Vermakelijk slagveld in hectisch Borne
RUIM TWEEDUIZEND ‘FRANKEN EN SAKSEN’ BELEVEN DE AVOND VAN HUN LEVEN

Vermakelijk slagveld in hectisch Borne

De Franken tegen de Saksen, Harrie’s Harem tegen De dwarse Hedevelders, de Oazelerstroat tegen het Beste Beentje Voorn… het gebeurde zaterdagavond allemaal in Borne. Ruim 2.000 inwoners gingen, gegroepeerd in maar liefst 148 teams, met elkaar de strijd aan om dat ene doel te bereiken: het bemachtigen van de Wisselknuppel en daarmee de (voorlopig) eeuwige roem en eer te kunnen opstrijken. Een heuse Slag om Borne dus; een strijd die zijn weerga niet kende.

 

Korte opfrisser

Voor de in verwarring rakende lezer die denkt: ‘Waar gaat dit allemaal over?’ een korte opfrisser. De Slag om Borne die zaterdagavond werd geleverd, is alweer de derde in successie. Ontstaan in coronatijd met het doel mensen toch enig gezamenlijk vertier te bieden. Een dorpsquiz die in teamverband en op meerdere locaties wordt gespeeld en waarvan de opbrengsten ten goede komen aan Bornse goede doelen. De formule bleek al snel een schot in de roos. In twee jaar tijd verdubbelde het aantal deelnemers. Ze zijn afkomstig van buurt-, straat- en personeelsverenigingen, politieke partijen, sportclubs, ondernemers, families, vrienden en bekenden. Met een beetje goede wil: heel Borne doet eraan mee.

 

De Slag om Borne 2023 startte zaterdag om 17.30 uur bij het Kulturhus waar de 148 teamcaptains hun strijdboek konden afhalen om vervolgens - dachten ze - als de wiedeweerga terug te keren naar hun teamlocatie, al dan niet geoormerkt met een blauwe Franken- of rode Saksenvlag. Voor het zover was werden ze eerst echter in een pikdonkere theaterzaal opgesloten, om deze even later pas - nadat ze een escapesleutel hadden bemachtigd die uit een ontelbare hoeveelheid ballonnen naar beneden kwam - weer te kunnen verlaten.

 

Bizarre opdrachten

En dan toch echt op de fiets - zoals alle verplaatsingen zaterdagavond - terug naar het eigen tijdelijke bivak. Daar werden vervolgens het verdere strijdplan opgesteld en de onderlinge taken verdeeld. Een deel probeert de talloze vragen - veelal betrekking hebben op Borne - zo goed en zo kwaad als het kan te beantwoorden, een ander deel wordt eropuit gestuurd om op diverse plekken in het dorp de niet zelden bizarre opdrachten uit te voeren en daarmee de nodige punten te verzamelen.

 

Zo werden de Franken en Saksen op het hoofdveld van BZSV vanuit een hoogwerker gecoached om liggend in het gras de tekst Slag om Borne uit te beelden. Bij de Stroom Eschvijver dienden ze een emmer water uit de vijver te hengelen, dit in wijnglazen te gieten en vervolgens op een dienblad naar de emmer een eind verderop te brengen. Deelnemer Mart ziet het allemaal verwonderend aan. “Ik hoorde pas drie uur geleden dat ik meedeed. Dus ik heb eigenlijk geen idee wat ik moet doen, maar het is wel leuk!” Hoe anders verloopt het bij De Veste waar in doodse stilte een kaartenhuis gebouwd dient te worden. Een stilte die haaks staat op het rumoer bij het potje trefbal dat later op de avond bij de blaashal wordt gespeeld. ‘Af’, ‘Buiten de lijn’ en ‘Vangbal’ klinkt het zonder ophouden.

 

Hectiek en reuring

Ondertussen rijdt Kareltje, de mascotte van het evenement, in een door pony’s voortgetrokken koetsje door het centrum van het dorp. Hectiek en reuring alom dus. Overal zijn er fietsers zichtbaar, met hun mobiele telefoon in de aanslag, om antwoorden op vragen te vinden en deze door te briefen naar het thuisfront.

 

Een thuisfront waar de sfeer voortdurend onder hoogspanning staat, maar waar ook tegelijkertijd enorm veel plezier wordt gemaakt. Niet voor niets was enkele uren eerder al de complete voorraad kratten bier bij een van de plaatselijke slijters uitverkocht. In het ‘Logi-gluurders team’ staat deelnemer Dennis Wilt vrolijk buiten te kijken, terwijl iedereen achter zijn rug druk is het overzicht te bewaren. “Och, ik houd niet zo van spelletjes”, zegt de weerman met gevoel voor understatement. Tymen zit ondertussen te zweten op één van de vragen. Om hem heen staan zes laptops die moeten helpen. Hij zoekt naar een antwoord op de vraag: ‘Welke negen gebouwen in Borne zijn gesloopt?’ “Erg lastig”, verzucht hij.

 

Geen beeldschermen, maar bier

Iets verderop, in d’Oale Schöp, zetelen de Von Bönninghoppers, het straatteam. Daar geen laptops, maar pilsjes op tafel. Rustig worden de opdrachten verdeeld door de tot secretaresse gebombardeerde buurvrouw. “Wie wil zich bezighouden met de logo’s?” Dit is één van de opdrachten waarvoor de harde werkers gelukkig niet op de fiets hoeven te springen. In een huiskamer aan de Oude Hengeloseweg speelt het team Health Angels, met deelnemers die je door de week beroepsmatig in De Poort van Borne kunt vinden. Hun strategie is erop gericht om dié opdrachten uit te voeren waar ze meerdere punten mee kunnen behalen.

 

En zo gaat het door, een hele avond lang. Om uiterlijk 23.00 uur dienen de teamcaptains hun antwoordenboek weer in te leveren bij het Kulturhus. En dan begint het grote rekenen. Wie wint de Wisselknuppel? Dat wordt echter allemaal pas op 30 september bekend tijdens een feestelijke avond, opnieuw in het Kulturhus. En ach, eigenlijk is het ook maar bijzaak. Erbij zijn en meedoen, daar gaat het immers om. (YD/CT/RH/BM)

 

Slag om Borne 2023

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 17 sep 2023
“ieder diertje z’n pleziertje”, maar wij horen tot de ruim 22.800 inwoners van Borne die -net als Dennis- niet zo van “dit soort spelletjes houden”. Wij ouderen dwaalden in de elektrische Heideslak van Staatsbosbeheer urenlang door die delen van de Sallandse Heuvelrug waar dit soort mensen en kratten bier ontbraken en het reewild en wij elkaar minutenlang in stilte aankeken. Een genot dat ondanks onze lawaaiige maatschappij natuur en milieu dat nog in stilte bieden aan de liefhebbers.
Gerrit Rensink — 17 sep 2023
Prachtig!
Wat een mooi evenement.

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024

Kleurrijk lint trekt door Borne

“Het lijkt wel zomercarnaval te worden”, opperde Laurens Oude Breuil van de...
10-02-2024

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van...
09-02-2024

Kinderen kerkdorpen bijten carnavalsspits af

Regen of niet… het is carnaval en dát moeten worden gevierd. Aan de kinderen die...
09-02-2024