De Horsten gebouwd binnen budget en planning
SLEUTELOVERDRACHT NIEUWE KINDCENTRUM EEN FEIT; VERHUIZING VOLGT

De Horsten gebouwd binnen budget en planning

Vrijdagmorgen rond de klok van 10 uur vond de sleuteloverdracht van Kindcentrum De Horsten plaats op het plein van het gebouw. Stichting Brigantijn en Kinderopvang Borne worden de toekomstige gebruikers van het gebouw. Een gebouw, ontworpen door Arcom-architecten, dat aan alle hedendaagse eisen voldoet en heel fraai oogt, zowel van buiten als van binnen en plaats biedt aan 18 groepen van de basisschool en twee groepen van de kinderopvang. Omdat de prognoses aangeven dat het aantal leerlingen langer dan 15 jaar hoog zal blijven mocht er permanent gebouwd worden.

 

Andere locatie

Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit gebouw te realiseren op het grasveld bij De Veste langs de Mekkelhorstweg. Maar in overleg met de gemeente is op enig tijdstip besloten om voor de huidige locatie aan de Hemmelhorst te kiezen. Deze grond was al in het bezit van de gemeente en nog beschikbaar. Mede dankzij de snelle medewerking van de gemeente kon snel na het besluit in 2020 al in 2021 met de bouw worden begonnen.

 

Toekomstbestendig

Het gebouw is zodanig gebouwd en ontworpen dat het ruimschoots voldoet aan alle hedendaagse normen. Dit geldt voor de bouwkwaliteit, het binnenklimaat en het energiegebruik. Maar niet alleen dat. Aan de binnenkant is het gebouw zo ontworpen dat alle ruimtes heel flexibel te gebruiken zijn. In plaats van gangen en hallen beschikt ieder viertal lokalen over een gezamenlijk onderwijsplein. Daarnaast kan vanuit ieder lokaal direct naar buiten worden gegaan, zodat de buitenruimte ook als lesruimte gebruikt kan worden. Aangezien de school geheel drempelloos is, kunnen leerlingen die een rolstoel nodig hebben zich gemakkelijk in het gebouw verplaatsen. Als de school van onderwijsconcept zou veranderen zijn alle ruimtes ook daarvoor geschikt. Buiten de lokalen en onderwijspleinen beschikt de school over een aantal kleinere ruimtes waar zaken als remedial teaching, logopedie en fysiotherapie kunnen plaatsvinden.

 

Trots

Gert-Jan ten Hoor is tijdens de bouw de adviseur en procesmanager geweest en vertelt: “Ik ben er trots op dat het ons, ondanks de rare tijden en stijgende prijzen, gelukt is om dit project binnen het beschikbare budget en binnen de gestelde tijd te realiseren.” Bouwbedrijf Klaassen heeft daar aan bijgedragen door keihard door te werken. Weliswaar is nog niet alles helemaal klaar, maar ook in de zomervakantie wordt er, vooral aan de buitenruimte, verder gewerkt. Ook zullen een aantal zaken op een later tijdstip worden uitgevoerd in verband met het seizoen, denk daarbij aan het planten van bomen op het plein van het gebouw. De buitenruimte wordt zo ingericht dat daar op een avontuurlijke manier kan worden gespeeld. Ook komen er nog een aantal schooltuintjes.

 

Technisch vernuft

In de lokalen, die van oppervlakte variëren van 56 tot 64 vierkante meter, en andere ruimtes zijn allerlei technische snufjes aangebracht. Lichtschakelaars ontbreken, want middels een bewegingssensor gaat de verlichting automatisch aan en uit. Er is een wifinetwerk door de hele school aangelegd, zodat de laptops die de leerlingen en leraren gebruiken draadloos kunnen worden gebruikt. Ieder lokaal is voorzien van een multifunctionele meter waarmee temperatuur, vochtigheid, CO2-gehalte en nog veel meer in de gaten kan worden gehouden en kan worden geregeld. Bovendien zijn alle ruimtes extra hoog waardoor er een hoeveelheid bufferlucht aanwezig is om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat optimaal blijft. (HvR)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Omwonende — 16 jul 2023
?Fraai? is wat mij betreft het gebouw niet. Ik vind het in zichzelf gekeerd met een sombere uitstraling. het herinnert me aan de jaren 70 en 80 crisis architectuur, zoals die in de Bornse maten verder gelukkig nauwelijks voorkomt.

Maar goed, smaken verschillen. Ik hoop dat de gebruikers het gebouw kunnen waarderen.
Paul Cohn — 14 jul 2023
..."Mede dankzij de snelle medewerking van de gemeente"...
Chapeau, zeker in een tijd waarin ik ontelbare malen het tegendeel las -en ervaarde- van (te) veel Nederlandse gemeenten.

Helaas lees ik niet dat de energieBRON van dit gebouw even toekomstbestendig is als van een groot bedrijfsgebouw op Westermaat en van enkele woningen in de Bornsche Maten: geothermie en aquathermie, 2 vormen van energie uit hernieuwbare bron, 100% duurzaam maar voor Borne tot nu toe te koud om de vingers aan te branden

Bornse bedrijven boosten lokale innovatie

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn inmiddels containerbegrippen geworden, maar in de dagelijkse...
24-05-2024

Was getekend: Maurits Mendel!

ADVERTORIAL • “Het is allemaal niet zo schokkend en zo heel veel verandert er ook...
15-05-2024

Juf Josť neemt na 42 jaar afscheid

Het is half 12 als juf José nog niets vermoedend thuis zit, wanneer er ineens een collega...
14-05-2024

Kinderambassadeurs en KidsVooruit werken samen

Al sinds 2016 is de Stichting KidsVooruit actief in Borne. Samen met Stichting Brigantijn biedt...
10-05-2024

Daar ga je dan, na 31 dienstjarenÖ

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024