Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel
NIEUWE SCHUTTERSKONING VERRAST VRIEND EN VIJAND

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door omstandigheden wat onder de radar. Zaterdagmiddag stond ‘ie er echter wel degelijk. We hebben het over Herbert Sonder die de zo verafgode, begeerde en tegelijk ook verafschuwde Spassvogel met het 237e schot naar beneden haalde en daarmee de nieuwe Schutterskoning 2024 werd. “Ik schrok wel even”, klonk het even later bescheiden, nadat ‘ie zojuist alle felicitaties in ontvangst had genomen. “Ik laat het nu maar even over me heenkomen.”
 

René en Ilse Morshuis op de duofiets

Maar voor het allemaal zover was, werd natuurlijk eerst afscheid genomen van zijn voorganger, René Morshuis. Samen met zijn Ilse het Koningspaar 2023 vormend dat met een duofiets van huis werd opgehaald door Theo en Petra Lassche om naar het feestterrein aan de Twickelerblokweg te worden gereden. “Met een duofiets”, aldus Theo op zijn bekende humoristische toon, “omdat we niet nog eens de heisa wilden meemaken dat onze Koning halverwege de rit van de fiets stuitert en gehavend of helemaal niet het einddoel bereikt.” En dat veilige voornemen lukte voortreffelijk, waarna een uurtje later de strijd om het nieuwe Koningschap ook daadwerkelijk kon ontbranden.
 

De deelnemende schutters, en dat waren er nogal wat, hadden een behoorlijk lange aanloop nodig voordat er enige tekening in de strijd zichtbaar werd. En dat ondanks de onderling gemaakte afspraak dat iedereen zich eerst op de rechtervleugel zou richten, pas daarna op de linker en ten slotte op de romp. Toch was het Albert van Wezel die na het 157e schot het rechterdeel naar beneden wist te halen, waarna er nog twaalf schutters opgingen voor het vervolg om uiteindelijk de nieuwe Koning te kunnen worden.
 

Strakke koppies

Op dat moment nam de spanning zichtbaar toe, werden de praatjes over en weer minder en veranderden de soms inmiddels rood aangelopen gezichten niet zelden in strakke koppies. Exact tachtig schoten verder was het plotseling zover. De ooh’s en aah’s galmden over het terrein en het was Herbert die met gebalde vuisten duidelijk maakte de aanstichter van dit alles te zijn. Zijn vrouw Marion was de eerste die hem om de nek vloog en met enkele dikke pakkerds haar blijdschap en trots kenbaar maakte.
 

Daarna volde een lange rij van overige aanwezigen, zowel uit Borne als van de schuttersverenigingen uit Rheine. Met enige regelmaat was daarin hoorbaar dat Sonder zijn omgeving al ruim van tevoren had gewaarschuwd dit jaar hoge ogen te willen gooien. “Als ik één keer meedoe, dan schiet ik ‘m er ook af”, zou hij niet zelden hebben geventileerd. Of het allemaal klopt, is niet bekend. Feit is dat ‘ie het wél deed! De 53-jarige in Zenderen geboren interim-manager woont al zo’n twintig jaar in Borne met zijn Marion en samen hebben ze twee zoons en een dochter. In zijn vrije tijd is het jagen - hoe kan het bijna ook anders - een van de grote hobby’s van de nieuwe Schutterskoning. (RH/AJ/BM)

 

reageren op deze pagina

Schuttersfeest

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024

Wie volgt Schutterskoning René Morshuis op?

Volgende week zaterdag vanaf 15.00 uur staat op de weide aan de Twickelerblokweg, in het...
30-05-2024

Zeepkistenrace op herhaling in Azelo

Het was een probeersel vorig jaar mei in Azelo. De roemruchte Zeepkistenkistenrace, die na zes...
23-05-2024