Fusieproces Iemnschelf en Prisma verloopt voorspoedig
COMMITMENT EN ENTHOUSIASME OVER NIEUWE VISIE

Fusieproces Iemnschelf en Prisma verloopt voorspoedig

Toen begin 2019 leerlingen en leerkrachten van basisschool De Esch introkken bij De Iemnschelf in de Stroom Esch, was al duidelijk dat de combinatie op termijn één school zou gaan vormen met de naastgelegen basisschool Het Prisma. Het fusieproces verliep eerst wat moeizaam, maar inmiddels is ‘de flow’ er helemaal ingekomen. Gerben Ottink, sinds augustus directeur van beide scholen, wist het proces samen met beide teams vlot te trekken en het hele team enthousiast te laten bouwen aan een volledig nieuwe visie, waarbij kindgericht onderwijs centraal staat.

 

“Het verleden moet je respecteren”, vindt Ottink. “Maar je moet wel samen bouwen aan een toekomst.” Hij trof bij zijn aantreden twee scholen aan die beiden goed onderwijs gaven. “Dat scheelt. Want anders moet je natuurlijk ergens anders beginnen.” En ondanks cultuurverschillen bleek men het eens over de kernwaarden: toekomstgericht en kindgericht. Van daaruit ontstond de nieuwe visie, waar iedereen achter staat en enthousiast mee aan de slag gaat.

 

Concept Kindgericht Onderwijs

“De focus komt te liggen bij gepersonaliseerd onderwijs en kinderen eigenaar laten zijn van hun eigen ontwikkeling.” Het concept Kindgericht Onderwijs gaat ervan uit dat elke leerling uniek is en dat de gemiddelde leerling niet bestaat. Daar waar het onderwijs op veel scholen nu nog veelal georganiseerd is volgens het leerstofjaarklassensysteem, waarin alle leerlingen gedurende het schooljaar voor het grootste deel allemaal dezelfde leerstof krijgen aangeboden, wordt bij Kindgericht Onderwijs de inhoud en het tempo afgestemd op het individu. “Ieder kind op maat bedienen is het ideaal.”

 

Stap voor stap

Het zou kunnen betekenen dat er in de toekomst volledig afgestapt wordt van leergangen en leerkrachten een meer coachende rol krijgen. “Het mooie van het concept Kindgericht Onderwijs is dat je dat concept stap voor stap in kunt voeren en per schooljaar kunt kijken wat de volgende stappen zijn die je daar als school in wilt maken. Het geloof en het vertrouwen is er en dan kom je uiteindelijk ook bij die stip op de horizon.”

 

Nieuwe naam

“Eind januari werd de nieuwe visie omarmd en je merkt dat er nu echt een versnelling komt in het proces. We komen met z’n allen steeds meer in een flow.” Met ingang van het nieuwe schooljaar zal de fusie een feit zijn. En daarbij hoort natuurlijk ook een nieuwe naam. “Daarbij betrekken we ook de leerlingen en de ouders. Er wordt nu al veel over nagedacht en we hopen de nieuwe naam bekend te kunnen maken voor de meivakantie.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023

Heroriëntering op project BorneWerkt

In 2016 ging in Borne het project BorneWerkt van start. Een initiatief vanuit de...
07-12-2023