Flora zet in op sociale vaardigheden
FEESTELIJKE AFTRAP VAN PROGRAMMA DAT HET LEUKER MOET MAKEN OP SCHOOL

Flora zet in op sociale vaardigheden

Vrijdagmorgen is op basisschool Flora aan de Meijdoornhof de officiële aftrap gegeven van het programma KiVa. Behalve de leerlingen, die zich allemaal op het schoolplein hadden verzameld, waren er ook veel ouders die belangstellend toekeken. Speciaal voor deze gelegenheid werd er gesproken door directeur Annemiek van Oosten en wethouder Martin Velten. Namens Stichting Brigantijn, waar de school onder valt, was de voorzitter van het college van bestuur, Ralf Dwars, aanwezig.

 

Programma en training

KiVa is een programma dat uit Finland komt. Het Finse woord ‘kiva’ betekent ‘leuk’. Dat is mooi gekozen, want door het KiVa-programma moet het leuker worden op school. Het leert de kinderen hoe je beter met elkaar kunt omgaan, hoe je pesten kunt tegengaan en het versterkt bij kinderen de sociale vaardigheden. Dit programma is mede gekozen omdat het mooi aansluit bij de manier waarop er op het schoolplein wordt gespeeld. Daar lopen pleincoaches rond, dat zijn leerlingen die herkenbaar zijn aan een speciaal hesje. Wanneer er zich iets voordoet op het plein, bijvoorbeeld uitsluiting, dan gaan zij erop af en proberen het op te lossen.

 

Het team van basisschool Flora heeft al een eerste teamtraining achter de rug om met het programma aan de slag te gaan. Vier teamleden vormen het KiVa-team en zijn aanspreekpunt wanneer er vragen zijn over de inhoud of de materialen. Wanneer alle trainingen zijn geweest, mag de school zich KiVa-school noemen en krijgt ‘t het bijbehorende certificaat. De ouders worden met enige regelmaat op de hoogte gesteld waar er over gesproken wordt, zodat zij daar thuis eventueel ook op kunnen aansluiten.

 

De praktijk

Zoals gezegd is KiVa een programma en dus niet een methode. Afhankelijk van de situatie in de groep kan de leerkracht keuzes maken binnen het thema dat behandeld wordt. Het zijn dan ook geen aparte lessen, maar situaties die geïntegreerd worden in de andere lessen. In totaal komen er per leerjaar zeven KiVa-regels aan de orde.

 

Voor de onderbouw en de bovenbouw zijn er verschillende mappen met werksuggesties. Maar als het even kan, komen de onderwerpen uit de leerlingen zelf. Wat houdt hen bezig, wat is er in de groep gaande? Ook digitaal is er allerlei lesmateriaal beschikbaar, bijvoorbeeld emotiekaarten voor op het digibord. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023