Wooldrik: sport en onderwijs teleurgesteld
KINDCENTRUM OP LOCATIE JAN LIGTHART?

Wooldrik: sport en onderwijs teleurgesteld

Vanuit de sport is teleurgesteld gereageerd op het afblazen van de huidige plannen van ’t Wooldrik. Martin Reesink, een van de kartrekkers van het project vanuit de sport: “Dat het heel lastig zou worden werd steeds duidelijker, maar je blijft toch hoop houden dat het allemaal door kan gaan. Toen we woensdagavond door wethouder David Vermorken werden bijgepraat was er dan ook vooral veel teleurstelling.” De sporters kregen te horen dat de kosten te hoog waren en de risico’s te groot. “Ik begrijp dat het college een afweging maakt, maar hoe dit is ontstaan had niet mogen gebeuren! Hoe moeilijk kan het zijn een sporthal en een school te bouwen? Heel Nederland staat vol met die dingen!”

 

‘Visie overeind houden’

Reesink is bang voor de gevolgen. “De sport is nu de dupe. De opblaashal is niet geschikt. Op die vloer kun je gewoon niet sporten en het is er veel te koud. En de derde helft is ook belangrijk. Indoorsporten hebben het sinds corona al moeilijk. Gezelligheid heb je nodig en dat mis je nu. Als het allemaal voor een jaar is met perspectief, dan kan het. Maar als het nog langer duurt dan lopen die verenigingen leeg.”
 

“Wat we nu niet moeten hebben is dat straks iedereen z’n eigen plan trekt. De visie van integraliteit van sport, zorg en onderwijs moet overeind blijven! De gemeenteraad moet zich daar ook achter scharen. Ik snap dat de school haast wil maken, maar voor de gebruikers was het een hartstikke gaaf plan dat het beste is voor Borne. Ik hoop dat we vanuit die visie iets gaan neerzetten en niet de korte termijn en geld de boventoon laten voeren.”

 

Brigantijn wil op locatie Jan Ligthart gaan bouwen

Ralf Dwars, bestuurder van Stichting Brigantijn, blijft ook achter de oorspronkelijke visie staan. “Maar wellicht niet meer allemaal op dezelfde locatie.” De basisscholen Jan Ligthart en Oldhof zouden als fusieschool verhuizen naar het sportcomplex, maar plannen voor nieuwbouw bestaan al veel langer. “We zijn er al 12 jaar mee bezig. Zo lang zitten we al in het proces! Nog zes jaar dat trekken we niet!”

 

Kortom, de urgentie is hoog. “De effecten laten zich merken en niet in positieve zin. Wat ons betreft bouwen we een kindcentrum op de locatie Jan Ligthart/Ridderspoortje (foto in tekst), met kinderopvang en de Stichting Kids Vooruit. De visie overeind houden staat niet ter discussie, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs op dezelfde locatie. Integraal met sport en zwembad is gewoon een te complex verhaal. Knip het op, maak het overzichtelijk, omwille van onderwijs én sport. Wij hebben ervaring met scholen bouwen en kunnen dat in twee of tweeëneenhalf jaar. Laat ons dat gewoon doen!”

 

Perspectief

De schoolteams zijn vandaag op vlieghoogte gebracht. “De teleurstelling is natuurlijk supergroot! Het perspectief valt weg. Daarom is snel duidelijkheid heel belangrijk.” Voor Ralf Dwars zelf kwam het besluit niet helemaal onverwachts. “Ik zit ook in de stuurgroep, dus ik zou liegen als ik het niet zag aankomen. Ik begrijp dat de wethouder zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid moet nemen en een keuze moet maken. Respect voor de moed die daarvoor nodig is, hoe spijtig de uitkomst van die keuze ook is.” (AJ)

 

Luchtfoto in de tekst © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Johan — 20 mrt 2023
De bomen zijn gekapt dat was wrs helaas het grote doel.Borne West zo langzamerhand de dump plek van Borne.Steeds minder groen meer asfalt(rondweg) kwaliteit leefomgeving holt achteruit.
ruud — 18 mrt 2023
Nu staan ze weer met de voetjes op de grond.
Frans Spekschate — 17 mrt 2023
Beste gemeente Borne,
Is het geen idee om het geld wat gereserveerd is voor het nieuwe gemeentehuis een andere bestemming te geven. Zoiets als het Wooldrikplan. Denk daar eens over na.
Dirk — 17 mrt 2023
Denk het niet. Sterker nog; er zal nog een voorziening moeten worden genomen voor de 'gemiste' compensatie van de BTW waarover een deal is gemaakt met de Belastingdienst. De voorwaarde hierbij was dat het geheel vˇˇr eind 2023 wordt opgeleverd, waar dus nu een streep door heen kan worden gezet.....
Henk de Vries — 16 mrt 2023
Krijgen alle inwoners van de gemeente nu een deel van de reeds WOZ aanslagen terug op hun rekeningen ??
Ron Hartman — 16 mrt 2023
Wie waren ook alweer de pleitbezorgers voor het Sportbedrijf? Die droom heeft de gewone burgers teveel geld gekost. DAT is erg
wgkub — 16 mrt 2023
was het niet iets met bezinnen en beginnen?!!
TD — 16 mrt 2023
Moedige beslissing. Maar erg kwalijk dat de gemeente de scholen 12 jaar aan het lijntje heeft gehouden. Dit om tot een sluitend verhaal te komen, wat nu blijkt een luchtkasteel te zijn. Wel op het 't Wooldrik alle bomen al verwijderd en het Cruyf Court vakkundig gesloopt. Wat een kapitaal vernietiging (los van alle experts die zijn ingehuurd om dit luchtkasteel instand te houden)! De wethouder zal wel zeggen we zien de rechtzaak met de aannemer met vertrouwen tegemoet, ik voor spel je, dit wordt een sigaar uit eigen doos wethouder. En nu scholen trek je eigen plan. Ga voor enkel onderwijs, want anders hangen jullie nog langer aan het infuus van de gemeente. Oja, verbouwing Kulturhus (als gemeentehuis) ook per direct stopzetten. Welkom in Borne (lijkt wel op de soap in Den Haag)!

Grote zorgen over windturbines

Bij het Politiek Beraad dinsdagavond waren er maar liefst 12 insprekers, die zich – op...
22-05-2024

Stil protest als opmaat voor vurige pleidooien

De ‘Noodoproep’ zoals de kop van het pamflet luidde die de tegenstanders van...
21-05-2024

Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting

Dinsdagavond stond het voorstel van het college om toeristenbelasting in te voeren op de agenda...
15-05-2024

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een...
07-05-2024

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024