Nog één keer naar Opole
08-05-2023
HULP VANUIT HERTME VOOR OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN STOPT

Nog één keer naar Opole

De laatste vrachtwagen met hulpgoederen voor Oekraïnse oorlogsvluchtelingen in Polen vertrekt binnenkort vanuit Hertme. Het is het 11e transport na de spontaan begonnen actie die bijna direct op gang kwam toen Rusland Oekraïne binnenviel in februari vorig jaar.
 

Destijds werd het initiatief genomen door de familie Tanke-Ezendam, die door zakelijke contacten in Polen wist dat er aan zo’n beetje alles gebrek was in het stadje Opole dat plotseling een overweldigende hoeveelheid vluchtelingen op te vangen kreeg. Van alle kanten kwam steun voor de actie en binnen no time werd er een mega-operatie opgezet om de hoogstnoodzakelijke goederen naar Polen te brengen.
 

Animo neemt af

Nu, meer dan een jaar later, heeft de inmiddels opgerichte Stichting Hulp Oekraïne en vluchtelingen Opole besloten de transporten te staken. “Je merkt toch dat de animo van alle kanten minder wordt”, vertelt Gerard Schabbink van de stichting. “De inbreng van goederen en donaties wordt minder en sponsoren vinden het ook wel een keertje goed. Maar we merken dat ook het draagvlak in Polen afneemt.” De huidige opslaglocatie is straks niet meer beschikbaar en het aantal vrijwillige helpende handen loopt ook daar terug. “Ik snap dat wel. In Polen gaat het economisch slecht en de mensen hebben misschien de handen vol aan hun eigen problemen.” Daarnaast werd het steeds moeilijker om vanuit Hertme te achterhalen wat er nodig was. “En het moet natuurlijk wel van hen komen. We gaan geen dingen brengen die ze niet kunnen gebruiken.”
 

Trots

En zo komt er dus een einde aan de hartverwarmende actie, die zo onstuimig begon. “Als het enthousiasme een jaar later nog net zo groot was als in het begin, dan hadden we nog wel door willen gaan. Maar het is goed zo. Als je terugkijkt naar wat we hebben bewerkstelligd, dan denk ik dat we toch wel een beetje trots mogen zijn. We hebben gedaan wat we konden doen. En ook al is het maar een speldenprik in het geheel, we hebben veel vluchtelingen mogen helpen. We zijn daarvoor alle mensen die ons hebben geholpen en alle donateurs heel erg dankbaar.”
 

Laatste inzameling

Op 20 mei is de laatste dag dat er goederen worden ingezameld aan de Zwartkotteweg 6 in Hertme. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur kunnen er zomerkleding, houdbaar voedsel, babyvoeding, luiers, medische artikelen en persoonlijke verzorgingsmiddelen gebracht worden. “De resterende financiële middelen gaan we nog besteden aan dit soort producten. Dat is dan het laatste wat we nog kunnen doen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Marjan — 09 mei 2023
Fantastisch wat jullie afgelopen jaar hebben gedaan voor mensen in nood!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024