnen voor de aanleg van de...
21-09-2022

Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode

De raadsvergadering van dinsdagavond stond geheel in het teken van het werkprogramma Samen Sterk...
20-09-2022

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal...
13-09-2022

Pilot deelscooters ‘valt of staat bij...

Sinds een paar weken kent Borne het systeem van deelscooters en –fietsen. De opvallende...
13-09-2022