Flexwoningen: ‘We moeten wel’
NIEMAND WIL ZE, OOK DE TICHELKAMPWEG NIET

Flexwoningen: ‘We moeten wel’

Veel omwonenden van de Tichelkampweg verzamelden zich dinsdagavond voor het gemeentehuis, waar tijdens het Politiek Beraad versneld bouwen met onder andere flexwoningen op de agenda stond. Het terrein aan de Tichelkampweg is vooralsnog de enige locatie die in beeld is voor de bouw van 20 tot 24 tijdelijke woningen dit jaar. Met spandoeken zetten zij hun bezwaren tegen het plan kracht bij.
 

Een eenzame voorstander was er ook. “Wir schaffen das!” stond er op het bord van wijkbewoner Erik de Wit te lezen, refererend aan de wereldberoemde uitspraak van de voormalige Duitse Bondskanselier Angela Merkel tijdens de asielcrisis in 2015. De Wit woont sinds twee jaar in de wijk en vond het belangrijk ook zijn geluid te laten horen. “Er is een groot woningtekort. Waarom zouden we niet solidair kunnen zijn? Ik bespeur vooral angst voor het onbekende, maar die angst snap ik niet. Het is zeker jammer als er bomen gekapt moeten worden en straks kijken ze ook bij mij in de achtertuin, maar dat weegt niet op tegen de voordelen.” Makkelijk vond hij het niet om tussen zijn protesterende buren te staan.
 

Verhoogde taakstelling huisvesting statushouders

Voor aanvang van de discussie in de raadszaal kwam burgemeester Jan Pierik met de mededeling dat de taakstelling voor Borne voor huisvesting van statushouders inmiddels verhoogd was van 58 naar 67 dit jaar. Welbions zou er 25 kunnen huisvesten. “Dan resteren er dus nog 42 personen.” Als noodoplossing is Maria Mediatrix in Azelo gekozen en Pierik wist te melden dat daar nu al 15 statushouders op een woning wachten. “De noodzaak voor versnelde sociale woningbouw is evident. Ook voor de komende jaren moeten we rekening houden met een verhoogde instroom.”
 

Bezwaren uit de buurt

In die wetenschap begon de discussie over flexwoningen aan de Tichelkampweg. De omwonenden herhaalden hun bezwaren. Het aantal van 24 was niet ‘kleinschalig’ te noemen, men zag het speelveldje en het groen opgeofferd worden, voorzag parkeerproblemen en andere overlast. “We hebben het gevoel dat het plan wordt doorgedrukt, ondanks alle bezwaren. Tellen wij dan niet mee?”
 

De politieke fracties worstelen ook met de flexwoningen. Hier en daar werd een opening gezocht. Het CDA keek naar duidelijke afspraken over doelgroepen. GrLi/PvdA was ‘blij dat er eindelijk wat woningen komen’, maar vroeg aandacht om weer on speaking terms te komen met de omwonenden. VVD en Lokaal BHZ vonden de hoeveelheid van 20-24 ‘stevig’. SP dacht dat dit aantal ‘stigmatisering in de hand zou werken’ en pleitte voor een goede spreiding van flexwoningen over de gemeente, waar ook D66 al eerder aandacht voor vroeg. GB90 maakte zich vooral druk over de ‘gebrekkige communicatie en participatie’ en wilde ‘langdurig sociaal beheer’ en een‘mix van doelgroepen’. Borne-Nu miste het gevoel van urgentie bij de raad en wilde vooral ‘aan de bak’, ook om verdringing op de woningmarkt tegen te gaan.
 

Wethouder Martin Velten kon zich alle bezwaren wel voorstellen. “We snappen dat niemand staat te springen om flexwoningen. Wij ook niet. Maar we moeten wel. Dit is nog maar het begin. We kunnen niet anders. We staan als gemeente met de rug tegen de muur.”
 

Vervolg

Op 30 mei besluit de gemeenteraad definitief over de eerste locatie voor flexwoningen. Stel dat de gemeenteraad akkoord geeft op de Tichelkampweg – en die kant lijkt het wel op te gaan – dan wordt er voor de verdere invulling van de locatie gesproken met een klankbordgroep uit de buurt en wordt er gerekend aan een business-model. Volgens Velten zal uit dat laatste waarschijnlijk naar voren komen dat de gemeente ‘bij moet passen’ om het allemaal rendabel te maken. Met als consequentie dat de gemeenteraad vervolgens weer aan zet is om de plannen goed of af te keuren. (AJ)

 

(n.b.: de tekening in de tekst een schets, geen definitieve invulling)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans van Hasselt — 20 mei 2023
Wat een gezeur dat ?not in my backyard? het moet een keer stoppen. De nood is hoog en er wachten heel veel mensen op een woning. Daar moet een plek voor gecreëerd worden en het grasveldje aan de Tichelkampweg is daar prima geschikt voor. Ik hoop dat de gemeenteraad ondanks sommige bezwaren , dat ze de knoop doorhakken in het belang van de woningzoekende en de Flewoningen zo spoedig mogelijk daar neer zetten het liefst nog voor de komende winter. Het is (krachtterm) nodig
Henk — 20 mei 2023
> We voorzien parkeerproblemen
Fietsenrekken neerzetten en algeheel parkeerverbod handhaven

> Zonde van de bomen
Eens. En die bomen die in de wijk grootschalig de schoorsteen uit en de longen ingaan?
Er moet toch ergens een terrein zijn waar veel minder CO2 staat en wordt opgeslagen. Aan de Oonksweg bijvoorbeeld, of is de gemeente bang dat de daar jaarlijks in giga-hoeveelheden vrijkomende fijnstof en kankerverwekkende PAKS niet allemaal naar de wijde omgeving is vervlogen, maar ook in de grond zit?
Paul Cohn — 17 mei 2023
@harm Hoek, ..."uitgaans jongeren die op de F35 heen en weer fietsen!!!"... was dat maar het enige: van die jongeren die nog geen rijbewijs hebben (mijnheer Hoek?!) scheuren er velen de fietsers op de F35 de plooien uit de broek met hun opgevoerde scooters die daar helemaal niet MOGEN rijden hwww.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/veilig-rijden-op-de-brommer#:~:text=Niet%20met%20bromfiets%20op%20fietspad,mogen%20zij%20op%20de%20rijbaan.
HS — 17 mei 2023
Ach en Bornebroek is er ook nog Er zijn genoeg andere plaatsen te bedenken en veel ruimer opgezet Niet hier even op een veldje er wat tussen bouwen Wij zijn er niet voor en de andere inwoners van Borne ook niet Misschien een idee bij onze meneer Martin Velten in de achtertuin
Frans — 17 mei 2023
Hoeveel flexwoningen komen er in Zenderen en Hertme?
Ricardo — 17 mei 2023
Harm, lees jij wel eens een krant of kijk je wel eens TV? Er is een enorme behoefte aan woningen. Ook de gemeente Borne moet bouwen. Als je niet bouwt zijn de financiële consequenties nog groter. Er zijn gemeenten geweest die hotels moeten afboeken voor oa statushouders. Ik hoef je niet uit te leggen wat dat gaat kosten. De enige die uit eigen belang roept ben jij.
Hans — 17 mei 2023
Ik zou zeggen: flexwoningen akkoord, maar dan de helft voor de woningzoekenden uit Borne en de andere helft voor vluchtelingen (maar niet degenen met uitsluitend economische motoeven).
Harm Hoek — 17 mei 2023
* Azelo wou het niet. Het lag buiten het dorp
* Albergen wou het niet. Lag buiten het dorp
* Ridderspoortje wou het niet
* ...................

En nu moeten wij het maar in onze wijk met veel spelende kinderen het accepteren ......
Je kunt er wel vanuit gaan dat dit niet goed gaat.
En aangezien dat ze in deze wijk een mooie recreatie terreintje gecreëerd hebben, kun je wel nagaan dat ze daar ook naartoe gaan en gaan samenhangen
Dit alles en nog veel meer is niet veilig voor onze kinderen.
En dan praat ik nog niet over onszelf als volwassenen en andere zaken die ook kunnen gebeuren......Dames die in de vroege ochtend (en s'avonds ' laat ' ) wandelen, joggen, de hond uitlaten e.d.
En ook de uitgaans jongeren die op de F35 heen en weer fietsen!!!

In alles staat VEILIGHEID op nummer 1.
Als dit werkelijk doorgaat ZIJN er andere belangen geweest Voor de gemeente Borne en dat is uiteraard geld

De veiligheid voor onze buurt, de bewoners en hun eigendommen tellen dan niet meer mee.
Johan — 17 mei 2023
In dit geval waren de buurtbewoners solidair en Erik de Wit solitair. Erg jammer, want in de petitie van de buurt werd de wethouder aangegeven dat er zowel voor als tegenstanders zijn en dat er een voorstel is gedaan om tot een compromis te kunnen komen. Door de houding van de wethouder (zie andere comments en comment in de tekst PvdA/GrLi) en gekozen proces, heeft dit m.i. tot een verwijdering geleid met verharde standpunten naar de gemeente en werkt het polarisatie binnen de wijk in de hand. De vraag is nu wie er tegen de muur staan de wethouder zoals hij beweert of de wijkbewoners. De bewoners hebben geen keus (nooit gehad). De wethouder wel.
Paul Cohn — 17 mei 2023
Kunnen we deze Bornenaren geen weekje vakantie in Oekraïne, Syrië, Aghanistan, Eritrea, Somalië, Irak, Soedan of Myanmar aanbieden?
Bij 2e generatie Molukkers hielp zo’n weekje naar Maluku Utara prima
Ron Hartman — 17 mei 2023
De afgelopen weken was het op TV. Al die nieuwe containerwoningen bij de fabriek waar geen vraag naar is. Die zijn kennelijk TE tijdelijk. Die stapelbare woningen hebben alleen een ruim terrein nodig, dat normaal gesproken voor recreatie en een enkel servicepunt Is ingericht. In tijden van nood dan dus echt tijdelijk, al die stacaravans / containers. Dat terrein is er. Dat ontstaat na de sloop van het oude AZC. Dat was besloten destijds. Dat gebied is in tijden van nood, zelfs fors uit te breiden langs de Vloedbeltverbinding. Flexibele woningplek. Zo?n flexibel recreatieterrein is ook op de Bornse Maten te vinden. Zeker!
Johan — 17 mei 2023
Leuk weetje: De link in het artikel verwijst naar het aanbieden van de petitie namens de wijk. Op die dag had de gemeente al 2 weken de schets klaar hier in het artikel getoond. De plannen en antwoorden waren al vast. Alle moeite van de wijk om in gesprek te komen voor niets. Maar goed, dat staat ook in de startnotitie. Uw bijdrage als inwoner houdt op op het moment dat de "luistersessie" eindigt.
Johan — 17 mei 2023
Leuk en bijna compleet verslag van de avond. Na een avond discussie over een stuk gewaardeerd groen van 50x50 meter mis ik de rondvraag van de VVD over Businesspark XL Almelo voor de ontwikkeling van 75 van totaal 100 hectare nieuw bedrijventerrein. Ruimte voor bedrijventerreinen als Businesspark XL en Veldkamp te over, maar voor "groen" wonen maar! En dat terwijl deze opgave al jaren bekend is.
Over een paar weken gaat de gemeente "dromen vangen".... Eens kijken of het busje ook de Tichelkamp aandoet.... of is het voor onze wijk dan te laat.
Dirk — 17 mei 2023
Het zou een verademing zijn als de DOOR DE INWONERS VAN BORNE gekozen vertegenwoordigers in de Raad zich eens concreet voor of tegen dit hele verhaal zouden uitspreken, in plaats van zich al maanden te hullen in (of verschuilen achter?) allerlei vage uitspraken cq standpunten cq wensen. Overigens blijkt de fractievoorzitter van de VVD in de vergadering van midden december vorig jaar een voorspellende blik te hebben gehad met zijn opmerking dat het uiteindelijk wel eens zo kan zijn dat het publieke belang voor het private belang gaat, ofwel Haags (wan-)beleid wordt simpelweg doorgedrukt in lokaal beleid, en je hebt het maar gewoon te slikken als inwoners. En beste mensen, we zijn er nog lang niet. Er komen nog meer van dit soort "fratsen" aan op diverse terreinen.....
Rene — 17 mei 2023
Rond de stroomesch vijver is plek genoeg hebben ze meteen een mooi uitzicht.
HS — 17 mei 2023
Ik sta hier ook voor 100% achter geen flexwoningen aan de tichelkamp Waarom is dat een buurt waar altijd de rotzooi wordt neer gelegd Is dit het niet dan de warmte pomp begin bij wijken waar ze al bouwen Zet er daar die paar woningen bij opgelost Dit soort wijken moeten alles maar pikken maar weg met dit idee wij zeggen NEE
HS — 17 mei 2023
Ik sta hier ook voor 100% achter geen flexwoningen aan de tichelkamp Waarom is dat een buurt waar altijd de rotzooi wordt neer gelegd Is dit het niet dan de warmte pomp begin bij wijken waar ze al bouwen Zet er daar die paar woningen bij opgelost Dit soort wijken moeten alles maar pikken maar weg met dit idee wij zeggen NEE

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024