Woorden op een weegschaaltje
BELEID HUISVESTING NIEUWE BORNENAREN EN ONTHEEMDEN ZORGT VOOR VERWARRING

Woorden op een weegschaaltje

Borne wordt geacht voor de komende twee jaar een plan in te dienen voor de huisvesting van statushouders, Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers. Regio’s krijgen naar verwachting een bindende taakstelling op deze gebieden. Voor de huisvesting van statushouders is dit al het geval. Hoe daar invulling aan gegeven wordt is de komende weken onderwerp van gesprek en onderhandeling tussen de Twentse gemeenten.
 

Een onderwerp dat de neiging heeft emoties op te roepen en bij het minste of geringste te ontploffen. Dat weet de gemeente Borne bijna als geen ander, indachtig de recente fiasco’s van het voornemen tot twee keer toe asielzoekers in Maria Mediatrix te huisvesten, tegen de afspraken met Azelo in. Ieder woord lijkt ertoe te doen. Ieder verkeerd woord aanleiding tot verontwaardiging.
 

Verwarring over termen

De voorliggende ‘Tweesporen-koers huisvesting nieuwe Bornenaren en ontheemden’ zorgde al meteen weer voor verwarring. Karin Scholten (GB90): “Landelijk heeft men het over drie verschillende groepen: statushouders, asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Waarom heeft Borne het dan in een keer over twee groepen: nieuwe Bornenaren en ontheemden?” Ook Manon Pabon (Borne-Nu) dacht dat het woord ‘ontheemden’ verkeerd begrepen kon worden. Met een iets andere insteek viel Jaap Engelsman (GrLi/PvdA) ook over de term ‘twee-sporen’: “In de kern gaat het om een huisvestingsprobleem. Vergeet dan niet de andere spoedzoekers op de woningmarkt. Je zou anders een doelgroep van onze inwoners het idee geven dat ze vergeten worden.”
 

Het v-woord

In Azelo is men inmiddels al verbolgen over het ontbreken van een aantal woorden. Namelijk de mening van de omwonenden dat Maria Mediatrix geen geschikte plek is voor de huisvesting van statushouders. Dat men geen bezwaar had tegen langere opvang van de Oekraïners maar geen azc wenste in Azelo stond wel in een gespreksverslag met de burgemeester, maar dat van die statushouders niet. Men vermoedde kwade opzet en sprak het v-woord uit (vertrouwen, red.) En dat viel dan weer helemaal verkeerd bij burgemeester Jan Pierik. “Heel betreurenswaardig dat men nu weer het vertrouwen erbij haalt. Dat is juist nu onterecht.”
 

Betere term voor flexwoningen

Voor een van de oplossingen voor de problematiek kijkt Borne naar het plaatsen van flexwoningen, om statushouders en andere spoedzoekers te kunnen huisvesten. Frans Schoon (SP) wees op de column van Nathalie Baartman die er veel mooiere woorden voor had bedacht, om de tegenstand wat te temperen. Wethouder Martin Velten voegde er zijn eigen formulering aan toe. ‘Modulaire woningen die biobased gebouwd worden’. Dat klonk toch een stuk aantrekkelijker? (AJ)

 

Foto boven: © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 15 feb 2023
En niemand van "onze" lokale 'bestuurders' durft zich helder en duidelijk uit te spreken wiens belangen men nu eigenlijk dient: of die van de lokale bevolking of die van het Haagse gebeuren, niet vergetende dat de zgn spreidingswet in haar huidige opzet is afgeschoten door de raad van state....
H.j. Van hasselt — 15 feb 2023
De aandacht is wet verlegd naar de woordkeus in plaats vaneen oplossing te zoeken voor het probleem en zo blijven we verwarring strooien.Gefeliciteerd Borne

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024