Drukbezochte dorpsavond in Hertme
25-11-2022
VOLOP CONCRETE PLANNEN EN IDEEËN VOOR DE TOEKOMST

Drukbezochte dorpsavond in Hertme

In het Spookhuis in Hertme vond donderdag een dorpsavond plaats die werd georganiseerd door de Stichting Gemeenschapsbelangen Hertme, kortweg de SGH. Het belangrijkste en meest uitgebreide onderwerp dat aan de orde kwam, was hoe Hertme kan bijdragen aan de energietransitie. Daartoe was er een drietal sprekers uitgenodigd.

 

Energiemaatregelen

Marcel Wielinga van de gemeente Borne schetste het beleid dat als uitgangspunt dient voor de te nemen maatregelen en welke rol Hertme hierin kan gaan spelen en hoe de bewoners van Hertme hierbij kunnen worden geholpen. In principe geldt voor Hertme alles wat ook voor Borne geldt: in 2050 moet het hele dorp inclusief buitengebied van het gas af zijn.

 

Peter Spelt, energiecoach en klimaatburgemeester van Borne, liet aan de hand van een concrete casus zien hoe er met relatief kleine ingrepen al flink bezuinigd kan worden. BorneBoeit schreef hier al eerder over (zie 'Klimaatburgemeester warmt zuster Josephine'). Iedere inwoner van Borne kan zijn vragen stellen aan de energiecoach en krijgt vervolgens vrijblijvende adviezen. Echter: de klushulp die zuster Josephine kreeg was een uitzondering…

 

Hoe er wordt voorgesorteerd op de plaatsing van windmolens werd uitgelegd door Nicky Luttikhuis van de gemeente Tubbergen. Door een gigantische hoeveelheid aan regels en voorschriften telkens op het grondgebied van de gemeente te projecteren en uiteindelijk al die kaarten over elkaar heen te schuiven wordt duidelijk waar er eventuele plaatsing van windmolens kan plaatsvinden. Het viel op dat bij dit onderdeel de meeste vragen vanuit de aanwezigen werden gesteld.

 

Basisschool St. Aegidius in de prijzen

Ook na de pauze werd er gesproken over de toekomst van Hertme. Allereerst was er het heugelijke feit dat de Gazet van Hertme, de plaatselijke nieuwsbrief, voor de 200ste keer was verschenen. Verder kwamen ook de verkeersveiligheid en de actie Borne Schoon voorbij. Heel blij is iedereen dat er op 28 november begonnen gaat worden met de aanleg van glasvezel. En over de nieuwbouw in het project Roskamlanden II gaat het overleg met de gemeente Borne binnenkort weer van start.

 

Tenslotte was er nog een incentive te verdelen van € 1.000. Na de presentatie van de verschillende ideeën die er waren mocht er worden gestemd en even later bleek basisschool St. Aegidius de gelukkige. Zij gaat het geld besteden aan activiteiten rondom het 100-jarig bestaan dat in juni 2023 wordt gevierd. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024

Brandweer voorkomt incident met gevaarlijke stof

Donderdagmorgen kreeg de brandweer een melding over een mogelijk problematische situatie met...
22-02-2024

Een postuum cadeau van Maaike Leurink-Nijland

In en rondom Oud Borne zijn deze week 12 fraaie nieuwe bankjes geplaatst van hout en gietijzer,...
21-02-2024

Schietincident in Zenderen

Rond 22.45 uur donderdagavond kreeg de politie een melding van een schietincident dat zou hebben...
15-02-2024

Opnieuw vernielingen in Oud Borne

Donderdagmorgen kreeg Ineke Haarhuis een appje van een buurtbewoner. Ze moest even oppassen met...
08-02-2024

Nieuwe tandartspraktijk Curadent opent in maart

Vanaf halverwege maart is er opnieuw een tandartspraktijk in het pand aan de Abraham Ten...
04-02-2024