College haalt streep door huidige Wooldrikplan
HOGE PROJECTKOSTEN ‘MAATSCHAPPELIJK ONVERANTWOORD’

College haalt streep door huidige Wooldrikplan

Donderdagmorgen maakte het College van burgemeester en wethouders wereldkundig dat het een streep haalt door de plannen om te komen tot een vernieuwd Wooldrik. Eerder al werden de direct-betrokkenen in kleine kring bijgepraat over de verrassende koerswijziging. In een uitgebrachte verklaring noemt het college de hoge projectkosten ‘maatschappelijk onverantwoord’. Een en ander betekent dat er voor zowel het sportcomplex als de nieuw te bouwen school een pas op de plaats wordt gemaakt.

 

Verantwoordelijk wethouder David Vermorken realiseert zich dat dit besluit grote impact heeft voor kinderen, sporters, scholen, verenigingen en andere betrokkenen en is dan ook niet blij opnieuw langer te moeten wachten. Er zal dus nu opnieuw moeten worden nagedacht over een vervolg. Daartoe heeft het college een drietal denkrichtingen met de raad gedeeld die nog nader uitgewerkt moeten worden.

 

In het kort komen deze denkrichtingen neer op drie varianten:

  • ’t Wooldrik met zwembad, sport en kindcentrum
  • ’t Wooldrik met zwembad, sport met alternatief programma en kindcentrum
  • Zwembad en sport op ’t Wooldrik, kindcentrum op een alternatieve locatie.

Voor het zomerreces wordt een concreet voorstel van de voorkeursdenkrichting ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Van 23 miljoen naar 35 miljoen

Oorspronkelijk was voor de tweede fase van het project – sporthallen en kindcentrum – een bedrag van 23,7 miljoen begroot, maar dat dateerde al van enkele jaren terug. Dat het allemaal (veel) duurder zou gaan worden kon iedereen wel voorspellen op basis van de ontwikkelingen in de bouwmarkt en de oorlog in Oekraïne. In het najaar van vorig jaar kreeg de gemeenteraad voor de begrotingsbehandeling in beslotenheid al een ‘doorkijkje’: 33,8 miljoen was toen de schatting. Maar dat was op basis van een niet volledig Technisch Ontwerp. In januari bleek het bedrag opgelopen naar 35,8 miljoen.
 

Grote risico’s

“Toen dachten we nog dat het passend te maken zou zijn”, vertelt Vermorken. “Wel gaven we opdracht om te kijken naar optimalisaties.” Ondertussen werd de offerte doorgespit en door een extern bureau een risicoanalyse uitgevoerd. En dat viel niet mee. Er bleken veel onduidelijkheden te blijven en grote risico’s aan het project te kleven. “Bijvoorbeeld bij de technische integratie van het nieuwe complex met sporthal 2 en het zwembad. Welk deel van de offerte prijsvast was en welk deel niet. Uit de brandweertoets kwam verder naar voren dat er andere dakisolatie nodig was voor het afgeven van de vergunning en de vraag was of de constructie daarvoor zwaar genoeg was. Allemaal zaken die nog uitgewerkt moesten worden. In een normaal proces wil je dat soort risico’s afdekken, maar daarvoor moet je wel een oorlogskas hebben. En die hebben we niet. In ieder geval niet voldoende. We kunnen die tegenvallers niet opvangen.”

 

‘Niet over één nacht ijs’

Vermorken: “Het viel ons rauw op het dak en we stonden voor een moeilijke beslissing, waarbij we zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan.” Burgemeester Jan Pierik: “Het was een zware bevalling. Voor iedereen heel frustrerend. Het ontwerp is goed, maar we kunnen het gewoon niet dragen.” Gisteren werden de betrokkenen op de hoogte gebracht. “Er was teleurstelling en frustratie. Daar heb ik ook begrip voor. Ook bij hen moet het nog indalen”, aldus de wethouder.

 

Plan B

“Dit is niet het einde van het project. De scholen hebben al jaren een wens voor nieuwe huisvesting en voor de binnensport is ’t Wooldrik heel belangrijk. De blaashal is niet ideaal en er is echt een permanente oplossing nodig.” Maar er is nog geen plan B. “Wel zijn er denkrichtingen die we verder gaan uitwerken en voor de zomer nog aan de gemeenteraad willen voorleggen. Daarnaast moeten we ook het huidige project op een nette manier afwerken. We gaan de ontstane problemen op de korte termijn inventariseren, maar we kunnen niet alles oplossen.”

 

Hoewel er dus met grote spoed gewerkt wordt aan een nieuw plan, zal de uitvoering ver opschuiven. “Je bent zo een jaar verder. Ik denk zelfs niet dat we het daarmee redden. Helaas is dat de situatie.”

 

Raadvergadering 28 maart

Dinsdag 28 maart spreekt de gemeenteraad voor het eerst in het openbaar over ’t Wooldrik, na dit meerdere keren achter gesloten deuren te hebben gedaan. Bij de raadsvergadering is overigens ook gelegenheid om in te spreken. Over het vervolgtraject belooft de wethouder meer openbaarheid. “Alles zal openbaar zijn, voor zover ik het nu kan overzien. Wellicht dat de consequenties van het niet doorzetten van het project (afkoopsom – red.) nog in beslotenheid moet, maar de keuzes voor het vervolg zullen openbaar behandeld worden.” (AJ/BM)

 

 

luchtfoto in de tekst: © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk de Vries — 16 mrt 2023
Snel de gekapte bomen herplanten en groot strand court voor balspelen weer aanleggen . School neerzetten is ruimte genoeg voor . GEEN flex woningen !! Deze staan er over 75jaar NOG !

Flex ? Euh dat half afgebouwde hotel schuin tegenover het AZC in Azelo , hoe zit het daarmee eigenlijk ?
Marcel — 16 mrt 2023
Als je maar lang genoeg wacht met offertes aanvragen, besluiten nemen, opdracht geven en de uitvoering ervan, dan wordt elk planbudget overschreden. Ik denk dat hiermee de competenties van het huidige bestuur duidelijk is geworden. Verder geen woorden aan vuil maken, bestuur moet in de spiegel kijken, conclusies trekken, actie ondernemen en ruimte geven aan professionals.
Van Dusschoten — 16 mrt 2023
Ik zeg: nieuwbouw basisschool Olthof, Jan Ligthart en kindcentrum op de plek van huidige Jan Ligthart of Olthof. Woningbouw op de plek van Jan Ligthart en/of Olthof.

Alle flexwoningen op de plek van Woolderik en alle problemen zijn opgelost. Alles is klaar om daar spoedig door te pakken bij het Wooldrik en de ruimte is er en de grond is al van de gemeente. Hulde voor de doortastendheid👌🏻
Johnny — 16 mrt 2023
Nu het plan op woordenrik is afgeblazen,is het misschien een idee om hier 51 flexwoningen te plaatsen,aangezien hier snel gebouwd kan worden en de gemeente de grond al in het bezit heeft.
Nienke — 16 mrt 2023
Alles naar de Bornse Maten.....want daar kan en mag alles.
En had de ontmanteling van het druk bezochte Cruyff court, de kap van bomen, alle voorbereidingen niet eerst moeten wachten totdat het echt groen licht was?
De gemeente laat zich weer van de beste kant zien.

Goed voorbeeld voor alle kinderen! :-(
Wgkub — 16 mrt 2023
Het licht is gezien!! Hulde!!
Huub — 16 mrt 2023
Kinderen in de kou laten staan in een zeer verouderd scholen. Schande
Wel geld om het gemeentehuis te verplaatsen naar het kulturhus wat ook miljoenen gaat kosten.
Prestigekwestie van het gemeente bestuur en voor veel overlast zorgt voor de omwonenden.
Het is maar zo wat belangrijker is.
Onderwijs geven op goede schoenen is minder belangrijk.
Lida Van Amerongen — 16 mrt 2023
Ik vind het schandalig , ook naar de scholen toe , zeker de Jan Ligthartschool, die is toch echt aan vervanging toe, hoe kunnen jullie dit als gemeente verantwoorden , terwijl er wel een nieuw gemeentehuis gaat komen, en de lokatie waar jullie zitten prima is,
Jullie als gemeente zullen toch heel snel met een nieuw plan moeten komen, op de Bornse maten schijnt alles wel te kunnen.
Mark — 16 mrt 2023
Verstandig. Ik mis een vierde denkrichting: Wat is er mogelijk met budget X?
Helmie — 16 mrt 2023
Misschien veel verspilde uren, maar ik vind het een heel dapper besluit, zal niet makkelijk geweest zijn.
Alles is zoveel duurder geworden; het moet natuurlijk wel kunnen.
Ron Hartman — 16 mrt 2023
2 minuten stilte lijkt t minimum na de 10000-en verspilde uren en pecunia.

Word jij herenboer op de Zenderense Es?

ADVERTORIAL • In Twente hopen we na Herenboerderij Usseler Es binnenkort een tweede...
05-06-2024

‘Het gemak dient de mens’

Af en toe zie je er nog wel eens één staan langs een sloot of op een boerenerf,...
04-06-2024

Borne experimenteert met nieuw stembiljet

De voorbereiding voor de Europese verkiezingen in Borne is begonnen. Maandagavond ontvingen de...
14-05-2024

Meulenbroek Dierenartsen bestaat 15 jaar

ADVERTORIAL • Wat gaat de tijd snel! 15 jaar geleden begonnen wij uit het niets onze...
06-05-2024

Strijdend onder Britse vlag

In Green Park, hartje Londen, staat het in 2012 door koningin Elisabeth onthulde...
03-05-2024

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024