Fusieproces Iemnschelf en Prisma verloopt voorspoedig
COMMITMENT EN ENTHOUSIASME OVER NIEUWE VISIE

Fusieproces Iemnschelf en Prisma verloopt voorspoedig

Toen begin 2019 leerlingen en leerkrachten van basisschool De Esch introkken bij De Iemnschelf in de Stroom Esch, was al duidelijk dat de combinatie op termijn één school zou gaan vormen met de naastgelegen basisschool Het Prisma. Het fusieproces verliep eerst wat moeizaam, maar inmiddels is ‘de flow’ er helemaal ingekomen. Gerben Ottink, sinds augustus directeur van beide scholen, wist het proces samen met beide teams vlot te trekken en het hele team enthousiast te laten bouwen aan een volledig nieuwe visie, waarbij kindgericht onderwijs centraal staat.

 

“Het verleden moet je respecteren”, vindt Ottink. “Maar je moet wel samen bouwen aan een toekomst.” Hij trof bij zijn aantreden twee scholen aan die beiden goed onderwijs gaven. “Dat scheelt. Want anders moet je natuurlijk ergens anders beginnen.” En ondanks cultuurverschillen bleek men het eens over de kernwaarden: toekomstgericht en kindgericht. Van daaruit ontstond de nieuwe visie, waar iedereen achter staat en enthousiast mee aan de slag gaat.

 

Concept Kindgericht Onderwijs

“De focus komt te liggen bij gepersonaliseerd onderwijs en kinderen eigenaar laten zijn van hun eigen ontwikkeling.” Het concept Kindgericht Onderwijs gaat ervan uit dat elke leerling uniek is en dat de gemiddelde leerling niet bestaat. Daar waar het onderwijs op veel scholen nu nog veelal georganiseerd is volgens het leerstofjaarklassensysteem, waarin alle leerlingen gedurende het schooljaar voor het grootste deel allemaal dezelfde leerstof krijgen aangeboden, wordt bij Kindgericht Onderwijs de inhoud en het tempo afgestemd op het individu. “Ieder kind op maat bedienen is het ideaal.”

 

Stap voor stap

Het zou kunnen betekenen dat er in de toekomst volledig afgestapt wordt van leergangen en leerkrachten een meer coachende rol krijgen. “Het mooie van het concept Kindgericht Onderwijs is dat je dat concept stap voor stap in kunt voeren en per schooljaar kunt kijken wat de volgende stappen zijn die je daar als school in wilt maken. Het geloof en het vertrouwen is er en dan kom je uiteindelijk ook bij die stip op de horizon.”

 

Nieuwe naam

“Eind januari werd de nieuwe visie omarmd en je merkt dat er nu echt een versnelling komt in het proces. We komen met z’n allen steeds meer in een flow.” Met ingang van het nieuwe schooljaar zal de fusie een feit zijn. En daarbij hoort natuurlijk ook een nieuwe naam. “Daarbij betrekken we ook de leerlingen en de ouders. Er wordt nu al veel over nagedacht en we hopen de nieuwe naam bekend te kunnen maken voor de meivakantie.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente ondersteunt ondernemers bij 'Zon op Dak'

Grote daken van bedrijfspanden hebben een enorm potentieel als het om zonnepanelen gaat....
30-11-2022

Leerlingen De Wheele helpen ‘hun’ eiland...

Ook de kinderen van groep 8 van basisschool De Wheele helpen mee om van het nieuwe...
16-11-2022

Geen Startersprijs voor Cirqll, maar…

“…Maar onze droom gaat gelukkig verder dan deze prijs”, aldus een eerste...
14-11-2022

Vriendinnen verlenen ‘verloskundige hulp’ in...

Ruim 24 jaar geleden studeerde Sanne Boone-Jansen (links op de foto boven), verloskundige bij...
19-10-2022

Cirqll uit Borne genomineerd voor Startersprijs

Op 10 maart van dit jaar lanceerden ‘de broertjes’ Sauer hun Cirqll, het bedrijf dat...
11-10-2022

WerkSaam Twente bundelt P&O-kennis in Zenderen

In Zenderen opende vrijdagmiddag WerkSaam Twente haar deuren. Een nieuwe parapluorganisatie van...
23-09-2022