Jos van der Wal: ‘Zorg is een mooi vak’
06-10-2021
REGIOMANAGER NEEMT VRIJDAG AFSCHEID VAN TMZ-HET DIJKHUIS

Jos van der Wal: ‘Zorg is een mooi vak’

Al in 2003 kwam de Fries Jos van der Wal naar Borne om leiding te geven aan Het Dijkhuis. Daar bleef hij tot 2010 om vervolgens in de regio Twenterand in Westerhaar en Geesteren een nieuwe TMZ-locatie te helpen ontwikkelen. In 2015 keerde hij als regiomanager terug op het Bornse honk. Komende vrijdag zwaait de inmiddels 64-jarige af. Waarmee hij een ‘prachtige periode’, zoals hij het zelf omschrijft, gaat afsluiten. Een periode met tal van hoogtepunten, waarin hij echter ook de keerzijde niet snel zal vergeten. “De afgelopen coronatijd vormt echt een zwarte bladzijde in ons bestaan. Vreselijk.”

 

Groot bedrijf

Voordat Van der Wal in 2003 naar Borne trok, verrichtte hij diverse functies in met name de verstandelijk gehandicaptensector. “Hoewel ik een economische achtergrond heb, ben ik altijd in de zorg werkzaam geweest. Het is ook gewoon een heel mooi vak. Je kunt het voortdurend blijven ontwikkelen, het staat nooit stil. En neem van mij aan dat het absoluut geen softe sector is, zoals weleens wordt beweerd. Nee hoor, kijk alleen maar naar Het Dijkhuis in Borne, waar we zo’n 300 medewerkers tellen en nog eens ruim 330 vrijwilligers. Dan heb je het wel over een groot bedrijf.”

 

In de visie van Van der Wal valt een dergelijk ‘bedrijf’ wel te vergelijken met een fruitmand waarin vier appels liggen. “Appels van goede zorg en een dito financieel beleid, een appel van medewerkers/vrijwilligers én last but not least de appel van bewoners, mantelzorgers en familie. Die vier moet je koesteren, ze moeten elkaar in evenwicht houden. Daar moet je je doen en laten op afstemmen.”

 

En zo ziet de bescheiden manager, die er een gruwelijke hekel aan heeft om zelf op de voorgrond te treden, ook zijn eigen rol. “Ik heb net zoveel met bedrijfsvoering als met zorg. Het een kan niet zonder het ander. Maar in alles geldt dat we het samen doen. Samen met bewoners en medewerkers vormen we de organisatie die we zijn. Open en transparant. Een mooi voorbeeld daarvan was het programma ‘Ken ‘ie mie nog?’ van RTV Oost, waarin onze medewerkers, bewoners en anderen een jaar lang werden gevolgd.”

 

Bornse enclave

Het samen doen is de crux waarop de scheidend regiomanager het plezier in Bornse jaren heeft geproefd. Dat begon al amper twee jaar na zijn eerste aantreden in 2003 toen het oude Dijkhuis zou worden gesloopt en plaats diende te maken voor het huidige woon-zorgcentrum. “De bewoners verhuisden toen tijdelijk naar het P.C. Borsthuis in Hengelo. Er ontstond daar een heuse Bornse enclave.” In 2007 keerden ze terug naar een unieke locatie, midden in het dorp, waarin wonen en zorg, weliswaar fysiek gescheiden, samengingen. Het ook daarin ondergebrachte gezondheidscentrum zorgde bovendien voor de nodige reuring. “Het bleek een succes”, zegt hij met gepaste trots.

 

Eenzelfde trots is voelbaar als hij wijst op de versierselen die Het Dijkhuis in 2009 kreeg toen het als derde eindigde van de beste verpleeghuizen in ons land. Een jaar later kreeg het nieuwe woon-zorgcentrum bovendien de Vastgoedprijs uitgereikt en in 2019 belandde TMZ nog eens in de top-10 van best gewaardeerde verpleeghuisorganisaties in ons land. “Prachtige erkenningen die we samen met iedereen in Borne verdienden”, vertelt hij. En dan vergeet ik bijna nog de verbouwingen in 2019 waarbij een groot aantal kamers werd verruimd en nieuwe dakterrassen verkregen.”

 

‘Dit zal ons niet opnieuw gebeuren’

Een domper op dit alles vormt echter de coronaperiode die in maart vorig jaar begon. “Het absolute dieptepunt ja. Onze bewoners konden niets, mochten niets. Een van hen zei eens ‘Dit voelt erger dan de Tweede Wereldoorlog’. En dat is ook tegelijk wat we inmiddels met elkaar hebben afgesproken: dit zal ons niet opnieuw gebeuren. Maar ook hier geldt dat ik enorm veel respect heb voor al diegenen die ons in deze lastige periode hebben geholpen. Ook dat hebben we samen gedaan.”

 

Corona is mede de aanleiding dat Van der Wal afziet van een uitbundig afscheid. “Het past gewoon niet om nu een groot feest te geven. Vind ik ook niet zo erg trouwens, want nogmaals: het gaat niet om Jos van der Wal. Het gaat erom dat we samen de zaak draaiende houden. Wat dat betreft ben ik ook blij dat we in Herman Schoemaker een heel goede opvolger hebben. Een echte Dijkhuis-man.” Op de laatste vraag of ‘ie zelf op termijn wel in Het Dijkhuis zou willen wonen, valt even een bedachtzame stilte. En dan met een glimlach: “Ja, dat denk ik wel. Als ik zelf maar mijn eigen gang mag gaan.” (AJ/BM)

 

Bovenste foto: Jos van der Wal (links) met bewoners Herman ten Heggeler en Bart Striek - © Jaap Baart

Onderste foto in de tekst © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans Hobert — 07 okt 2021
Beste Jos,
Je bent erg belangrijk geweest voor de realisatie van Het Dijkhuis. Borne heeft sindsdien ook een eigen verpleegvoorziening waar een grote behoefte aan was! Ook dank ik jou voor jouw inspanningen om een gezondheidscentrum te realiseren. Je had een rustige en weloverwogen managementstijl! Geniet van jouw welverdiende pensioen.
Engelien Kenkhuis — 07 okt 2021
Good goan Jos! We houden hele fijne herinneringen aan het Dijkhuis. Gelukkig heb je een goede opvolger. Geniet van je pensioen ~ Groetjes oet Soasel.
Ans Lindeman — 06 okt 2021
Beste Jos, we hebben niet vaak samen gewerkt, maar als we met alle disciplines in het zorgcentrum aan tafel zaten, wist jij met een enkel woord de doorslag te geven.
Ik hoop dat je lang zult gaan genieten van de komende fase. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit je vast goed gaat bevallen. Het allerbeste!
Bram Donkers — 06 okt 2021
Het ga je goed Jos. Het was mooi om te zien hoe je vriendelijk en evenwichtig alle ballen (appels) in de lucht wist te houden. Succes heeft vele vaders, maar jij was een hele echte en succesvolle. Het ga je goed.
Ton Geerdink — 06 okt 2021
Beste Jos
Eindelijk kun jij genieten van jouw welverdiende pensioen. Ik wil jou dankzeggen voor de jaren dat wij samen hebben gewerkt. Vooral in de periode van de realisatie van het prachtige Dijkhuis. Het was niet altijd gemakkelijk maar jij zocht altijd naar een compromis. Dat is één van jouw sterke kanten. Het ga jou goed en nogmaals dank en geniet van de vrije tijd die nu aanbreekt!

Paul Cohn — 06 okt 2021
@Theo Lassche: waarvan akte, bedankt. De afwijzing van Woonbeheer was 'angst voor mogelijke schade aan de vele dakdoorvoeren'.
Theo Lassche — 06 okt 2021
Beste heer Cohn, kennelijk bent u niet helemaal goed geinformeerd, er liggen namelijk 240 zonnepanelen op het dak van ons mooie Dijkhuis. Deze zijn vorig jaar oktober geplaatst door Loohuis Hengelo in opdracht van Welbions.
De installatie draait nu dus bijna een jaar en voldoet boven verwachting, ondanks deze minder mooie zomer!
Paul Cohn — 06 okt 2021
met weemoed zie ik hier het grootste dak van Borne zonder één zonnepaneel: dat kon niet is mij al jaren geleden verteld. Kennelijk denkt Woon-zorgcomplex de Klokstee in Hengelo duurzamer: Overleg met verschillende partijen leidde ertoe dat op het dak van de Klokstee 700 zonnepanelen zijn geplaatst. En dat smaakte naar meer.
https://hengelo-energie.nl/

Subvice: ‘leuke jongens’ die weten wat ze willen

“Misschien zijn we wel heel leuke jongens…”, laat Martijn Roelofs zich...
18-06-2024

Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

Iedereen die in 2023 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
07-06-2024

Na 42 jaar klinkt slotakkoord voor Jos Beunders

“Jos gaat met pensioen tralalala”. Het is de eenmalige variant op de bekende...
05-06-2024

Bouw Kindcentrum Borne West gaat van start

Vrijdagochtend vond de feestelijke ondertekening plaats van de overeenkomst tussen Stichting...
31-05-2024

Bornse bedrijven boosten lokale innovatie

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn inmiddels containerbegrippen geworden, maar in de dagelijkse...
24-05-2024

Was getekend: Maurits Mendel!

ADVERTORIAL • “Het is allemaal niet zo schokkend en zo heel veel verandert er ook...
15-05-2024