Boek over anders omgaan met kinderen
JEANINE MULDER EN JANTINE PETERS LEERDEN OP EEN ANDERE MANIER NAAR KINDEREN TE KIJKEN

Boek over anders omgaan met kinderen

Sinds 1994 biedt Jeanine Mulder dagopvang aan in Zenderen met Kinderopvang Duimelot. In 2009 kwam daar BSO Hand in Hand bij. Bij het wachten op het schoolplein verbaasde het haar dat de verschillen in motorische ontwikkeling van kinderen zo groot waren. Toen zij in aanraking kwam met de ideeën van Emmi Pikler werd zij onmiddellijk enthousiast. Deze in 1902 geboren kinderarts vestigde zich na de Tweede Wereldoorlog in Boedapest en kreeg de leiding over een kindertehuis. De gelijkwaardigheid en samenwerking tussen kind en opvoeder vond zij heel belangrijk. En ook de bewegingsontwikkeling stond in de schijnwerper. Hierdoor gemotiveerd is Jeanine Mulder begin 2014 begonnen aan de opleiding tot Pikler® Pedagoog. De bij haar werkzame collega’s nam zij mee in de nieuwverworven kennis en hielp hen dat in de praktijk toe te passen. Dat proces gaat nog tot op de dag van vandaag door.

 

Hindernissen

Niet alles ging van een leien dakje. Maar gelukkig hoefde ook niet alles tegelijk. Langzaam maar zeker raakten de medewerkers vertrouwd met het gedachtegoed van Pikler en de praktische uitwerking daarvan. Het was bijvoorbeeld een overgang om met de kinderen in twee- of drietallen te eten. Maar na een gewenningsperiode is dat nu de gewoonste zaak van de wereld bij Duimelot in Zenderen. Jeanine Mulder en Jantine Peters volgden samen de opleiding tot Pikler® Pedagoog. Zij hadden gelijk een klik en hebben goed contact met elkaar over het gedachtegoed van Pikler. Beiden geven trainingen en coaching in het hele land. Totdat de eerste lockdown kwam…

 

Voortschrijdend inzicht

De vraag kwam of de training ook online gegeven kon worden, omdat veel pedagogisch medewerkers thuis zaten. Om aan deze vraag tegemoet te komen, hebben Jantine en Jeanine een training ontwikkeld met een reader ter ondersteuning. De reader was zo mooi geworden, dat geopperd werd om deze als boek uit te geven. Dat klinkt gemakkelijker dan dat het is. In totaal hebben zij er acht maanden aan gewerkt om aan de eisen van een uitgever te voldoen. En daarna kwamen ook zaken als vormgeving en lay-out nog om de hoek kijken.

 

Resultaat

Het resultaat mag er zijn. Het boek is als het ware een handleiding voor ouders, grootouders, maar vooral van pedagogisch medewerkers geworden. Het leert om op een andere manier naar kinderen te kijken. Wat zie je, wat zeg je en wat doe je, zijn de vragen die de opvoeder zich in deze volgorde stelt. Wat kan het kind al zelf, wat voeg je toe en hoe doe je dat? Het gaat over een respectvolle en persoonlijke benadering van ieder kind. Daarnaast is er respect voor de ‘eigen tijd’ van jonge kinderen, tijd waarin ze vrij kunnen spelen en zelfstandig ontdekken in een uitnodigend voorbereide omgeving. De kracht van dit boek schuilt in de combinatie van praktische theorie met concrete voorbeelden, inspirerende foto’s en nuttige tips. Vanuit vijf herkenbare thema’s maak je stap voor stap kennis met de Piklervisie. Voor wie dat wil sluit ieder thema af met een serie verwerkingsopdrachten.

 

Blij en trots

De beide schrijfsters zijn blij met en trots op het eindresultaat. Zij hopen veel geïnteresseerden te helpen om met een open, andere blik naar kinderen te kijken. Het boek telt 176 pagina’s en is uitgegeven door uitgeverij SWP. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Dusseldorp houdt zaterdag open huis

Komende zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur opent Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek, samen...
13-06-2022

Bouw nieuwe school kan doorgang vinden

Eerder al informeerde wethouder Michel Kotteman de gemeenteraad over de gestegen kosten van de...
09-06-2022

‘Sóms zie ik borden, dan denk ik tjonge jonge…’

“Het gebeurt écht!”, aldus Edger Nijhuis. De 50-jarige ondernemer uit...
02-06-2022

Bucon nu officieel aan Industriestraat

Bijna anderhalve jaar geleden al verhuisde Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel-...
25-05-2022

Voor ‘zondagskind’ Gerard Welberg zit het erop

“Het was een prachttijd.” Vier woorden die met enige regelmaat terugkeren in het...
20-05-2022

Rian Jannink: ‘Ik ben supertrots op jullie’

Emotioneel en met een door verkoudheid ietwat gebroken stem nam Rian Jannink-Schabbink...
09-05-2022