Brons voor Danny tijdens Geografie Olympiade
18-07-2022
INTERESSE IN DE WERELD LEGT BORNSE VWO-STUDENT GEEN WINDEIEREN

Brons voor Danny tijdens Geografie Olympiade

Begin juni was Danny Kristen uit Borne, vijfdejaars VWO-student aan Twickel Hengelo, een van de tien deelnemers aan de landelijke Geografie Olympiade in Almere. Die plek veroverde hij na een ‘voorgevecht’ met ruim 7.200 andere leerlingen. De vier besten mochten vervolgens door naar de Internationale Geografie Olympiade (iGEO), die afgelopen week in Bunnik plaatsvond. En ja, Danny was een van hen. “Met dank aan Alice Peters, mijn Twickeldocente”, zegt hij lachend. “Zij heeft het aardrijkskundevuur bij me aangewakkerd”, aldus de net 17 jaar geworden student.

 

‘Waar staan we dan als Nederland?’

“Het is echt een heel mooi vak. Het gaat over de wereld. Over de sociale aspecten, over geografische politiek, over stadsvernieuwing en over mensen. Je kunt het voortdurend met je eigen leven vergelijken. Waar staan we dan als Nederland en wat kan er misschien wel beter? Ik wil de wereld gewoon begrijpen.”

 

Afgelopen week, tijdens de Internationale Olympiade in Bunnik, kwam voor de Bornenaar alles samen. In een deelnemersveld van 209 studenten, die uit 54 landen afkomstig waren, boog hij zich over een groot aantal geografische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de bodemdaling bij de Mekong Delta in Azië. “Er worden je dan meerdere scenario’s aangereikt, waarop je in een betoog moet reageren. Prachtig.” Aan het eind van de week, die werd afgesloten met een excursie naar Rotterdam, bleek zijn kennis voldoende voor het brons. Én een wildcard voor deelname aan de landelijke Olympiade volgend jaar. Die, als het allemaal naar wens verloopt, weer uitmondt in een internationele finale. In Indonesië dit keer. “Een van mijn favoriete landen…" klinkt het met een glinstering in zijn ogen.

 

Echte aanrader

Gevraagd naar zijn toekomstplannen volgt een ontnuchterend antwoord. “Na volgend jaar wil ik notarieel recht gaan studeren. Geen geografie inderdaad. Klinkt misschien gek, maar daar heb je hier geen toekomst in. Óf je moet docent willen worden, maar daar ben ik niet voor in de wieg gelegd.” Toch zal hij zijn affiniteit met aardrijkskunde/geografie nooit helemaal loslaten. “Het is een stuk algemene ontwikkeling, Dat brengt je verder. Als je interesse hebt in de wereld, moet je dit gewoon doen. Ik vind het een echte aanrader!”

 

“En eerlijk, het kost me niet eens veel moeite”, zo vervolgt Danny. “Als je er interesse in hebt, gaat het eigenlijk vanzelf. Maar dat ik tijdens deze Olympiade zover ben gekomen, ja… dat verbaast me wel. Had ik ook nooit verwacht. Het maakt je in elk geval supertrots. Net als mevrouw Peters, die ook nog eens voorzitter is van iGEO. Ze kon een grote glimlach na afloop dan ook niet onderdrukken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verjaardagsbox en De Wheele doen fifty-fifty

Net voor de afgelopen kerstvakantie heeft de ouderraad van basisschool De Wheele samen met het...
03-02-2023

Twickel werkt week lang aan inclusiviteit

Op het Twickelcollege aan de Welemanstraat is vrijdag een projectweek afgesloten. Deze...
27-01-2023

LEERKRACHT studiecentrum Borne groeit door

ADVERTORIAL • Leren leren? Hulp bij het plannen en/of bij het maak- en leerwerk? Óf...
26-01-2023

Twickel schoont Borne alvast beetje op

Deze week storten de leerlingen van Twickel Borne zich op de ‘inclusiviteit’. Vanuit...
25-01-2023

Bennie Wilmink en Klaas Drent gaan samen

ADVERTORIAL • De autobedrijven Bennie Wilmink en Klaas Drent gaan per 1 januari 2023...
25-01-2023

Open huis bij paramedici Poort van Borne

ADVERTORIAL • Op vrijdag 27 januari is het open huis binnen gezondheidscentrum de Poort van...
23-01-2023