Ook politie legt tegel tegen pesten
ROELAND GROEN VAN TRAININGSCENTRUM: ‘WE MOETEN ONZE COLLEGA’S BLIJVEND ATTENDEREN’

Ook politie legt tegel tegen pesten

Op 1 november 2012 maakte Tim Ribberink uit Tilligte op 20-jarige leeftijd een eind aan zijn leven. Achteraf bleek hij niet langer opgewassen tegen het pestgedrag in zijn omgeving. Hij werd bespot, getreiterd en buitengesloten. De zelfdoding had veel impact en kreeg volop landelijke media-aandacht. Een familielid van Tim richtte enkele jaren later de stichting Twente tegen Pesten op. ‘Want pesten moet bespreekbaar worden’, zo luidde de motivatie. Als symbool hiervan verschenen stoeptegels met daarop de leus ‘Time-out tegen pesten’. Dinsdagmiddag werd zo’n tegel gelegd voor de hoofdingang van het Politie Trainingscentrum aan de Hosbekkeweg in Borne.
 

Zo’n 400 tegels

“Dit is niet de eerste tegel” vertelt Erna de Witte, wijkagent Enschede-Zuid, die nauw bij de stichting is betrokken. “Inmiddels liggen er zo’n 400 tegels, verspreid door heel Twente. Het merendeel is geplaatst bij scholen, omdat we daar natuurlijk ook vaak met pestgedrag worden geconfronteerd. Maar ook leggen we de blauwe tegel ondertussen bij winkelcentra, bij bedrijven, sportverenigingen - waaronder FC Twente en Heracles - en andere organisaties.”
 

Vooral een symboolfunctie

“En dus ook bij het Trainingscentrum,” vult plv. districtschef Twente, Roeland Groen, gedecideerd aan. “Pesten gebeurt overal waar mensen werken. Bovendien komen hier in Borne veel collega’s uit heel Twente en dan is het goed dat we hen van deze problematiek bewust blijven maken.” Groen verwijst nog eens naar de documentaire ‘De Blauwe familie’, die vorige maand op NPO2 werd uitgezonden en waarin duidelijk werd dat inclusiviteit binnen het korps weliswaar met de mond wordt beleden, maar de praktijk toch veel weerbarstiger blijkt te zijn. “Zo’n tegel heeft dus vooral een symboolfunctie, vergelijk het maar met de Stolpersteine. We moeten er steeds op blijven hameren.”
 

Volgens wijkagent De Witte is de aandacht voor pestgedrag nooit eindig. “We blijven hier mee doorgaan, niks doen is geen optie. Zo proberen we op scholen voortdurend in gesprek te gaan met de leerlingen, ze bewust te maken van dergelijk gedrag en welke gevolgen het allemaal kan hebben. Onze actie Time-out tegen pesten wordt vooralsnog alleen in Twente uitgevoerd. Wellicht dat anderen het elders in het land gaan overnemen. Wij doen het in elk geval niet. In onze eigen regio is nog meer dan voldoende werk aan de winkel,” besluit ze. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024