Architect Henk te Kiefte geniet van zijn vak
15-07-2021
BORNS ARCHITECTENBUREAU WIL VOORAL ‘LEKKER DOORGAAN’

Architect Henk te Kiefte geniet van zijn vak

Ruim dertig jaar geleden zette een jonge Henk te Kiefte zijn eerste stappen in de architectenwereld. Zijn broodheer werd niemand dan Philips Eindhoven, met toentertijd het grootste architectenbureau van ons land. “Toch bekroop me al snel het gevoel dat ik daar niet oud zou worden”, zegt de nu inmiddels 62-jarige.

 

Het tekent zijn eigenzinnigheid, waarin gevoel en emotie belangrijke pijlers vormen. Inmiddels zit de Bornse architect samen met zijn vrouw Irma, die gespecialiseerd is in tuin- en landschapsarchitectuur, dochter Elsebeth (met een zwak voor circulair bouwen) en nog eens twaalf medewerkers alweer sinds 2007 in het markante gebouw op de hoek van de Azelosestraat met de Molenstraat.
 

Crisisjaren

“Eigenlijk was het puur toeval dat we in Borne belandden”, aldus Henk. “Irma werkte immers in Assen, ik destijds in Eindhoven. Dus trokken we een lijn en kwamen ergens in het midden uit. In Borne dus. In de beginperiode werkten we nog vanuit huis, maar ja… dan ga je groeien, krijg je steeds meer opdrachten en dus ook meer mensen om je heen.” Tot de jaren 2011-2013, toen de bouwcrisis zijn tol deed gelden, telde het architectenbureau op enig moment zelfs 25 medewerkers. “De crisis was ook voor ons een moeilijke tijd, maar achteraf ben ik blij dat we daarna kleiner werden, want ik was ook te veel met dingen bezig die ik niet leuk vond. Terwijl ik op mijn best ben als ik achter de tekentafel zit.”
 

En achter die tekentafel ontwikkelde hij ook de plannen voor Unipro in Haaksbergen, een van zijn latere paradepaardjes. “Een prachtig project”, zegt hij met glinstering in zijn ogen. “We slaagden er in van de van oudsher chemische fabriek een milieubewuste plant te maken. Niet alleen door het houten gebouw en het groene dak, maar vooral ook door een proces op gang te brengen waarin het anders denken de norm ging worden. “Prachtig, ja daar ben ik nog steeds trots op. Net zoals trouwens op de nieuwe Jumbo in Goor, de meest duurzame supermarkt van de Benelux. Ook deze is helemaal geconstrueerd met hout, zelfs met zulke grote overspanningen dat er geen kolommen meer nodig zijn."

 

Gedenkpark

Maar ook in het eigen Borne realiseerde het architectenbureau de nodige hoogstandjes. “Het Twickelcollege bijvoorbeeld, waar ook veel hout is toegepast,” zo vult Elsebeth aan. “In Wensink-Zuid zijn we nu zelfs nog bezig om ook de niet-bebouwde omgeving in het geheel te betrekken en een groene long en retentiegebied te ontwikkelen die de leefbaarheid moet bevorderen.” Een andere eye-catcher is het nieuwe - ook al houten - gebouw bij het Gedenkpark aan de Von Bönninghausenstraat. Een plek ook waar Irma haar footprint zette met het ontwerp van het bijzondere urnenveld dat is 2018 aan de begraafplaats werd toegevoegd.

 

De complementaire disciplines van het gezin Te Kiefte werpen dus hun vruchten af. “Het wordt steeds belangrijker een klimaatadaptief goed doortimmerd architectuurplan te hebben, waarin de menselijke schaal, water en groen, materiaalgebruik én mogelijk hergebruik centraal staan”, aldus Elsebeth. Projecten worden op deze manier vanuit verschillende invalshoeken benaderd. “Toch wel redelijk uniek in architectenland.”
 

Zo hebben ze ook hun eigen ideeën over de toekomstige AZC-locatie. “O jawel”, zegt Henk gedecideerd. “Maar dat moet je dan weer samen met een projectontwikkelaar doen. Ik zie het in elk geval als een enorme uitdaging om daar iets leefbaars te creëren, want hoe je het ook wendt of keert: het ligt vlakbij de snelweg, een fors eind buiten Borne en dan komt er nog een nieuwe Vloedbeltverbinding. Maar als ik de vraag zou krijgen om mee te mogen denken over een nieuw totaalconcept, dan zeg ik direct ja!”
 

Vooralsnog hoopt Henk te Kiefte echter vooral ‘lekker door te gaan en nog heel lang hele mooie gebouwen te maken’, zoals ‘ie het zegt. “Wát we doen, willen we gewoon goed doen. Plannen die onze deur verlaten, moeten tot ver achter de komma doordacht zijn. Anders gezegd, als wij een gebouw maken moet elke spijker op zijn plek zitten.” (AJ/BM)

 

(Op de foto Elsebeth en Henk te Kiefte)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 16 jul 2021
Het entree gebouw voor het gedenkpark is m.i. een zeer geslaagd ontwerp, zowel binnen als buiten. Chapeau en gefeliciteerd met uw 30 jarig jubileum.

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023

Heroriëntering op project BorneWerkt

In 2016 ging in Borne het project BorneWerkt van start. Een initiatief vanuit de...
07-12-2023