Boek over anders omgaan met kinderen
JEANINE MULDER EN JANTINE PETERS LEERDEN OP EEN ANDERE MANIER NAAR KINDEREN TE KIJKEN

Boek over anders omgaan met kinderen

Sinds 1994 biedt Jeanine Mulder dagopvang aan in Zenderen met Kinderopvang Duimelot. In 2009 kwam daar BSO Hand in Hand bij. Bij het wachten op het schoolplein verbaasde het haar dat de verschillen in motorische ontwikkeling van kinderen zo groot waren. Toen zij in aanraking kwam met de ideeën van Emmi Pikler werd zij onmiddellijk enthousiast. Deze in 1902 geboren kinderarts vestigde zich na de Tweede Wereldoorlog in Boedapest en kreeg de leiding over een kindertehuis. De gelijkwaardigheid en samenwerking tussen kind en opvoeder vond zij heel belangrijk. En ook de bewegingsontwikkeling stond in de schijnwerper. Hierdoor gemotiveerd is Jeanine Mulder begin 2014 begonnen aan de opleiding tot Pikler® Pedagoog. De bij haar werkzame collega’s nam zij mee in de nieuwverworven kennis en hielp hen dat in de praktijk toe te passen. Dat proces gaat nog tot op de dag van vandaag door.

 

Hindernissen

Niet alles ging van een leien dakje. Maar gelukkig hoefde ook niet alles tegelijk. Langzaam maar zeker raakten de medewerkers vertrouwd met het gedachtegoed van Pikler en de praktische uitwerking daarvan. Het was bijvoorbeeld een overgang om met de kinderen in twee- of drietallen te eten. Maar na een gewenningsperiode is dat nu de gewoonste zaak van de wereld bij Duimelot in Zenderen. Jeanine Mulder en Jantine Peters volgden samen de opleiding tot Pikler® Pedagoog. Zij hadden gelijk een klik en hebben goed contact met elkaar over het gedachtegoed van Pikler. Beiden geven trainingen en coaching in het hele land. Totdat de eerste lockdown kwam…

 

Voortschrijdend inzicht

De vraag kwam of de training ook online gegeven kon worden, omdat veel pedagogisch medewerkers thuis zaten. Om aan deze vraag tegemoet te komen, hebben Jantine en Jeanine een training ontwikkeld met een reader ter ondersteuning. De reader was zo mooi geworden, dat geopperd werd om deze als boek uit te geven. Dat klinkt gemakkelijker dan dat het is. In totaal hebben zij er acht maanden aan gewerkt om aan de eisen van een uitgever te voldoen. En daarna kwamen ook zaken als vormgeving en lay-out nog om de hoek kijken.

 

Resultaat

Het resultaat mag er zijn. Het boek is als het ware een handleiding voor ouders, grootouders, maar vooral van pedagogisch medewerkers geworden. Het leert om op een andere manier naar kinderen te kijken. Wat zie je, wat zeg je en wat doe je, zijn de vragen die de opvoeder zich in deze volgorde stelt. Wat kan het kind al zelf, wat voeg je toe en hoe doe je dat? Het gaat over een respectvolle en persoonlijke benadering van ieder kind. Daarnaast is er respect voor de ‘eigen tijd’ van jonge kinderen, tijd waarin ze vrij kunnen spelen en zelfstandig ontdekken in een uitnodigend voorbereide omgeving. De kracht van dit boek schuilt in de combinatie van praktische theorie met concrete voorbeelden, inspirerende foto’s en nuttige tips. Vanuit vijf herkenbare thema’s maak je stap voor stap kennis met de Piklervisie. Voor wie dat wil sluit ieder thema af met een serie verwerkingsopdrachten.

 

Blij en trots

De beide schrijfsters zijn blij met en trots op het eindresultaat. Zij hopen veel geïnteresseerden te helpen om met een open, andere blik naar kinderen te kijken. Het boek telt 176 pagina’s en is uitgegeven door uitgeverij SWP. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

’t Oldhof en Jan Ligthart kunnen niet langer...

Dinsdagavond besluit de gemeenteraad over het voorstel van het college om te stoppen met het...
25-03-2023

Huidinstituut Borne naar Nieuwe Kerkstraat

ADVERTORIAL • Op 31 januari startte huidtherapeut Kelly Senger Huidinstituut Borne haar...
01-03-2023

Auke Wolbers: ‘Kinderen zijn zo puur’

ADVERTORIAL • “Als kind was ik erg gevoelig en voelde ik mij vaak onbegrepen en niet...
08-02-2023

Verjaardagsbox en De Wheele doen fifty-fifty

Net voor de afgelopen kerstvakantie heeft de ouderraad van basisschool De Wheele samen met het...
03-02-2023

Twickel werkt week lang aan inclusiviteit

Op het Twickelcollege aan de Welemanstraat is vrijdag een projectweek afgesloten. Deze...
27-01-2023

LEERKRACHT studiecentrum Borne groeit door

ADVERTORIAL • Leren leren? Hulp bij het plannen en/of bij het maak- en leerwerk? Óf...
26-01-2023