Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond
EERSTE HUURDERS ZITTEN ER AL; TWEE WINKELS WACHTEN OP INVULLING

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de aankoop leidden van het winkelpand waarin lange tijd bloemenzaak La Fleur was gevestigd. Het duurde echter tot begin 2020 voordat aannemersbedrijf Braakhuis uit Zenderen ook daadwerkelijk aan de slag kon. Dat had alles te maken met het tijd vergende overleg om tot een verantwoorde invulling te komen. “Maar het resultaat is er naar”, aldus een trotse Bas Braakhuis. Deze week hebben de bouwhekken plaatsgemaakt voor de eerste verhuiswagen, waarna binnenkort ook de vier overige huurders hun nieuwe onderkomen zullen betrekken. Over de invulling van de twee winkelpanden op de begane grond zijn besprekingen gaande.
 

Met de neus in de boter

“Het was inderdaad geen eenvoudige opgave”, vertelt Braakhuis. “Het nieuwe ontwerp diende aan te sluiten op de bestaande bebouwing, maar mocht tegelijkertijd ook een beeldbepalend karakter krijgen. Het punt tegenover de kerk vormt namelijk de entree naar de Grotestraat, dus er moest wél iets komen te staan.” Bijkomend probleem was de beperkte ruimte die resteerde om alle bouwactiviteiten te kunnen uitvoeren. “De buurtbewoners hebben echter geweldig meegewerkt om te kunnen doen wat we moesten doen. Ik denk dat alle partijen trots kunnen zijn. Het is een fantastische plek geworden om te wonen, terwijl ook de nieuwe winkels straks door de ligging met de neus in de boter vallen.”
 

De linker winkel heeft een oppervlakte van zo’n 70 m² met een frontbreedte van tien meter, terwijl het rechterdeel ruim 130 m² telt. Wel smaller met een front van zeven meter, maar veel dieper. “Er zijn allerlei invullingen denkbaar”, aldus Braakhuis, die beide ruimtes vooralsnog casco oplevert in afwachting van de wensen van zijn nieuwe huurders.
 

Hoog afwerkingsniveau

De vijf huurappartementen boven de winkels hebben een gezamenlijke ingang aan de zijkant, waar een trap én lift de nieuwe en veelal oudere bewoners naar boven brengt. Daar wacht ze een ruime en vooral lichte woonomgeving met één of twee slaapkamers. Het hoge afwerkingsniveau is kenmerkend. Met airco, screens, een of meerdere (al dan niet inpandige) balkons en zo meer. Zonnepanelen op het dak zorgen voor een energiezuinig geheel.
 

Braakhuis is ervan overtuigd dat de nieuwbouw heel snel zal wennen. “Toen we vorig jaar begonnen verwachtten veel mensen een meer klassieke bouwstijl. We leven echter wel in de 21ste eeuw en dan moet je niet krampachtig vast willen houden aan het verleden. Als binnenkort het buitenmetselwerk van het linkerdeel wit is geschilderd en de winkels gevuld zijn, zul je zien dat er een dynamisch geheel is ontstaan dat naadloos aansluit op de naastliggende panden. Het gaat weer leven aan het begin van de Grotestraat!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 04 mei 2021
Alle commentaren ten spijt, ik vind het een mooi gebouw! En felicitaties zijn op de plaats voor de omwonenden en de firma Braakhuis; en er is ook nagedacht over de toekomst met energie uit zonnepanelen.
Hans Gloerich — 03 mei 2021
Zoals een enkeling in Borne misschien nog weet koester ik bijzondere herinneringen aan deze locatie. Om een afgewogen oordeel over deze creatie te kunnen vormen zal ik een kijkje moeten nemen op deze crime scène.
Johan Wierda — 03 mei 2021
Naar mijn mening, een fraai bouwwerk, met een duidelijke knipoog naar heden, verleden en toekomst.
Zo is Borne geworden zoals het nu is, een product van vlijt en nijverheid en op de toekomst voorbereid.
Hans Meulenbroek — 03 mei 2021
Zo dacht men er in Hengelo ook over. Alles moest moderner. En wat is er van over. Half Hengelo ging in Borne winkelen. Het geheel past niet in Borne.
hermankroeze — 03 mei 2021
Allemaal onzin in dit artikel....geen enkel inzicht in de historie van het hart van Borne...ze bouwen dit soort appartementen puur voor de verdiensten...alle prietpraat is kul

Sint Zeut schenkt 3.200 euro

Vroeg in het voorjaar maakten Angélique Koedijk van de stichting Twente tegen Kanker en...
04-12-2021

Locatie Hospice Borne nog niet bepaald

‘We zijn nog volop bezig om een goede, passende locatie te vinden’, valt er te lezen...
04-12-2021

Hengelo houdt vast aan drie zoekgebieden...

Burgemeester en wethouders van Hengelo hebben het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021-2030...
02-12-2021

Margot Stoop 40 jaar apothekersassistente

Vandaag is het op de kop af veertig jaar geleden dat Margot Stoop als 21-jarige de eerste stap...
01-12-2021

Kettingbotsing op N743

Meerdere auto’s raakten aan het einde van de dinsdagmiddag betrokken bij een ongeval...
30-11-2021

Overijsselse Vrijwilligersprijs 2021 uitgereikt

Vier vrijwilligers(initiatieven) zijn dinsdagochtend verrast met de Overijsselse...
30-11-2021