Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond
EERSTE HUURDERS ZITTEN ER AL; TWEE WINKELS WACHTEN OP INVULLING

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de aankoop leidden van het winkelpand waarin lange tijd bloemenzaak La Fleur was gevestigd. Het duurde echter tot begin 2020 voordat aannemersbedrijf Braakhuis uit Zenderen ook daadwerkelijk aan de slag kon. Dat had alles te maken met het tijd vergende overleg om tot een verantwoorde invulling te komen. “Maar het resultaat is er naar”, aldus een trotse Bas Braakhuis. Deze week hebben de bouwhekken plaatsgemaakt voor de eerste verhuiswagen, waarna binnenkort ook de vier overige huurders hun nieuwe onderkomen zullen betrekken. Over de invulling van de twee winkelpanden op de begane grond zijn besprekingen gaande.
 

Met de neus in de boter

“Het was inderdaad geen eenvoudige opgave”, vertelt Braakhuis. “Het nieuwe ontwerp diende aan te sluiten op de bestaande bebouwing, maar mocht tegelijkertijd ook een beeldbepalend karakter krijgen. Het punt tegenover de kerk vormt namelijk de entree naar de Grotestraat, dus er moest wél iets komen te staan.” Bijkomend probleem was de beperkte ruimte die resteerde om alle bouwactiviteiten te kunnen uitvoeren. “De buurtbewoners hebben echter geweldig meegewerkt om te kunnen doen wat we moesten doen. Ik denk dat alle partijen trots kunnen zijn. Het is een fantastische plek geworden om te wonen, terwijl ook de nieuwe winkels straks door de ligging met de neus in de boter vallen.”
 

De linker winkel heeft een oppervlakte van zo’n 70 m² met een frontbreedte van tien meter, terwijl het rechterdeel ruim 130 m² telt. Wel smaller met een front van zeven meter, maar veel dieper. “Er zijn allerlei invullingen denkbaar”, aldus Braakhuis, die beide ruimtes vooralsnog casco oplevert in afwachting van de wensen van zijn nieuwe huurders.
 

Hoog afwerkingsniveau

De vijf huurappartementen boven de winkels hebben een gezamenlijke ingang aan de zijkant, waar een trap én lift de nieuwe en veelal oudere bewoners naar boven brengt. Daar wacht ze een ruime en vooral lichte woonomgeving met één of twee slaapkamers. Het hoge afwerkingsniveau is kenmerkend. Met airco, screens, een of meerdere (al dan niet inpandige) balkons en zo meer. Zonnepanelen op het dak zorgen voor een energiezuinig geheel.
 

Braakhuis is ervan overtuigd dat de nieuwbouw heel snel zal wennen. “Toen we vorig jaar begonnen verwachtten veel mensen een meer klassieke bouwstijl. We leven echter wel in de 21ste eeuw en dan moet je niet krampachtig vast willen houden aan het verleden. Als binnenkort het buitenmetselwerk van het linkerdeel wit is geschilderd en de winkels gevuld zijn, zul je zien dat er een dynamisch geheel is ontstaan dat naadloos aansluit op de naastliggende panden. Het gaat weer leven aan het begin van de Grotestraat!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 04 mei 2021
Alle commentaren ten spijt, ik vind het een mooi gebouw! En felicitaties zijn op de plaats voor de omwonenden en de firma Braakhuis; en er is ook nagedacht over de toekomst met energie uit zonnepanelen.
Hans Gloerich — 03 mei 2021
Zoals een enkeling in Borne misschien nog weet koester ik bijzondere herinneringen aan deze locatie. Om een afgewogen oordeel over deze creatie te kunnen vormen zal ik een kijkje moeten nemen op deze crime scène.
Johan Wierda — 03 mei 2021
Naar mijn mening, een fraai bouwwerk, met een duidelijke knipoog naar heden, verleden en toekomst.
Zo is Borne geworden zoals het nu is, een product van vlijt en nijverheid en op de toekomst voorbereid.
Hans Meulenbroek — 03 mei 2021
Zo dacht men er in Hengelo ook over. Alles moest moderner. En wat is er van over. Half Hengelo ging in Borne winkelen. Het geheel past niet in Borne.
hermankroeze — 03 mei 2021
Allemaal onzin in dit artikel....geen enkel inzicht in de historie van het hart van Borne...ze bouwen dit soort appartementen puur voor de verdiensten...alle prietpraat is kul

Het Prisma schenkt 300 euro aan De Bonte Koe

Het is nog ver voor negen uur donderdagmorgen als Herman en Hardy Ellenbroek druk in de weer...
30-06-2022

Weer demonstratie met galg op viaduct...

Maandagmiddag hebben boze boeren en sympathisanten van actiegroep Twentse Strijders hun actie op...
27-06-2022

Weer fysiek Energieloket in het Kulturhus

Twee jaar geleden werden gemeentelijke Energieloketten geïntegreerd in een provinciaal...
27-06-2022

Huisartspraktijken vrijdag 1 juli gesloten

Vrijdag 1 juli zijn alle huisartsenpraktijken in Borne gesloten in verband met een landelijke...
23-06-2022

Wil jij wonen in de Spinnersbrink?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
20-06-2022

Wie is de ‘Beste Buur 2022’ van Borne?

ADVERTORIAL • Inwoners van Borne kunnen de komende maanden hun buur nomineren voor de Beste...
20-06-2022