Stilte voor de storm in Hertme
AFRIKA FESTIVAL STAAT WEER OP PUNT VAN BEGINNEN. EEN JAARLIJKS FEESTJE VOOR TROUWE FANS

Stilte voor de storm in Hertme

Donderdagmiddag, amper 48 uur voordat meesterpercussionist Adama Dramé uit Burkina Faso het 34e Afrika Festival in het Openluchttheater Hertme zal aftrappen, heerst er nog een onwerkelijke stilte in het kerkdorp. Natuurlijk, overal zijn de kenmerken zichtbaar dat er iets bijzonders staat te gebeuren, maar toch… Dat zal zaterdag allemaal weer anders zijn. Dan wordt Hertme immers weer overspoeld met duizenden muziekliefhebbers die zich één of twee dagen willen onderdompelen in de sfeer die zo kenmerkend is voor dit weekend, het hoogtepunt voor velen.
 

Laatste puntjes op de i

Op het festivalterrein is een aantal bouwers in de weer de grote speelweide in te richten met tenten en megagrote parasols, overal staan inmiddels de groene schermen die het zicht op binnen ontneemt en op de naburige camping De Köller zitten de eerste gasten heerlijk onderuit te genieten van de nu nog heersende rust. Na het avondeten zal zich ongetwijfeld weer de grote schare vrijwilligers melden om de laatste puntjes op de i te zetten en hun dorp gereed en mooi te maken voor de jaarlijkse invasie.
 

Rini en Louis uit Gouda zitten er al helemaal klaar voor. Sinds dinsdag verblijven ze al op camping De Köller om warm te draaien en volop te gaan genieten van al het moois dat hen te wachten staat. Rini: “Dit is al het veertiende jaar dat we hier komen. De relaxte en ontspannen sfeer van dit festival is gewoonweg uniek. De line-up die ons wordt voorgeschoteld ziet er veelbelovend uit, maar ook de omgeving vormt voor ons steeds weer een verademing. En weet je”, zo zegt ze, “het is toch heel bijzonder dat dit allemaal kan in zo’n klein dorp en dat er zoveel vrijwilligers bij zijn betrokken die dit allemaal klaarspelen? Ja echt, het Afrika Festival is een feest voor ons”. Een feestje, waarvoor ze maar liefst een week hebben uitgetrokken, want volgende week dinsdag wordt pas de terugreis aanvaard.
 

Tickets voor de zaterdagavond

Ondertussen verloopt de kaartverkoop voor het festival naar wens, al is er van het bordje ‘uitverkocht’ nog geen sprake. “Maar dat kan snel anders worden”, aldus Frank Mulder van de organisatie. “De ervaring leert dat het de laatste dagen ineens heel snel kan gaan.” Dit jaar wordt bovendien voor de allereerste keer de mogelijkheid geboden om alleen kaarten voor de zaterdagavond te bestellen. Een avond waarop Adedèji, een Nigeriaanse zanger en gitarist uit Nigeria met zijn acht bandleden en Maya Kamaty uit Réunion met twee vrouwelijke bandleden de maloya, de traditionele liedvorm van het land, ten gehore zal brengen. “Een mooie gelegenheid voor nieuwsgierigen uit de omgeving om eens een avondje van dit Afrikaanse spektakel te proeven”, aldus Mulder. (AJ/BM)
 

Het volledige programma voor de komende dagen is te vinden op de website van het Openluchttheater.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
John — 30 jun 2023
Voor mij hoeft het festival niet meer, een commerciële bende.
in de eerste jaren was het nog kleinschalig en leuk maar nu alleen maar kraampje aan kraampje met zelfde artikelen.

Fynn en Noralynn resoluut: ‘We gaan feesten!’

Als slotstuk van een weekend carnaval, dat vrijdag begon met de opkomst van Prins Edwin en zijn...
26-11-2023

Sinterklaasje weer in Zenderen met zijn Piet

Het is opnieuw gelukt. De Goedheiligman heeft de weg naar Zenderen ook dit jaar weer gevonden....
25-11-2023

Vol verwachting klopt in Zenderen het hart

Ze weten het zeker. Sinterklaas komt zaterdag opnieuw naar Zenderen. Sterker nog, al wekenlang...
20-11-2023

Geiten hebben Koning Derek en Adjudant Bram

Zondagavond om iets na zessen ging het weer los met de Angorageiten. Het is immers de dag van...
19-11-2023

Uitbundige Sint weerstaat nattigheid

Hij is er. Om iets over tweeën was het eindelijk weer zover. Sinterklaas is terug in Borne....
18-11-2023

Nog zes nachtjes slapen voordat Sint er is

Er valt niet langer aan te ontkomen: Sinterklaas is op weg naar Nederland om begin december weer...
12-11-2023