‘Onze zorg is de onrust’
GROENLINKS/PVDA ZET VRAAGTEKENS BIJ DE PLANNEN VOOR EEN WAS- EN STRIJKSERVICE

‘Onze zorg is de onrust’

Bij GroenLinks/PvdA komen sinds enkele weken verontruste telefoontjes en e-mails binnen van ouderen die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp, thuishulpen en mantelzorgers. Ze hebben vragen en zijn ontdaan over het voorgenomen collegebesluit om het wassen en strijken uit te besteden. Dit zou door een ambulante was- en strijkservice vervangen worden. Dit betekent dat de huishoudelijke thuishulp deze taken in veel gevallen niet meer uitvoert. “Dit was voor onze partij de aanleiding om schriftelijke vragen aan B&W te stellen”, verwoordt Marja Zandjans. De fractievoorzitter is ontdaan over de ad hoc beslissing en de gebrekkige communicatie en informatie.

 

Wat betekent het voor mij?

Uit de vele reacties blijkt dat veel mensen zich - door het ontbreken van duidelijke informatie - afvragen of zij in de nabije toekomst minder uren huishoudelijke ondersteuning/zorg krijgen. Maar vooral is men bang de vertrouwde hulp te moeten missen. Die altijd een oogje in het zeil houdt. De stabiele factor valt weg. Komt eenzaamheid weer om de hoek kijken? Moet ik mijn wasmachine weg doen? Nu wordt er meerdere keren per week gewassen, ik kan het niet laten liggen. Ik schaam me voor mijn was. Houd ik mijn baan nog? Moet ik als mantelzorger zorgen dat de was aan de deur wordt afgegeven? Mijn moeder heeft alzheimer, wat nu? Zandjans weet dat er gesproken is over maatwerk. Maar wat houdt het in? Het is nog niet bekend waar de inwoners met al hun vragen terecht kunnen.

 

Extra kosten voor mensen die zelf niet kunnen wassen.

Op dit moment ontvangen mensen die om fysieke, psychische of psychosociale redenen zelf hun kleding, beddengoed et cetera niet kunnen verzorgen huishoudelijke hulp. Dit wordt verstrekt op grond van een indicatie binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Als het aan het college ligt wordt de was wekelijks door HOI Services BV opgehaald en teruggebracht. Kosten: 5 euro per waszak van ongeveer 8 kilo. De hulpvrager betaalt.

 

Zandjans stelt dat volgens afspraak alle noodzakelijke huishoudelijke hulp binnen de eigen bijdrage van 19 euro zou moeten liggen. Dit betekent voor mensen met een smalle beurs of stijgende kosten een financiële tegenvaller. Het komt al snel op extra kosten van minimaal 20 euro per maand. De fractievoorzitter vraagt hierover uitleg. Ook maakt ze zich zorgen over de termijn dat de was uit huis is. Mensen die door hun ziekte of beperking regelmatig hun beddengoed en kleding moeten wisselen zullen extra spullen moeten aanschaffen.

 

Proefperiode van twee jaar

Zandjans constateert dat er gebrekkig gecommuniceerd is over het voorgenomen besluit. Er wordt gesproken over een pilot, een proefperiode van twee jaar. Maar wat wordt er geëvalueerd? Is er voldoende mankracht om iedereen te herindiceren? Wanneer is het project succesvol? Is er sprake van een nul-meting? Hoe meer haar fractie zich met het onderwerp bezighoudt en reacties uit de samenleving krijgt, hoe meer vragen er rijzen. “Service is mooi, maar er zitten ook nadelige kanten aan.” Bovendien ontbreekt het financiële overzicht. Wat levert de omslag op en welke kosten brengt het met zich mee? Is het wel een bezuiniging?

 

Verschillen in eigen bijdrage in Twente

GroenLinks/PvdA heeft gemerkt dat er door de 14 samenwerkende Twentse gemeenten verschillende eigen bijdragen worden gehanteerd. De partij doet de suggestie om dit gelijk te trekken. “Nog niet zo lang geleden betaalde men voor de huishoudelijke verzorging een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Een landelijke regeling. Die is vervallen. Iedereen betaalt nu 19 euro per maand. Dit heeft geleid tot een sterke toename voor vergoeding voor huishoudelijke ondersteuning. Met als gevolg een forse overschrijding van de kosten voor de gemeenten”, benadrukt Zandjans. Deze stijgende kosten leiden ertoe dat er nu ingegrepen moet worden. Het invoeren van de was- en strijkservice. Bij de partij roept dit vragen op. Pak de oorzaak aan zodat je misschien niet tot drastische maatregelen hoeft te komen. Ze roept het college op om op landelijk niveau invloed uit te oefenen. Om zo weer tot een inkomensafhankelijke eigen bijdrage te komen.

 

Wat gebeurt er met de thuiszorgmedewerkers?

Zandjans hoort dat er veel onzekerheid is bij de huishoudelijke hulpen. Ze wil van het college weten wat er gebeurt met deze medewerkers. Immers door de beperkingen van de indicatie betekent het dat er minder werk is voor deze professionals.

 

Juridisch succes bij bezwaren

De partij heeft ook op landelijk niveau informatie bij de FNV en VNG ingewonnen. Met name over het proces van indiceren en toekenning van de huishoudelijke zorg. Er zijn juristen die gratis rechtshulp bij onvoldoende thuiszorg aanbieden. Het blijkt dat er beroepsprocedures gaande zijn en bezwaren door de rechtbank gegrond verklaard zijn. Ze geeft het college aan om dit te onderzoeken. De schriftelijke vragen zijn gesteld op grond van artikel 39 uit de gemeentewet. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bart Bergman — 27 jul 2022
Ik vind het totale gebrek aan reacties en dus de pure desinteresse voor elkaar hilarisch.
Zover is het met deze (samen)leving gekomen.

Groen rechts en de pvda die zich beklagen over deze zaken.
Pure humor.
Lekker mee bewegen met rechts en dan lopen janken over de gevolgen.
Wat een lachertje.

Nederland is giftig geworden voor elkaar.
Verdeel en heers tot op het bot want stel je voor dat je iets moet betalen voor een inclusieve en dus tolerante en veilige maatschappij voor je kinderen.
Daar moet je toch niet aan denken.
Het idee.
Haaaaaaaaaa!!!!!!!

Geniet ervan.

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024