Buiten veilig voelen tijdens donkere dagen
05-12-2023
DE HULPKAART HELPT JE OP WEG

Buiten veilig voelen tijdens donkere dagen

ADVERTORIAL. De blaadjes vallen. De dagen worden korter. Binnen is het behaaglijk en vertrouwd. Zou je de deur wel uitgaan? Er kan van alles gebeuren als je buiten bent, waarom zou je dat opzoeken. Daardoor zie je minder mensen en heb je minder afleiding. Het kan zijn dat je je daarom ook wel wat eenzamer voelt dan in andere seizoenen. Herken je dit en wat zou je kunnen helpen?

 

Helpt de hulpkaart je op weg?

De nationale Hulpkaart kan je veiligheid en zelfvertrouwen geven als je naar buiten gaat. Het is een kaartje, waarop je kan aangeven wat er moet gebeuren als jou iets overkomt. Dat kan heel simpel zijn. Bijvoorbeeld: je hebt iemand thuis die van jou afhankelijk is. En als jou iets overkomt moet voor die persoon iets geregeld worden. Het kan ook zijn dat je huisdier alleen thuis is en dat daarmee iets moet gebeuren als jou iets overkomt. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken die het jou bemoeilijken op pad te gaan. Juist tijdens deze donkere dagen.

 

De hulpkaart wordt steeds bekender bij iedereen, zo ook bij hulpverleningsdiensten. Het geeft houvast aan mensen die een ander wel willen helpen, maar niet altijd weten hoe. Als jij je kaart bij je telefoon of in je portemonnee draagt, zullen ze deze eenvoudig kunnen vinden. Als je dan op pad gaat, zal het je meer zelfvertrouwen en een veiliger gevoel geven. En dus bewegingsvrijheid.

 

Hulpkaart en gemeente Borne

In Borne wordt de hulpkaart al uitgegeven. Deze is gratis beschikbaar voor iedere inwoner. Je kunt de hulpkaart aanvragen door een email te sturen aan zelfregieteamborne@gmail.com. Ook kun je de benodigde materialen ophalen bij het Sociaal Hus (in het gemeentehuis) of aan de balie van het Kulturhus (bij de bibliotheek). Er zijn onder andere een korte instructie en een aantal voorbeelden bijgevoegd, zodat je na kan denken over wat jou zou kunnen helpen om je veiliger buitenshuis te voelen. Als invullen voor jou moeilijk is, kom dan naar het wekelijkse inloopspreekuur op maandag van 13.00 tot 14.30 uur in de bibliotheek. Daar kun je geholpen worden met het invullen en printen van jouw hulpkaart.

 

Toekomst

De nationale Hulpkaart ( www.hulpkaart.nl ) ontwikkelt door. We zijn volop bezig om hier een digitale kaart van te maken. En de hulpkaart breed inzetbaar te maken, zodat veel mensen van het bestaan afweten. Iedereen kan dan een bijdrage leveren aan het helpen van anderen om met meer zelfvertrouwen in de maatschappij te kunnen meedoen.

 

Klik op de QR-code om direct naar website van Zelfregieteam te gaan.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024

Aanrijding bij spoorwegovergang Azelosestraat

Bij de spoorwegovergang op de Azelosestraat is een aanrijding met een persoon geweest. De NS...
10-04-2024

Woningbrand aan Leeuwerikstraat

Woensdagmorgen ontstond er brand op de bovenverdieping van een woning aan de Leeuwerikstraat. De...
10-04-2024