Kinderambassadeurs en KidsVooruit werken samen
DAADWERKELIJK WEER SAMEN NAAR SCHOOL IN BORNE REDELIJK UNIEK

Kinderambassadeurs en KidsVooruit werken samen

Al sinds 2016 is de Stichting KidsVooruit actief in Borne. Samen met Stichting Brigantijn biedt de stichting kinderen met een beperking de kans om samen met leeftijdsgenoten en in de eigen buurt op te groeien op een reguliere basisschool en onderdeel te worden van de maatschappij. Ooit zijn zij begonnen in de Jan Ligthartschool, daarna zijn zij verhuisd naar ‘t Olthof en nu zijn zij vanaf januari gehuisvest in De Wheele. Beide verhuizingen waren het gevolg van gebrek aan ruimte… Uiteindelijk zal men in de nieuwbouw van de Jan Ligthartschool een permanente ruimte krijgen en is het nieuwe gebouw aangepast aan het gebruik van rolstoelen. Bovendien zal dan de samenwerking met de basisschool en kinderopvang Duimelot nog nauwer worden.

 

Kinderambassadeurs

Twee kinderambassadeurs uit groep 5 van De Wheele, Jill en Eef, zijn nauw betrokken bij KidsVooruit. Zij vertellen over wat zij meemaken in hun groep en mogen telkens andere leerlingen meenemen naar het lokaal waar KidsVooruit actief is. Zo ontstaat er een mooie wisselwerking tussen KidsVooruit en de groep. Christopher, een van de leerlingen van KidsVooruit, is heel blij met hen. Jill weet precies welke leermiddelen waar staan en waar ze voor gebruikt worden. Christopher is aan het werk aan de tovertafel die goed is voor zijn motoriek.

 

Jill en Eef geven allebei aan dat zij het fijn vinden om nieuwe vrienden te maken. “Ook vind ik het fijn voor anderen te kunnen zorgen en hen te helpen. Dat geeft een heel fijn gevoel. We doen heel veel. We spelen samen, zowel binnen als buiten, spelen spelletjes, lezen voor en maken wandelingen.” Dit werk sprak de moeder van Jill zo aan, dat zij nu als vrijwilliger is betrokken bij KidsVooruit.

 

Ouderbetrokkenheid

Marieke (moeder van Eef): "Sinds Eef bij KidsVooruit helpt, zien wij dat ze enorm groeit. Ze is heel zorgzaam en kan hier haar ei helemaal kwijt. Ze kan hier haar kwaliteiten inzetten. Daarbij vinden wij als ouders een inclusieve samenleving belangrijk, dit proberen wij onze kinderen ook mee te geven. Er zit zoveel kracht in samenwerking en we kunnen zoveel van elkaar leren. Eef wordt bijvoorbeeld uitgedaagd om dingen op een andere manier te doen dan ze gewend is, bijvoorbeeld communicatie onderling met de leerlingen van KidsVooruit. Dit stimuleert de creativiteit en ook weer het samenwerken.”
 

Ze vervolgt met: “Kinderen zien heel vaak de hobbels en belemmeringen die wij als volwassenen zien, (nog) niet. Ze denken eenvoudiger, die onbevangenheid vinden wij prachtig. Als we verder kijken dan een beperking is er zoveel moois te leren van elkaar en zoveel liefde te geven. Wij hopen dat wij dit als ouders aan onze kinderen kunnen overdragen zodat zij in de toekomst de wereld een stukje mooier kunnen maken voor hunzelf én anderen. Iets waar wij zelf voor staan en nu zelf ook nastreven."

 

Activiteiten

Eef: "Wij doen heel veel. Van samen (buiten)spelen, spelletjes, wandelingen maken tot voorlezen. We hebben zelfs voor de kinderen onze eigen koningsspelen bedacht met hulp van Elisabeth Hudu (leerkracht en bewegingspedagoog). Hier ben ik zo trots op! Ik hoop dat ik nog heel veel andere dingen kan bedenken en organiseren waar de kinderen blij van worden."

 

Trots

Elisabeth Hudu werkt samen met haar collega’s volgens de conductieve methode. Kenmerkend daarbij is het werken in groepsverband. Op die manier ontstaat de wisselwerking tussen de groep van KidsVooruit en de andere groepen van De Wheele. Een wisselwerking die een win-win-resultaat oplevert. Zij is daar heel erg trots op. Niet minder trots is de voorzitter, Bence András Berki, die weet te melden dat er over heel Nederland slechts iets meer dan 50 van deze initiatieven zijn, die Weer Samen Naar School letterlijk in de praktijk hebben gebracht. Voor meer info: www.kidsvooruit.nl (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Marianne Stevelink — 10 mei 2024
Fantastisch! Inclusie in de praktijk gebracht, top. Prachtig om bij de jeugd te beginnen. Een inclusieve generatie komt eraan.

Subvice: Ďleuke jongensí die weten wat ze willen

“Misschien zijn we wel heel leuke jongens…”, laat Martijn Roelofs zich...
18-06-2024

Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

Iedereen die in 2023 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
07-06-2024

Na 42 jaar klinkt slotakkoord voor Jos Beunders

“Jos gaat met pensioen tralalala”. Het is de eenmalige variant op de bekende...
05-06-2024

Bouw Kindcentrum Borne West gaat van start

Vrijdagochtend vond de feestelijke ondertekening plaats van de overeenkomst tussen Stichting...
31-05-2024

Bornse bedrijven boosten lokale innovatie

Innovatie en duurzaamheid. Het zijn inmiddels containerbegrippen geworden, maar in de dagelijkse...
24-05-2024

Was getekend: Maurits Mendel!

ADVERTORIAL • “Het is allemaal niet zo schokkend en zo heel veel verandert er ook...
15-05-2024