Drukbezochte dorpsavond in Hertme
25-11-2022
VOLOP CONCRETE PLANNEN EN IDEEËN VOOR DE TOEKOMST

Drukbezochte dorpsavond in Hertme

In het Spookhuis in Hertme vond donderdag een dorpsavond plaats die werd georganiseerd door de Stichting Gemeenschapsbelangen Hertme, kortweg de SGH. Het belangrijkste en meest uitgebreide onderwerp dat aan de orde kwam, was hoe Hertme kan bijdragen aan de energietransitie. Daartoe was er een drietal sprekers uitgenodigd.

 

Energiemaatregelen

Marcel Wielinga van de gemeente Borne schetste het beleid dat als uitgangspunt dient voor de te nemen maatregelen en welke rol Hertme hierin kan gaan spelen en hoe de bewoners van Hertme hierbij kunnen worden geholpen. In principe geldt voor Hertme alles wat ook voor Borne geldt: in 2050 moet het hele dorp inclusief buitengebied van het gas af zijn.

 

Peter Spelt, energiecoach en klimaatburgemeester van Borne, liet aan de hand van een concrete casus zien hoe er met relatief kleine ingrepen al flink bezuinigd kan worden. BorneBoeit schreef hier al eerder over (zie 'Klimaatburgemeester warmt zuster Josephine'). Iedere inwoner van Borne kan zijn vragen stellen aan de energiecoach en krijgt vervolgens vrijblijvende adviezen. Echter: de klushulp die zuster Josephine kreeg was een uitzondering…

 

Hoe er wordt voorgesorteerd op de plaatsing van windmolens werd uitgelegd door Nicky Luttikhuis van de gemeente Tubbergen. Door een gigantische hoeveelheid aan regels en voorschriften telkens op het grondgebied van de gemeente te projecteren en uiteindelijk al die kaarten over elkaar heen te schuiven wordt duidelijk waar er eventuele plaatsing van windmolens kan plaatsvinden. Het viel op dat bij dit onderdeel de meeste vragen vanuit de aanwezigen werden gesteld.

 

Basisschool St. Aegidius in de prijzen

Ook na de pauze werd er gesproken over de toekomst van Hertme. Allereerst was er het heugelijke feit dat de Gazet van Hertme, de plaatselijke nieuwsbrief, voor de 200ste keer was verschenen. Verder kwamen ook de verkeersveiligheid en de actie Borne Schoon voorbij. Heel blij is iedereen dat er op 28 november begonnen gaat worden met de aanleg van glasvezel. En over de nieuwbouw in het project Roskamlanden II gaat het overleg met de gemeente Borne binnenkort weer van start.

 

Tenslotte was er nog een incentive te verdelen van € 1.000. Na de presentatie van de verschillende ideeën die er waren mocht er worden gestemd en even later bleek basisschool St. Aegidius de gelukkige. Zij gaat het geld besteden aan activiteiten rondom het 100-jarig bestaan dat in juni 2023 wordt gevierd. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024