Dit was Borne in 2023 (3)
30-12-2023
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Dit was Borne in 2023 (3)

Het derde en laatste deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van september tot en met december.

 

September

Het eerste weekend van september gaat de boeken in als een absoluut muzikaal hoogtepunt. Want nadat Ilse DeLange op de laatste avond in augustus al de show stal met haar wervelende jubileumconcert, staat twee avonden later niemand minder dan Danny Vera op het podium in het Hertmese Openluchttheater. Het wordt opnieuw een weergaloos succes. Een uitzinnig publiek én een artiest die onder de indruk is van de sfeer en ambiance maken het feest compleet. Een week later is Borne opnieuw in rep en roer, maar dan vanwege een grote uitslaande brand aan de Steenbakkersweg. De enorme rookontwikkeling is tot in de wijde omtrek te zien. Het getroffen industriepand lijdt grote schade, het vrijgekomen asbest heeft gelukkig geen gevolgen voor de omgeving.
 

Begin september maken Ben en Astrid Stuivenberg bekend dat ze op 1 oktober zullen stoppen met hun Pijpelaar, de sigarenzaak op het Marktplein. Daarmee zal er een einde komen aan 22 jaar keihard werken. “Het is mooi geweest”, zegt Astrid. “We willen er nu, zo lang het nog kan, van gaan genieten.” Amper twee dagen nadat ze de winkeldeur voorgoed in het slot gooien, wordt een acute hartstilstand Astrid noodlottig. Nog geen twee dagen heeft ze van haar welverdiende pensioen kunnen genieten. Ze werd 64 jaar.
 

Op zaterdagavond 16 september zorgen ruim tweeduizend fanatieke Bornenaren voor een waar slagveld in het dorp. Het is de avond van de Slag om Borne, waarbij in 148 teams gestreden wordt om de jaarlijkse Wisselknuppel en de onvermijdelijk eeuwige roem. Voor de deelnemers wordt het een avond die zijn weerga niet kent; de toevallige passant is verbaasd over het schouwspel dat zich voor zijn ogen afspeelt. Twee dagen later, op maandagavond, wordt cafetaria Eddy Snacks aan de Letterveldweg overvallen. De dader bedreigt de medewerkster met een vuurwapen en gaat er met de geldopbrengst vandoor. De in groten getale opgetrommelde politiemacht weet de man niet te vinden.
 

Oktober

Rijschoolhouder Tonnie Zuur zet zijn lesauto voorgoed op de handrem. Na 47 jaar heel veel mensen de kunst van het inparkeren en voorsorteren te hebben bijgebracht vindt de 73-jarige het welletjes. Zijn dochter Miranda neemt het stokje van hem over. Helemaal loslaten kan hij het nog niet. “De theorielessen blijf ik voor mijn rekening nemen”, aldus de kersverse pensionado.

 

Deze maand verhaalt BorneBoeit ook over andere autozaken. Zij duikt namelijk in de Bornse geschiedenis rondom de invoering van betaald parkeren. Een plan vanuit de politiek om de gemeentekas te spekken, dat door een massale tegenactie van de Bornse ondernemers in 1993 definitief werd ingetrokken.
 

Halverwege de maand wordt bekend dat de Bornse goudsmid Lisa Spikkert samen met Juliano Stefano (The Italian Barber) genomineerd is voor de Startersprijs Midden Twente 2023. Een compliment voor beide jonge Borne ondernemers. De nominatie van Lisa zal een maand later tijdens een feestelijke avond in Hengelo worden omgezet naar de titel van winnaar. “Te gek”, reageert ze dan beduusd. “Nu kan ik eindelijk een goede afzuiginstallatie aanschaffen die me weer een stapje verder helpt.”

 

Ook Arjan Bonthuis, de veehouder in Zenderen, toont zich een ware ondernemer. Hij heeft kortgeleden een innovatieve stikstofkraker geïnstalleerd die een reductie oplevert van maar liefst 80 procent. Zijn investering trekt landelijke media-aandacht.
 

In oktober, of beter gezegd tijdens de laatste maanden van dit jaar, speelt ook het ‘Borns Blauw’ zich nadrukkelijk in de kijker. Het is de naam voor een omvangrijk kunst- en cultuurevenement, waarin kunstenaars en culturele organisaties nauw met elkaar samenwerken en als uitvloeisel daarvan ruim vijftig uiteenlopende activiteiten op poten zetten. Van exposities tot lezingen, en van poëzieavonden tot fietstochten en kunstlessen op de basisscholen. Een van de opvallende onderdelen wordt het ‘Wild hangen in het blauw’, een kortdurende expo in het Koetshuis met werken die door iedereen ingebracht kunnen worden. Áls het maar blauw bevat. Een van de deelnemers is Petra Grootenhuis. Zij tekent en schildert al jaren, maar heeft nog nooit geëxposeerd. Borne wordt haar vuurdoop en al snel raakt ze enthousiast. “Het geeft me zóveel inspiratie dat ik nu al uitkijk naar een volgende kans”, ventileert ze.
 

November

Opvallend in november is de Hengelose dansgroep Iron met de Bornse Mara Tanke in hun midden. De groep dringt door tot de finale van Holland’s Got Talent en de weg ernaartoe blijkt voor de Bornse een enorme, maar vooral ook leerzame achtbaan. “Ik ben gegroeid als persoon”, zegt ze vol trots. In de finale behaalt de groep de derde plek. Halverwege de maand opent het Hospice Borne haar nieuwe onderkomen aan de Hosbekkeweg. De Open dag voorafgaande daaraan trekt talloze nieuwsgierigen.
 

Ook kan er deze maand wéér een nieuw hoofdstuk aan het boek Flexwoningen worden toegevoegd. Voor omwonenden worden er op 9 november namelijk twee informatiebijeenkomsten gehouden waarin tekst en uitleg gegeven wordt over mogelijke ontwikkellocaties aan de Bornerbroeksestraat, de Welemanstraat én in Hertme. Vanuit alle drie locaties zijn er insprekers die zich tegen de plannen keren, waarbij met name de reacties uit Hertme tot een welhaast grimmige sfeer leiden.
 

Een kleine week later probeert wethouder Martin Velten nog eens op het gebeurde terug te kijken. “Als wethouder ben je wel wat gewend, maar in alle eerlijkheid kwam het best hard binnen. Er werd van alles geroepen en ook naderhand waren er mensen die hun persoonlijke verhaal vertelden en domweg bang zijn voor wat er in hun woonomgeving gaat gebeuren. Dat maakte misschien nog wel de meeste indruk.” Daarom benadrukt hij nog maar eens dat de tijdelijke woningen niet uitsluitend zijn bedoeld voor statushouders. “Dat is maar een deel ervan. Ook jongeren en gescheiden mensen zoeken onderdak. Het knelt aan alle kanten en als we nu niets doen en het straks dus spaak loopt, dan voorspel ik pas échte onrust”, verzucht hij.
 

Een plan dat wel gestaag vordert is ondertussen de herbouw van een historische boerderij op Erve Wildyck. Het blijkt een exacte kopie van de boerderij die er al in de achttiende eeuw stond, maar dan wel op basis van de huidige eisen. Als in mei 2024 de oplevering heeft plaatsgevonden, wordt de nieuwe oude boerderij als bedrijfspand in gebruik genomen.
 

December

En dan is het alweer december. De maand start met mooi ondernemersnieuws, want Maral Zarkisijan en Sahak Rezzko maken wereldkundig het restaurant Royal Lebanon aan het Marktplein te hebben overgenomen. Hun passie spat ervan af en ze willen het allemaal nog beter maken dan dat het al was. Hendrik-Jan Huls meldt enkele dagen later ook niet stil te zitten. Sterker, hij heeft plannen zijn PLUS supermarkt aan de Oude Hengeloseweg fors te verbouwen en uit te breiden. Daarnaast komen er bovenop het pand vijf appartementen. “Het is investeren voor de toekomst”, zegt hij en die ligt naar alle waarschijnlijkheid bij de 22-jarige zoon Simon.
 

Halverwege de maand sluit de gemeente het politieke jaar af met laatste raadsvergadering waarin een negatief besluit valt over de uitbreidingsplannen van De Scholtenhof, een woonzorglocatie van Actolei. Daarmee kan (voorlopig) het in de wandelgangen genoemde hoofdpijndossier worden gesloten. De raad weigert namelijk een Verklaring van geen bedenkingen af te geven, zeer tegen de zin van GrLi/PvdA en SP. Een emotionele Marja Zandjans van eerstgenoemde partij verwijt de raad zelfs ‘geen knip voor de neus waard te zijn als je geen rekening houdt met de bewoners, die nu waarschijnlijk op straat terecht komen’. Harde woorden, maar ze vinden geen gehoor. Of het dossier ooit nog weer wordt opengeslagen is aan Actolei, die daarvoor een gang naar de rechter zal moeten maken.
 

Ook wordt tijdens de vergadering besloten rookvrije zones aan te wijzen in de openbare ruimte en houtstook, zoals vuurkorven, slechts onder voorwaarden toe te staan. En of het zo moet zijn doet de natuur direct al een handreiking naar deze laatste besluiten van het jaar. De grote hoeveelheid regen zorgt er namelijk voor dat alles kletsnat wordt. De grondwaterstand stijgt en overal in het buitengebied ontstaan ondergelopen akkers en wegen. En zo lijkt 2023 bijna letterlijk kopje onder te gaan.
 

Toch zal in 2024 ongetwijfeld ook de (spreekwoordelijke) zon weer schijnen. En net zoals in het afgelopen jaar houdt BorneBoeit je ook dan zoveel mogelijk op de hoogte van alles wat er binnen onze gemeentegrenzen gebeurt. Met genoegen zelfs! Tot volgend jaar dus. (Team BB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hennie Kemna — 31 dec 2023
Redactie van Borne Boeit. Hartelijk dank voor jullie artikelen in deze app. Informatief, lezenswaardig en hoort inmiddels bij het dagelijkse nieuws. Ga zo door in 2024.

Word jij herenboer op de Zenderense Es?

ADVERTORIAL • In Twente hopen we na Herenboerderij Usseler Es binnenkort een tweede...
05-06-2024

‘Het gemak dient de mens’

Af en toe zie je er nog wel eens één staan langs een sloot of op een boerenerf,...
04-06-2024

Borne experimenteert met nieuw stembiljet

De voorbereiding voor de Europese verkiezingen in Borne is begonnen. Maandagavond ontvingen de...
14-05-2024

Meulenbroek Dierenartsen bestaat 15 jaar

ADVERTORIAL • Wat gaat de tijd snel! 15 jaar geleden begonnen wij uit het niets onze...
06-05-2024

Strijdend onder Britse vlag

In Green Park, hartje Londen, staat het in 2012 door koningin Elisabeth onthulde...
03-05-2024

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024