Kosten Huis van Borne vallen mee
KOETSHUISJE BLIJFT TOCH BEHOUDEN VOOR BEELDENDE KUNST

Kosten Huis van Borne vallen mee

De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week binnen en de kosten blijken mee te vallen. Voor 8,6 miljoen kan de aanbouw aan het Kulturhus voor de huisvesting van de gemeentelijke organisatie gerealiseerd worden. Dat is fors duurder dan de 5,2 miljoen die in 2021 geraamd werd, toen het de gemeenteraad besloot dat intrekken bij het Kulturhus de beste optie was. Maar dat het ten opzichte van toen allemaal duurder zou worden was al langer bekend. De oorlog in Oekraïne en de hoogoplopende inflatie zorgden voor extreme prijsstijgingen in de bouw. In september 2022 waren de geprognotiseerde kosten al opgelopen naar 8,1 miljoen en januari dit jaar dacht men nog met 9,6 miljoen te moeten rekenen. Ten opzichte daarvan valt de uiteindelijke aanneemsom dus toch mee.
 

“Het was al de goedkoopste optie in vergelijking met het renoveren van het bestaande gemeentehuis, of volledige nieuwbouw. Blij dat het toch fors gunstiger uitvalt dan we in oktober vorig jaar nog dachten”, meldt wethouder David Vermorken. Het heeft te maken met andere marktomstandigheden, maar blijkbaar ook met het combineren van de aanbouw met de noodzakelijke renovatie van de technische installaties van het bestaande Kulturhus. “Voor een aannemer is dat aantrekkelijk.”
 

Van start in mei

Als de gemeenteraad 23 april akkoord gaat zou de bouw in mei al van start kunnen gaan om in de zomer van volgend jaar opgeleverd te worden. Vermorken: “Blij dat we nu een stap verder kunnen. Dat is fijn voor de organisatie, maar vooral ook belangrijk om verder te werken aan die laagdrempelige toegang voor onze inwoners.” Binnen het Huis van Borne wordt samengewerkt met diverse maatschappelijke partners. “De inwoners staan in het Huis van Borne centraal”, zegt burgemeester Jan Pierik. “Het is een uniek project. Je ziet wel vaker dat bijvoorbeeld een bibliotheek in een gemeentehuis een plek krijgt, maar zoals wij intrekken bij een bestaand Kulturhus is bijzonder.” De gemeente ziet er allerlei voordelen in.
 

Koetshuisje blijft behouden voor de kunst

Kunstenaars van BArt zagen in eerste instantie vooral een nadeel in het hele concept van het Huis van Borne. Zij zagen hun expositieruimte in het Koetshuisje sneuvelen in de plannen. Hun protest daartegen was succesvol en er is besloten het gebouwtje alsnog te behouden voor de beeldende kunst. Wethouder Martin Velten: “Het Kulturhus gaat het Koetshuisje exploiteren en krijgt de opdracht om deze ruimte in te zetten om de kunst in de breedste zin van het woord te stimuleren.” Het Kulturhus wil daarnaast in de ruimte van de bibliotheek een makersruimte creëren. Frank Droste, directeur van het Kulturhus: “Het Kulturhus wil een platform zijn voor alles wat met kunst te maken heeft. We missen op dit moment een ruimte om beeldende kunst uit te oefenen.” De nieuwe makersruimte en het behouden Koetshuisje samen zorgen voor meer ruimte voor kunst in het Huis van Borne.
 

Naam blijft Huis van Borne

Begin vorig jaar schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het bedenken van een nieuwe naam voor het Huis van Borne. De timing was bijzonder ongelukkig en het leverde een hoop tumult op en een stortvloed aan uiterst negatieve – zij het best wel creatieve – suggesties. De bedoeling was om nog voor de zomer van 2023 de nieuwe naam te onthullen, maar het bleef stil. Zo turbulent als de zoektocht naar de naam begon, zo geruisloos komt deze ten einde. Wethouder Vermorken: “We gaan geen nieuwe naam forceren. Het werkt niet.” Frank Droste: “Huis van Borne werd al veel gebruikt. Het past ook eigenlijk prima.”
 

Kulturhus blijft geopend tijdens de verbouwing

De parkeerplaats voor het Kulturhus blijft beschikbaar tijdens de verbouwing en ook het Kulturhus zelf zal zo veel als mogelijk blijven functioneren. Droste: “Het zal misschien niet altijd gaan, maar het is ons ook gelukt tijdens de vorige verbouwing. Ik verwacht dat we het nu ook gaan redden om te blijven programmeren.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans van Hasselt — 23 mrt 2024
Onbegrijpelijk dat een stadhuis (nou ja, Dorpshuis) uit 1988 niet voldoet aan de eisen van deze tijd terwijl in Rotterdam een stadhuis uit 1920 nog steeds volop in gebruik is. Stop met deze onzin en ga een fusie gesprek aan met Hengelo die hebben net een nieuw stadskantoor kunnen onze ambtenaren mooi bij in.
ruud — 22 mrt 2024
Ach het is maar geld van een ander.
Henk — 22 mrt 2024
Waarom dit nog doen, Borne heeft geen bestaansrecht als zelfstandige gemeente. Samenvoegen met Hengelo is nog steeds de beste optie. Doen we dat niet dan zal de OZB dit weer moeten oplossen.
HS — 22 mrt 2024
Bewoners van Borne vinden jullie alles maar goed zoals hier het bestuur van Borne met onze centen omgaat.Of is het zo ach ik red mij wel laat een ander maar stikken Dit is toch belachelijk voor woorden dat ze het ook nog door willen zetten Ik zeg stem tegen zoveel geld terwijl het Bornse gemeentehuis prima is om op te knappen .
Dus ik wil ook mee stemmen en ik zeg een dikke
NEE
Dirk — 21 mrt 2024
Hopelijk is er nog een raadslid die de vraag stelt hoe een stijging van 65% (inderdaad een extreme stijging tov 2021) concreet is opgebouwd....
Tom — 21 mrt 2024
Tubantia vermeldt zelfs dat er een parkeerplaats wordt aangelegd tegenover de Avia aan de Bekenhorst. Dus we verliezen behalve de ruimte voor het nieuwe gemeentehuis nog meer openbaar groen voor stalling van blik. Wat een drama. Gooi het oude gemeentehuis dan maar plat en trek het bij het bestaande park aan. Dan komt er nog wat groen terug.
B.Kuipers — 21 mrt 2024
Gedurende de bouw komt men vaak dingen tegen die niet zijn voorzien waardoor uiteindelijk de nota fors hoger uitvalt.
Benieuwd of de Gemeente Borne een uitzondering op de regel is dat Overheden opvallend vaak te laag begroten en als het plan eenmaal van start is gegaan er plots nog allerlei wensen moeten worden uitgevoerd. Wensen die al lang meegenomen hadden moeten worden, maar dan zou het plan te duur worden en niet door zou gaan. Beter dan de burger voor de gek houden en denken - hoe naïef - dat de burger dit trucje niet door heeft.
We zullen het zien.
A — 21 mrt 2024
Het is niet te geloven dat "het huis van Borne" nog eerder voor elkaar is dan de faciliteiten die de inwoners van Borne echt nodig hebben. En dan te bedenken dat de slordige 8,6 miljoen ook opgehoest moet worden door.... ja hoor de inwoners. Ik begrijp de politiek in Nederland echt niet meer.
H.Muldet — 21 mrt 2024
Als de bouw klaar is dan ook even vermelden wat het uiteindelijk totaal gekost heeft.

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024