Aegidius Hertme ondergaat metamorfose
VERNIEUWDE BASISSCHOOL KLAAR VOOR NIEUWE SCHOOLJAAR

Aegidius Hertme ondergaat metamorfose

Als komende maandag voor het eerst de schoolbel weer gaat luiden in Hertme, stappen de 70 kinderen van de St. Aegidiusschool een bijkans nieuw gebouw in. In bijna niets ademt de dorpsschool nog het beeld van enkele maanden terug. “Dit geeft wel zó’n enorme boost”, jubelt een laaiend enthousiaste Gerard Welberg, die aan de vooravond staat van zijn laatste jaar als locatieleider. “De St. Aegidius is weer een school waar we trots op kunnen zijn. Ultramodern, licht en passend bij het onderwijs anno 2021.”
 

Transparant en vriendelijk

Voor het team en de leerlingen waren het enkele spannende maanden. In de meivakantie werd immers al begonnen met het grote en ruwe werk, waaronder het weghalen van wanden, het verplaatsen van deuren en het inrichten van een nieuwe toiletgroep. Daarna konden de wat ‘stillere’ werkzaamheden hun aanvang nemen. Zo werd er een geheel nieuwe vloer gelegd, kregen de resterende wanden een nieuwe frisse kleur en verdwenen ook de grote struiken buiten om het zicht op de school weer transparant en vriendelijk te maken.
 

Puik werk

De operatie werd bekostigd door de Stichting Brigantijn, waaronder de St. Aegidiusschool ressorteert. Op bijna niets werd bezuinigd, of het zou een nieuw luchtbeheersingssysteem moeten zijn, om daarmee na corona aan de eisen voor een ‘frisse school’ te voldoen. Dat bleek echter nog een brug te ver. Welberg heeft echter goede hoop dat dit op termijn alsnog gerealiseerd kan worden. Vooralsnog overheerst daarom het enthousiasme over en de trots op het bereikte resultaat. “De aannemers uit het dorp hebben puik werk geleverd”, zegt hij. “De hokkerigheid van toen is veranderd in een lichte en open ruimte, waarin het heerlijk werken zal zijn en onze leerlingen prima uit de voeten kunnen.”
 

Als voorbeeld noemt hij de nieuwe bieb die ook als stilteruimte dienst kan doen en de hal waarin zitplekken voor de leerlingen zijn gecreëerd. Maar ook de oude lerarenkamer annex keuken lijkt in niets meer op die van enkele maanden terug, terwijl er tevens een aparte ruimte is gecreëerd voor de intern begeleider. De gemeente Borne heeft ten slotte op de Hertmerweg bij de school nog het zogenaamde Julie-meubilair geplaatst, de bontgekleurde palen die wijzen op de schoolomgeving en daarmee de veiligheid bevorderen.
 

‘We zijn klaar voor het 100-jarig bestaan’

Op deze woensdagmorgen, enkele dagen vóór het begin van het nieuwe schooljaar, kan het inrichten van de school beginnen. Leerkrachten, ouders én wethouder Arno Spekschoor steken hun handen uit de mouwen om vloeren te dweilen, met verhuisdozen te sjouwen en kasten opnieuw te vullen.

 

Er wordt gelachen en gedold. Het plezier spat eraf. Eigenlijk kunnen ze niet wachten op maandagmorgen als de vertrouwde schoolbel weer gaat rinkelen. “Ja, we hebben er onwijs veel zin in”, besluit Welberg. “Wat dat betreft zijn we al klaar voor april 2023. Dan bestaat de school precies 100 jaar. Een nieuwe school die weer tijden meekan.” (AJ/BM)
 

Op de bovenste foto in de tekst, van links naar rechts: wethouder Arno Spekschoor, locatieleider Gerard Welberg en Fred Lindemann, die één dag per week de rol van directeur op zich neemt.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Elise schabbink — 19 aug 2021
Ik herken het nog nauwelijks van binnen na 50 jaar...zover ik het kan zien op de foto...heel erg mooi en van deze tijd. Hard gewerkt.Waar is de tijd gebleven. Succes
Jos Kemna — 18 aug 2021
Een school waar leerkrachten, ouders en kinderen terecht trots op kunnen zijn. Het is prachtig geworden!
José en Jos Kemna

Zwanenhof bereikt nieuwe fase

Voor de buitenwacht lijkt het wellicht alsof de herontwikkeling van het ooit zo vermaarde De...
21-01-2022

BSO Zenderen krijgt 'royale' herstart

Vandaag is het de eerste dag na de langere kerstvakantie dat veel scholen weer zijn begonnen. En...
10-01-2022

‘Dank je wel, ik kan het weer’

Wat maakt dat je tot je zevenzeventigste nog volop deelneemt aan het arbeidsproces? Voor Henk...
07-12-2021

Gratis proefweek bij huiswerkbegeleiding

ADVERTORIAL • Veel leerlingen missen thuis de rust en de structuur om hun huiswerk te...
16-11-2021

Wilmink-Oosterveld klaar voor de toekomst

Toen de bouwondernemers Gerrit Wilmink en Henk Oosterveld in 1978 samen verder gingen, hadden ze...
05-11-2021

Nominaties voor Beldpoint en Zenderense Es

Op 15 november, tijdens het Starterscafé in de Reggehof in Goor, wordt bekend gemaakt...
29-10-2021