In Hertme is het kindeke al geboren
OPENLUCHT KERSTSTAL NA TWEE JAAR WEER TERUG VAN WEGGEWEEST

In Hertme is het kindeke al geboren

Het is al meer dan 60 jaar geleden dat de aloude en vooral ook roemruchte Pastoor Veeger zijn eerste kerststal in Hertme aan de beminde gelovigen presenteerde. Met afgeleefde etalagepoppen en wat levende have werd niet alleen de geboorte van het Kindje Jezus uitgebeeld, maar tegelijkertijd een sprookje geboren dat zijn weerga niet zou kennen. In de afgelopen decennia kwamen de nieuwsgierigen van heinde en verre. Een traditie die overging van ‘vader op zoon’. ‘Hertme’ hoorde er gewoon bij en daar móest je wel zijn geweest. Zaterdagmiddag werd met de officiële opening van de stal een nieuwe fase ingeluid. Met nieuwe en jonge mensen die het organisatiestokje overnamen om daarmee de aloude traditie verder te verankeren.
 

De warmte van het samenzijn

En zo kon het gebeuren dat het fanfareorkest van St. Gregorius tegen de avondschemer weer het ‘Wij komen tezamen’ liet klinken ten teken dat het openingsfeest van start ging. Met uiteraard vele Hertmenaren, zelfs meer dan de laatste edities, die er getuige van wilden zijn en zich in alle gemoedelijkheid te goed wilden doen aan een borreltje, warme glühwein en een lekker hapje. Maar vooral ook aan de warmte van het samenzijn en de verbondenheid met elkaar. Met dank aan pastoor Veeger…
 

De bouwgroep van de kerststal zag het allemaal met tevredenheid aan. De mannen en een aantal dames hadden het toch maar weer mooi gefikst met elkaar en ondanks dat alle etalagepoppen en het Kindje de afgelopen twee jaar de zolder niet hadden verlaten, leek het alsof ze nooit waren weggeweest. “Nee hoor, niks aan de hand”, bevestigt een van hen lachend. “Ze waren er allemaal nog.” Het enige probleem vormde een schaap, deel uitmakende van de levende have. “Het dier heeft een zere poot en posteert zich nu midden voor het poortje zodat er geen enkel ander schaap meer in of uit kan.”
 

Oud tafereel met een moderne code

Maar dat euvel zal ongetwijfeld worden verholpen, zodat de complete levende have, alsook Maria en Jozef, de herders én de Driekoningen tot en met 6 januari het Kindje op hun vertrouwde plek kunnen bewonderen. Net als alle andere bezoekers die opnieuw van heinde en verre zullen komen om het tafereel te aanschouwen. Wel hoopt de organisatie dat er goed gedoneerd wordt in de collectebus; dit om alle kosten te kunnen dekken. En hoe oud het tafereel ook is, er is wel een supermoderne QR-code aan de collectebus gekoppeld. “Tja, je moet nu eenmaal wel met de moderne tijd meegaan”, klinkt het nuchter. (AJ/BM)
 

De exacte openingsdagen en -tijden van de kerststal in Hertme vind je in onze Agenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024