Bert Oude Lansink zelfstandig verder
OUD-FRACTIEVOORZITTER STAPT UIT HET CDA

Bert Oude Lansink zelfstandig verder

Het CDA is één van de vier zetels in de gemeenteraad kwijt. Oud-fractievoorzitter Bert Oude Lansink heeft besloten uit het CDA te stappen en voorlopig zelfstandig verder te gaan onder de naam Lokaal BHZ (Lokaal Borne Hertme Zenderen). “De reden is dat op verschillende momenten in de afgelopen maanden, door diverse mensen binnen het CDA, is aangegeven dat er gebrek aan vertrouwen is in mij”, zegt Oude Lansink. De ‘eenzijdige vertrouwensbreuk’ zou hem hebben doen besluiten na 20 jaar, waarvan 12 jaar als fractievoorzitter, geen onderdeel meer uit te willen maken van het CDA.
 

‘Alle opties open’

“Een moeilijke beslissing. Dit doe je niet zomaar”, zegt hij. “Maar na een gesprek vrijdagavond leek het mij wel zo eerlijk om nu, lopende de formatiegesprekken, de knoop door te hakken. Overigens met pijn in het hart, want ik heb al die jaren met heel veel plezier deel uitgemaakt van het CDA. Het is spijtig dat ik die periode zo moet afsluiten.” Oude Lansink wil de komende drie maanden de tijd nemen om te bepalen wat hij in de toekomst gaat doen. “Daarbij hou ik nadrukkelijk alle opties open. Het zou kunnen zijn dat ik helemaal stop en de zetel terugvalt aan het CDA. Misschien sluit ik me bij een andere partij aan en wellicht ga ik zelfstandig door. Ik weet het oprecht nog niet.”
 

Vertrouwensbreuk’

De breuk heeft niets te maken met inhoudelijke verschillen van inzicht. “Ik heb zelf aan het verkiezingsprogramma meegeschreven.” En verder ook geen kwaad woord over de huidige CDA-fractie. “Ik zie dat er een nieuw CDA staat, met allemaal jonge mensen. En dat is natuurlijk fantastisch. Daar ben ik ook wel enthousiast over.” Het betekende wel dat Oude Lansink op een vierde plek op de verkiezingslijst kwam te staan. Uiteindelijk werd dat door voorkeurstemmen een tweede plaats. Maar de doorslaggevende factor was voor Oude Lansink dus het gevoel dat er geen vertrouwen meer in hem was.
 

CDA overvallen

Bo ter Braak, fractievoorzitter van het CDA Borne, meldt dat de partij gisteren ‘volledig is overvallen’ door het bericht. “We hadden dit niet verwacht. Er zijn de afgelopen tijd diverse gesprekken gevoerd en we zijn een proces van vernieuwing ingegaan. Het is heel jammer dat Bert besloten heeft hierin niet mee te gaan.” Volgens Bo ter Braak is er geen sprake van een vertrouwensbreuk. “Dat zijn zijn woorden. Daar herkennen we ons niet in. We hebben wel gemerkt dat Bert het lastig vond zich te conformeren aan de nieuwe lijn en zich de laatste tijd wat afzijdig hield. Er is bewust gekozen voor een team waar ervaring geborgd is en nieuwe kandidaten volop aan bod komen. Daarvoor moet je als team samen optrekken en die verwachtingen zijn naar elkaar uitgesproken. Deze beslissing kwam voor ons echter volledig uit de lucht vallen.”
 

Weer acht partijen

En zo zijn er weer acht partijen in de gemeenteraad van Borne. Het maakt het formatieproces er niet gemakkelijker op. Zowel CDA, Borne-Nu als VVD hebben nu drie raadszetels in de strijd. Bert Oude Lansink ziet voor zichzelf ‘geen grote rol’ in de formatiegesprekken, maar op de achtergrond zal zijn, vooralsnog ‘zwevende’, zetel vast wel onderwerp van gesprek zijn. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Clemens — 13 apr 2022
Er worden smerige spelletjes gespeeld door de zogenaamde nieuwe garde binnen het CDA. Er wordt door de 'jonge nieuwe garde' spelletjes gespeeld om de macht binnen te partij over te nemen. Zo is de nr. 3 op de lijst een vriendin en achterbuurvrouw van Ter Braak. Deze dame komt uit het niks (en zonder politieke ervaring of kennis) op plek 3 en Oude Lansink mag wieberen. Ik ben het veelal eens met onderstaande reacties dat dit soort spelletjes typisch zijn voor deze tijd en het afgedaan kan worden als gevalletje 'Omzigt'. Bert, houd je goed. Je hebt het politiek netjes verwoord, maar ik hoop dat je binnenkort wel het echte verhaal naar buiten brengt. Dat hebben je kiezers verdiend.
Henk — 12 apr 2022
Waarom zou het bij de lokale politiek anders gaan dan bij de landelijke politiek. Wat dat betreft volgt de CDA prima het voorbeeld van Den Haag.

Het is toch immer altijd een broedplaats voor list/bedrog eigen gewin en vriendjes politiek. Kwestie van “ja-knikkers” om je heen verzamelen om het goed voor elkaar te hebben.
Job — 12 apr 2022
@j bakker: zo kun je het ook bekijken inderdaad. Denk eerder dat het andersom is en dat de heer Oude Lansink nogal moeite heeft met het feit dat hij niet meer de eerste trom slaat. Hoe dan ook; het had hem gesierd als hij dit voor de verkiezingen had bedacht en dit op eigen kracht te doen in plaats van eerst mee te liften met het CDA.
Bakker, J — 12 apr 2022
Het lijkt er op dat er binnen het CDA bepaalde krachten zijn die Bert Oude Lansink zijn tweede plek, behaald met voorkeurstemmen, misgunnen. Jammer is dat het in de politiek meer gaat over persoonlijke - en partijbelangen dan over gemeentelijke - en landsbelangen. En inderdaad Wim ter Keurs, er kunnen zich dan helaas extreme situaties voordoen. Kortom, het zou hier moeten gaan over de belangen van de burger. Bestuurders hebben namelijk een dienende functie. Daar is niet iedereen zich van bewust.
Wim ter keurs — 12 apr 2022
Bert, waarom stop je niet met de bornse politiek, de politiek in borne is niks anders dan roddel , achterklap, ego's en persoonlijke afrekeningen, wij hebben het ruim 10 jaar geleden meegemaakt toen mijn vader de dood is ingejaagd n a v een anonieme laster en smaadbrief
Henk — 12 apr 2022
Beste mensen, vertrouwen in de Bornse politiek heb ik niet en nog minder in het voormalige college van B&W.
Vertrouwen in Bert Oude Lansink heeft de Bornse gemeenschap kennelijk wel, gezien dat hij met vele voorkeurstemmen in de raad is gekozen. Die krijg je niet zomaar die moet je hebben verdiend en dat heeft Bert. Het is een moedige beslissing om deze keuze te maken. De Bornse amateurs en Bert veel succes toegewenst in de toekomst.
freek — 12 apr 2022
En weer een voorbeeld van de politiek die meer kapot maakt dan je lief is.
Mark — 12 apr 2022
Wat hadden jullie dan verwacht, reaguurders? Dat er niet meer gekibbeld wordt, dat de financiën op orde komen, dat er capabele wethouders worden aangesteld, dat de verkiezingsbeloftes worden nagekomen, etc.?
Lichtgeel hesje — 12 apr 2022
Het feit dat de "nieuwe" voorzitter in een interview met de Tubantia de "oude" voorzitter benoemt met de formele titel 'de heer' in plaats van met de gebruikelijke voornaam, geeft al aan dat het behoorlijk mis zit binnen het CDA. Een borns omtzigt-gevalletje zou je het dan met enig cynisme kunnen betitelen....
Lichtgeel hesje — 12 apr 2022
Waar ging het ook alweer over in de raadsvergadering vorige week? Oh ja: vertrouwen in elkaar onderling als raad! Nog een lange weg te gaan lijkt me.....
Martin — 12 apr 2022
Dhr. Oude Lansink is met voorkeur stemmen gekozen in de Bornse gemeente raad. Dat hij op de lijst van het CDA stond is een vanzelfsprekendheid.. Natuurlijk kon hij voor de verkiezingen al weten dat het ( laat ik het netjes formuleren) niet alles koek en ei was. 2 wethouders vertrokken, interne strubbelingen. Ik wens Bert alle wijsheid toe, en wellicht is het zo als een schaap over de dam is ......................
Henk — 12 apr 2022
Dit is weer onduidelijk. Het zou Oude Lansink sieren als hij gewoon zou terugtreden. Dit lijkt op een verwend kind die zijn zin niet krijgt.
Hans — 12 apr 2022
Had dit besluit dan voor de verkiezingen genomen, oude Lansink, dan had je respect afgedwongen.
Nu 'over de rug' van het CDA eerst een plek in de raad afdwingen, de 1000,- per maand binnen halen, en direct daarna aangeven dat er geen vertrouwen is vanuit het CDA is ongepast.
Dit besluit van oude Lansink is een volksvertegenwoordiger onwaardig.
Ron Hartman — 12 apr 2022
Die 1000 euro per maand? Gaat het daarom? Stap terug, ga fietsen of oud-zitten-zijn en geef de vaak gestudeerde nieuwe Raadsleden, de volle ruimte! Er is immers niet veel om trots op terug te kijken in de Bornse Politiek en het ambtelijke apparaat.
ria — 12 apr 2022
Ja hoor daar gaan we weer, vertrouwen in de politiek zal er hier nooit komen als ze elkaar al niet vertrouwen

Borne start met was- en strijkservice

In navolging van meerdere Twentse gemeenten krijgt ook Borne een was- en strijkservice. Met deze...
30-06-2022

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar...
23-06-2022

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Gemeente Borne wil inwoners stimuleren om regenwater af te koppelen van het riool en stelt...
23-06-2022

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de...
22-06-2022

Hoe zat het CDA in het formatieproces?

Bo ter Braak is aan de ene kant wel blij dat ook het CDA haar verhaal kan doen. “Dat...
20-06-2022

Frustratie en boosheid bij GB90 en GrLi/PvdA

Vijf dagen na de verrassende move van VVD, CDA en Borne-Nu om dwars op het lopende...
19-06-2022