‘Ik word blij van een mooie kaart’
14-05-2021
CHANTAL KNOEF EN MICHEL POLAK LEGGEN HUN ZIEL EN ZALIGHEID IN STERKGROEIEND SEGMENT

‘Ik word blij van een mooie kaart’

Een kleine zes jaar geleden namen Chantal Knoef en Michel Polak het initiatief om een nevenactiviteit van hun drukkerij aan de Oude Almeloseweg in Borne uit te bouwen tot een volwaardig onderdeel van het bedrijf. “We kregen toen in toenemende mate de vraag om snel rouwdrukwerk te vervaardigen. En snel zijn we! Als relatief kleine onderneming zijn we immers gewend om, als het nodig is, zeven dagen per week te werken”, verklaren beide compagnons, die inmiddels meer dan 25 jaar ervaring in het vak hebben. Tegelijkertijd ontdekten ze dat er nog veel meer mogelijk was in dit specifieke segment. De geboorte van hun Puur Rouwdrukwerk liet niet lang op zich wachten. Met een fullservice voor uitvaartondernemers en een sterk persoonlijke touch voor nabestaanden.

 

‘Het hoeft niet allemaal zo standaard te zijn’

Volgens Chantal verandert de uitvaartbranche razendsnel. Het beladene van een aantal jaren geleden maakt steeds meer plaats voor een creatieve en sterk persoonlijke invulling van het definitieve afscheid. ‘Vier het leven’, vind je ook in deze sector steeds meer terug. “Gelukkig maar”, zegt ze, ”want het hoeft heus allemaal niet zo standaard te zijn.” Welbewust koos ze daarom voor de naam Puur. “Het staat voor natuurlijk, echt en oorspronkelijk en heel dicht bij de mens zelf.” Daarom maakte de standaardcollectie kaarten ook al snel plaats voor een geheel nieuwe collectie, in eigen beheer en in de eigen drukkerij vervaardigd. “Daarmee waren we niet langer afhankelijk van derden en konden we veel meer inspelen op de wensen van nabestaanden.“

 

Het resultaat is ernaar. Kaarten in alle soorten en maten, met foto’s en afbeeldingen, als drieluik of wat dan ook… Chantal maakt ze. “Ja, ik word echt blij van een mooie kaart en realiseer me voortdurend dat je het maar één keer goed kunt doen.” De spreekwoordelijke liefde voor het vak dus. Een liefde die ze deelt met Michel Polak, haar zakelijke partner, en de medewerkers Evelien en Natasja. Én een liefde die meerdere vruchten afwerpt, want het blijft ondertussen niet alleen bij het drukken van de kaarten.

 

Allemaal in eigen huis

Sterker, in overleg met uitvaartondernemers en nabestaanden neemt Puur ook eventueel de postverzending van de kaarten voor haar rekening, vervaardigt het digitale rouwkaarten, overlijdensadvertenties, liturgieboekjes en bewerkt het foto’s van de overledene die in een lijst op de kist of zelfs als A-0 poster bij de uitvaart geplaatst worden. “We kunnen het allemaal in eigen huis vervaardigen, er is steeds meer vraag naar, dus waarom niet?” klinkt het nuchter.

 

Diezelfde nuchterheid zorgt ervoor dat Puur niet verwordt tot een doorsnee productiebedrijf. “Integendeel”, aldus Chantal. “We leggen met ons vieren onze ziel en zaligheid in dit segment, staan 7 dagen per week voor onze klanten klaar en willen er alles aan doen om van het afscheid een dierbare herinnering te maken. Die inzet betaalt zich uit. Niet zelden krijgen we na afloop warme reacties van nabestaanden dat het allemaal zo perfect geregeld was. Dat maakt je dankbaar.” Én het zorgt voor steeds meer opdrachtgevers. Zelfs uitvaartondernemers in het midden van het land doen al met enige regelmaat een beroep op de diensten van Puur. “Ja, het is echt een olievlek”, besluit Chantal. “Geweldig mooi om dit te kunnen doen.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Peter Broeksma — 14 mei 2021
Mooi geschreven stuk. De passie straalt er af.

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023

Heroriëntering op project BorneWerkt

In 2016 ging in Borne het project BorneWerkt van start. Een initiatief vanuit de...
07-12-2023