In het spoor van de vos rond Hertme
VOOR HET EERST EEN SLIPJACHT VAN DE KNJV IN HET GEBIED

In het spoor van de vos rond Hertme

De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging organiseert jaarlijks meerdere slipjachten. Dit keer voor het eerst vanuit Hertme. Een dertigtal ruiters en evenzovele paarden verzamelden zich woensdagmiddag bij restaurant Jachtlust en maakten zich klaar om een meute jachthonden te volgen door de weilanden en bossen rondom Hertme. Op zoek naar de vos, die er evenwel helemaal niet was. Het geurspoor dat de foxhounds enthousiast volgden was van tevoren door een zorgvuldig gekozen route getrokken. Een prooi bemachtigen was dan ook helemaal niet het doel en lag niet in het verschiet. Wel was er veel gezelligheid, sportieve uitdaging en vooral ook heel veel traditie.
 

Etiquette en regels

Een slipjacht gaat gepaard met een compleet handboek aan regels en voorschriften. Hoe men zich dient te kleden en vooral te gedragen. Etiquette die strikt gevolgd dient te worden. Om de traditie, maar zeker ook vanwege de veiligheid. Wim Wielheesen van de KNJV hecht aan al die regels. “We hebben met mensen, dieren en buitenleven te maken. Dan is het wel van belang om alles uit te sluiten wat niet moet gebeuren. Ook zodat we volgend jaar weer welkom mogen zijn.”
 

Medewerking van grondeigenaren

Voor de slipjacht is de medewerking nodig van vele grondeigenaren. Hertmenaar Bjorn Weghorst werd benaderd om de contacten te leggen en de samenwerking met de landeigenaren vorm te geven. Het lukte hem om een mooie route uit te zetten. “Omdat je wat dichter bij de boeren staat, ook vanwege mijn werk, is het wat makkelijker”, vertelt Bjorn. “Als je maar goed communiceert en rekening houdt met de boeren, dan is iedereen eigenlijk heel vriendelijk. Het is ook wel uniek en best wel een verschijning in het landschap. Dat maakt de boeren ook enthousiast.”
 

En een verschijning was het. Na de voorgeschreven honneurs richting de Field-Master werden de paarden uit hun trailers gehaald. De sonneurs bliezen hun deuntje en toen mocht de ongeduldige meute honden eindelijk uit hun wagen. Ze hadden er duidelijk zin in om het gezelschap de weg te wijzen naar de (niet-bestaande) vos, waarvan de geur zich slingerde door het Hertemese landschap. (AJ/BM/RH)

 

 

 

Slipjacht Hertme

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ilse DeLange naar Hertme

Nadat eerder bekend werd dat Danny Vera op zaterdag 2 september de sterren van de hemel zal...
27-03-2023

Zondag weer Palmpasenoptocht

Aanstaande zondag 2 april, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
27-03-2023

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 9 april, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
07-03-2023

Wie wordt de Kroonjuweel van Borne?

In aanloop naar Koningsdag zoekt Oranjecomité Borne ook dit jaar weer naar het...
05-03-2023

Stadssleutel terug in veilige handen

‘Carnaval verbroedert’ zei René Jannink van de Stichting Borns Carnaval...
21-02-2023

Na drie jaar siŽsta nu volop fiŽsta

‘Na drie jaar siësta nu volop fiësta’, zo luidde de titel van een de vele...
19-02-2023