Raad akkoord met flexwoningen Tichelkampweg
OOK MET AANTAL VAN 20-24

Raad akkoord met flexwoningen Tichelkampweg

Dinsdagavond stemde de gemeenteraad in grote meerderheid in met de realisatie van 20-24 flexwoningen aan de Tichelkampweg. Alleen D66 stemde tegen, met name omdat er te veel onduidelijkheid was over de financiële gevolgen. Ronduit voorstanders waren Jan de Vries (GrLi/PvdA): “Eindelijk!”, en Bastian Drees (Borne-Nu): “Die situatie voor jongeren en starters op de woningmarkt liegt er niet om. We moeten onze verantwoordelijkheid pakken.” Ook het CDA kon zich vinden in het voorstel, dat behalve de flexwoningen ook versnelde bouw van permanente sociale huurwoningen op de Bornsche Maten behelsde.
 

Discussie over aantal woningen

Andere partijen spraken van een ‘worsteling’. Discussie was er wederom over het aantal woningen op het stuk grond tussen het speelveldje en de buurtmoestuin. Rose Headley (GB90): “Het lijkt heel veel op die locatie.” Dat vond ook Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ). De VVD probeerde met een amendement eveneens een scenario met slechts een tiental flexwoningen uit te laten werken, maar kreeg er de handen niet voor op elkaar. Enerzijds omdat woningbouwcorporatie Welbions blijkbaar al had laten weten bij dergelijke kleine hoeveelheden de business case niet rond te krijgen en anderzijds omdat het alleen maar vertraging zou opleveren in het proces.
 

‘Dit aantal is nog laag’

Volgens wethouder Martin Velten kan 20-24 tijdelijke woningen ‘prima’ op de beoogde locatie. Een stedenbouwkundige had ernaar gekeken. “En dit aantal is nog laag met wat we in de toekomst gaan neerzetten”, waarschuwde hij. “Vergeet plukjes van drie tot vier woningen verspreid over Borne.” Versneld bouwen, inclusief flexwoningen, blijft de komende jaren aan de orde. In totaal zouden er op die manier meer dan 500 goedkope huurwoningen moeten komen.
 

Vervolgproces

Begrip was er wel voor de zorgen van de buurtbewoners. Expliciet werd er aandacht gevraagd voor een zorgvuldig vervolgtraject met een klankbordgroep uit de buurt. GB90 onderstreepte dit nog eens met een amendement, dat door een meerderheid werd gesteund.
 

Dat vervolgproces wordt nu in gang gezet. De gemeenteraad is weer aan zet als de financiële consequenties van een en ander uitgewerkt zijn. Naar verwachting in september. (AJ)

 

Foto in tekst: Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans — 04 jun 2023
Ook de Weideweg schijnt in beeld te zijn om op termijn (flex)woningen te bouwen. Dan komt alleen dat kleine speelveldje in aanmerking. Afgezien van de noodzaak cq verplichting om dergelijke woningen te bouwen: waarom zijn er alleen locaties aan “deze” kant van het spoor geschikt geacht? Woon ik dan toch zoals zoveel plaatsgenoten aan de verkeerde kant van het spoor?Krijg er toch een beetje een vieze smaak van tussen m’n boven- en onderkaak…
Dirk — 04 jun 2023
Wellicht heb ik ergens overheen gelezen met het mooie weer, maar wat zijn nu eigenlijk de feitelijke en objectieve criteria waarop politiek besloten is/wordt dat een bepaalde wijk/buurt geschikt is voor deze woningen? Deze criteria zijn namelijk m.i. de enige meetlat waarop op enig moment beoordeeld kan worden of hier sprake is van politiek beleid of van politieke willekeur door de politieke afgevaardigden vanuit de inwoners van het voormalige "leukste dorp van Overijssel"...
Ron Hartman — 02 jun 2023
Zou kunnen Paul, maar het kan zijn dat de Vogelbuurt sociaal te belast raakt. Onderzoek, maar minimaal overeenstemming met de projectontwikkelaar en eigenaar. De Gemeente moet om snel te kunnen werken, mede eigenaar zijn van de grond.
Paul Cohn — 02 jun 2023
Tussen Oonksweg, Molenkampsweg en Prins Bernhardlaan ligt toch 'n veel groter, bouwrijp terrein braak, compleet met bestemming woningbouw ?
Ron Hartman — 02 jun 2023
De punt waar o.a. een deeltje van gebruikt wordt voor het paasvuur, ligt zeker de komende 10 a 15 jaar te wachten tot de Gemeentelijk Verbindings Weg (GVW) er zeker niet zal komen. Tot na de ingebruikname van de Vloedbeltverbindingsweg? Als er nou iets bouwklaar ligt te wachten onder tijdelijkheid van de flexbouw en flexibele regelgeving, is het daar! Idem geldt dit voor delen op de Bornsche Maten?
Henk de Vries — 01 jun 2023
Perceel waar het paasvuur altijd was ( reken maar dat dit nu niet meer komt in 2024 ) men heeft nu stokken om mee te slaan he , zoals Co2 , broeikas , milieu ect ect . Het is gemeentegrond toch ? Corrigeer mij indien ik fout zit , dan is de rekensom toch heel eenvoudig .

2024 op dat perceel ( misschien wel eerder als het bestemmingplan dit toelaat ) daar dan ook zg '' Flex woningen '' .

Het Perceel achter het arrestanten complex ? Waar eerst grote plannen mee waren ?

Bewoners Letterveld - Olthof opgepast !
Johan — 01 jun 2023
Oh ja even vergeten bij mijn vorige post. Het is alleen maar een tijdelijke oplossing... Alhoewel ... men schrijft maximaal 15 jaar en men zegt in de raadsvergadering minimaal 15 jaar. Wat is het nou? Begrijpt iemand het nog? De overheid is alleen betrouwbaar in het onbetrouwbaar zijn...
Johan — 01 jun 2023
De Bornse inwoners zullen zoals altijd de extra kosten moeten opbrengen en ook de lasten dragen.
VVD: alleen de aanleg van infrastructuur wordt al begroot op ruim 1 miljoen Euro. ( 1,5? )
Dit worden erg dure woningen! Minder dan 24 kan geen sluitende businesscase geven voor Welbions zegt men. Maar waarom kan dat op andere locaties wel met minder? Omdat de kosten de pan uitrijzen dames en heren! Symbool politiek? Zoals Velten zelf al aangeeft: een druppel op de gloeiende plaat. Waarom dan zoveel geld over de balk voor een oplossing die geen oplossing is en alleen de leefomgeving vernield? Onbegrijpelijke politiek... Is het wel politiek?
Ouder — 31 mei 2023
Prima, hopenlijk ook voor mijn zoon van 27, kan hij eindelijk het huis uit!
Henk de Vries — 31 mei 2023
Wederom een dieptepunt voor de gemeente met deze genomen beslissing . Schande !!
Johan — 31 mei 2023
Vergelijk de boomgrens links naast SOB gebouw op de luchtfoto hier boven even met de klad tekening op de pagina in de link boven in de tekst. De professionele stedebouwkundige heeft alvast een paar bomen gekapt.
Ron Hartman — 31 mei 2023
Na invulling bij het aqua-beach-drome (?t Wooldrik) met een minimaal dubbel aantal als aan de Tichelkampweg, is het domweg de Bornse Maten die een deel moet leveren. Ga maar vast zoeken naar pakweg 3 locaties. Samenleven heet dat!
HS — 31 mei 2023
Eindelijk de knoop doorgehakt Ze moeten helemaal niks doorhakken wat een belachelijk idee om het daar te doen En wat een rotzooi krijg je inderdaad in de buurt Weer Maar wie gaat dit betalen ook de gewone man in Borne Wat een goed bestuur hebben wij in Borne Ach als ik mijn eigen hachje maar heb dan loop ik wel achter een ander aan Maar je weet dat hier heel veel gedonder van komt en niet zwart kijken maar het is de realiteit Zoveel mensen op dat hele kleine stukje aarde (gras)
Hans van Hasselt — 31 mei 2023
Eindelijk de knoop doorgehakt en dat was nodig ook, want voor de tweede helft van dit jaar heeft het rijk bepaald dat er 38 statushouders in Borne gehuisvest moeten worden. Daar bovenop zitten er ook nog een tiental statushouders in Maria Mediatrix die wachten op een woning. Of het de juiste beslissing is aan de Tichelkampweg te bouwen zal moeten blijken maar het is in ieder geval hard nodig dat er goedkope woningen komen. Nu maar hopen dat het ook snel gerealiseerd wordt want de woningnood is hoog en niet alleen voor statushouders de doelgroep voor de flexwoningen is veel groter. Dus ook de 500 goedkope woningen die in het vooruitzicht zijn gesteld kunnen we niet missen.
Harry — 30 mei 2023
Waarom een dure wooncorporatie???? Of een dure vastgoedcombinatie. Als je als gemeente dan wat voor de starters wil betekenen bouw de sociale huur en flexwoningen in eigen beheer., Dan ga je als gemeente wat betekenen voor de doelgroep. Maar daar brandt de gemeente haar vingers niet aan.
Grond goedkoop van de hand doen en daarna wordt er geen regels meer opgelegd aan de desbetreffende corporatie, zo zijn er in omliggende gemeenten tal van voorbeelden te noemen waar er beloofd werd om voor starters mogelijkheden te creëren, wat uiteindelijk woningen bleken te zijn, die niet voor starters te betalen waren..
Michaela — 30 mei 2023
En als Martin Velten wat roept dan weten we allemaal wel wat ons te wachten staat in onze wijken.
500!!! goedkope woningen en laten we dan maar hopen dat ze echt voor starters zijn. Ik heb daar zo mijn twijfels over. De grond in de Bornse Maten is daar te duur voor, die wordt nu al vaak verkocht aan Enschedeërs die hun heil hier zoeken om huizen als kastelen te bouwen.

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024

Borne houdt 6 miljoen over

De jaarrekening 2023 van de gemeente Borne laat een positief saldo zien van iets meer dan 6...
03-06-2024

Invoering toeristenbelasting een feit

Per 1 januari 2025 gaan toeristen ook in Borne toeristenbelasting betalen op overnachtingen....
29-05-2024