Nieuwe vestiging De Vonder krijgt 18 lokalen
FORSE TOENAME IN GROOTTE NA RECENTE PROGNOSES

Nieuwe vestiging De Vonder krijgt 18 lokalen

In de Bornsche Maten groeien de basisscholen snel uit hun jasje. Dat er op korte termijn uitbreiding van het aantal schoollokalen in de jonge wijk nodig is was al langer bekend. De uitbreiding van de Beekparkschool met drie lokalen is al in gang gezet en in maart dit jaar was akkoord gegeven om voor De Vonder een tweede locatie te bouwen aan De Horsten. Toen was er nog sprake van een schoolgebouw met 10 lokalen, inmiddels blijken het er 18 te moeten zijn. En daarmee wordt de nevenvestiging van De Vonder groter dan de hoofdvestiging, dat nu over 17 lokalen beschikt.
 

Nieuwe prognoses

Aanleiding van de forse aanpassing van de recente plannen is een nieuwe prognose van het aantal leerlingen in de wijk. In juni dit jaar is becijferd dat het allemaal veel harder gaat met de aanwas van kinderen in de Bornsche Maten dan eerder gedacht. “Het is een atypische wijk”, verklaart wethouder Arno Spekschoor. “Met veel jonge gezinnen, die binnen de wijk doorverhuizen en plaatsmaken voor weer nieuwe jonge gezinnen. Daarnaast verwacht men een geboortegolf vanwege de coronatijd.” Het is niet voor het eerst dat prognoses van leerlingenaantallen in de Bornsche Maten niet met de werkelijkheid overeen bleken te komen. Het deed een raadslid in het verleden wel eens verzuchten dat het ‘wel lijkt of er iets in het water zit’ in de wijk.
 

Bij de jongste schattingen is nog niet meegenomen dat Borne in de Bornsche Maten wellicht, vanwege het landelijke gebrek aan woningen, alsnog 400 huizen extra mag gaan bouwen. Dat is nog niet helemaal zeker en bovendien is het maar de vraag of dat weer woningen zullen zijn die aantrekkelijk zijn voor jonge gezinnen. Te onzeker om nu al mee te nemen in de prognoses, redeneert men.
 

Prijskaartje

De nieuwe school aan De Horsten zal uitgevoerd worden volgens de jongste richtlijnen en wensen. Er hangt wel een prijskaartje aan. De investering bedraagt in totaal 8,4 miljoen. Voor een deel was in de begroting al rekening gehouden met structurele extra jaarlasten ter hoogte van 126.000 euro voor de uitbreiding van de onderhuisvesting, maar dat wordt door de gewijzigde plannen nu 280.500 euro per jaar. Bij de komende begrotingsbehandeling wordt het onderwerp meegenomen. (AJ)

 

(De afbeeldingen © Arcom Architecten in dit artikel zijn een impressie van het voorlopig ontwerp)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Lampje — 15 okt 2021
Toch was het handig geweest dat er een paar sportlokalen bij waren gebouwd. Voor de sport van de jeugd van NU. Niet bij dat suffe Woolderink brons toch? De Maten willen goud!
Michaela — 14 okt 2021
@schoorsteenbrand. Ik neem even gemakshalve aan dat je geen auto hebt (ook niet electrisch want dat is ook zwaar vervuilend) en dar je ook nooit vliegt. Bestellingen doet bij bv. Aliexpress, want ook dan help je jouw zo geliefde schone lucht om zeep.
schoorsteenbrand — 14 okt 2021
@bornenaar Goed punt die ventilatie, maar dan moet de lucht buiten (waar ze ook spelen) niet ernstig vervuild zijn, want dan help je het virus en andere ernstige lichamelijke aandoeningen juist erger worden. En als je bedenkt dat metingen bij het enorme Tata Steel ernstig werden beïnvloed door 'slechts' 2 privé houtkachels zie ik zonder aanpak van de gemeente die lucht voorlopig eerder viezer worden met alle gevolgen van dien.
bornenaar — 13 okt 2021
Hopelijk brengen ze nu wel ventillatie aan zoals het al zeer lang verplicht is. Door Corona werd men ineens wakker dat dit ook moest
Lichtgeel hesje — 13 okt 2021
Nee hoor, de verantwoordelijke Wethouder heeft op 6/10 jl laten weten dat verlaging van de OZB nog steeds in de plannen staat (bron: BB 6/10/21)
Mark — 13 okt 2021
He Arno: je kunt de OZB misschien nog verhogen? Is een oude truc die je voorgangers steeds uithaalden als ze weer voor verrassingen werden gesteld. Niet verder vertellen hoor!

Leerlingen obs Azelo hebben groene vingers

Tijdens de zomervakantie hebben de leerlingen van obs Azelo niet stilgezeten. Op de laatste...
16-10-2021

Twickel viert vijf jaar vernieuwbouw

Deze week is het vijf jaar geleden dat het Twickelcollege zijn intrek nam in het nieuwe gebouw...
15-10-2021

Ophélie en Floris openen school in Hertme

Vrijdagmorgen om klokslag half negen steeg voor de 70 kinderen van de St. Aegidiusschool de...
15-10-2021

Boefjes en agente oog-in-oog

‘Worden wat je wil’ is het landelijke thema van de Kinderboekenweek 2021. Op tal van...
12-10-2021

Projectleider Jos Immerman zwaait af

Woensdagmiddag nam Jos Immerman (66), projectleider Civiel van de gemeente Borne, officieel...
07-10-2021

Veel interesse bij start Kinderboekenweek

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Worden wat je wil’. Om daar vorm aan...
06-10-2021