BBO op verkenning richting toekomst
NAAR VOORZITTERS EN EIGENTIJDSE IDENTITEIT

BBO op verkenning richting toekomst

De Bundeling Bornse Ondernemers is op meerdere fronten op zoek naar een nieuwe toekomst. De 200 leden tellende ondernemersvereniging staat voor de taak de posities van twee voorzitters opnieuw in te vullen. De dinsdag verhinderde algemeen preses Peter Ory (foto hieronder) is om persoonlijke redenen (‘Gezondheid, familie en drukte binnen eigen bedrijf’) vroegtijdig afgehaakt. Van hem wordt op een later moment op passende wijze afscheid genomen. Voor Jan Koehorst van de sectie detail is een jaar na zijn aftreden nog altijd geen opvolger gevonden. De huidige bestuursleden vinden het bovendien tijd de BBO van een wat moderner imago te voorzien.

Tijdens de druk bezochte Algemene Ledenvergadering van de BBO kregen de bijna negentig aanwezigen daarvan al een voorproefje. In plaats van de traditionele opstelling met bestuursleden achter een tafel, werd de bijeenkomst dit keer geleid van achter een statafel in het midden van de grote zaal van het Kulturhus. Onder leiding van Ryan ter Bals en Marc Leurink werd het officiële gedeelte in een vlot tempo en in een geanimeerde en luchtig sfeer afgewikkeld, al bleven echt belangrijke besluiten daarbij achterwege. De speurtocht naar nieuwe leiders bijvoorbeeld kreeg dinsdag nog niet z’n beslag.

“Omdat we dat heel zorgvuldig willen doen”, legde Ryan ter Bals uit. “Zo vinden we het van groot belang eerst te weten hoe onze leden de toekomst van de BBO zien en welk profiel er in de huidige tijd bij deze club hoort. Pas daarna gaan we op zoek naar de voorzitter die daar bij past.”

Een soort Edith Schippers
Om die ‘gedegen en passende’ persoon te vinden voert de residerende leiding momenteel gesprekken met een kandidaat, die als verkenner of formateur in een rol à la Edith Schippers binnen zes maanden met een nieuwe voorzitter komt. “Deze persoon wordt geen interim-voorzitter en is ook geen blijvertje”, belooft Ter Bals.

Marc Leurink gaf aan dat de communicatie met de leden een ‘hot topic’ is voor de BBO. Met “Het woord bundeling moet symbool staan voor de frequentie en kwaliteit daarvan”, gaf ook hij het signaal af dat de ondernemersclub transparanter en doortastender wil gaan opereren. “Borne staat redelijk tot zeer goed op de kaart, maar we willen en moeten in volle vaart verder vooruit. Er gebeurt enorm veel in Borne en ook buiten het dorp beginnen ze het steeds beter te kennen.” Een opmerking die wat verderop in de vergadering volop steun kreeg van Henk Morselt, toen de vraag aan de orde kwam of de BBO wel met haar tijd is meegegaan. “Wat hier de laatste tien jaar is gerealiseerd, is toonaangevend in Twente.”

Het saamhorigheidsgevoel tussen de ondernemers werd vergroot in het tweede deel van het programma, luchtig maar met een serieuze ondertoon. Onder meer door het opsteken van oranje vlaggetjes (foto boven) konden de aanwezigen duidelijk maken het eens of oneens te zijn met een aantal prikkelende stellingen. De antwoorden worden gebruikt in de voorbereiding van een enquête, die alle leden in mei krijgen toegestuurd en die mede de aanzet vormen tot een nieuwe beleidsvisie en keuze voor de meest geschikte algemeen voorzitter.

Hans Olthuis en Evert Kolk namen afscheid als bestuursleden van de sectie bedrijven. Jurre Nijhuis en Bart Oude Wolbers werden verwelkomd als hun opvolgers.

Flitsen uit de vergadering
Tot slot een aantal flitsen uit de algemene ledenvergadering:
De bedrijven op industrieterrein De Molenkamp houden na drie jaar weer een gezamenlijke open dag. Deze staat gepland voor zondag 1 oktober.

De in 2016 geschrapte verkiezing van de Ondernemers van het Jaar binnen de secties detail en bedrijven keert dit kaar terug op het programma. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een speciale avondvullende bijeenkomst op dinsdag 21 november.

Als het aan Jan Lohuis van Vertwenz ligt, krijgt ook Borne een heuse kerstmarkt. De ondernemer kreeg dinsdag, zij het nog wat aarzelend, voldoende bijval voor zijn plan dat nader uitgewerkt moet worden. Lohuis stelt zich een opzet voor met tien tot vijftien detaillisten en wil andere bedrijven de mogelijkheid bieden via het beschikbaar stellen van munten klanten te stimuleren de deelnemende Bornse standhouders te bezoeken. Verder suggereert Jan Lohuis lege winkels in december te vullen met kerstartikelen. De kerstmarkt zou op twee maandagen gehouden moeten worden, van 14.00 tot 22.00 uur.

Het sfeervolle kerstevenement Shopping by Candlelight staat dit jaar op de rol voor zaterdag 23 december. Speciale koopzondagen voor kerst zijn er op 17 en 24 december.

Financieel heeft de BBO haar zaakjes goed voor elkaar. Het boekjaar 2016 kon met een plus worden afgesloten, waardoor het positief saldo per 31 december 79.567 euro bedroeg. Over 2017 wordt geprognotiseerd dat kosten en baten elkaar in evenwicht zullen houden. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Lex — 29 mrt 2017
Mooi verwoord verslag. En idd een echte ledenavond met veel positieve energie. Ook de uitdagingen zijn duidelijk!

Bucon verhuist naar Industriestraat

In 2001 startte Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel- en dakbeplatingen. Bijna...
14-09-2020

Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee

Bijna 35 jaar lang was hij huisarts in Borne. “Ja, op twee maanden na”, zegt Dolf...
27-08-2020

Best eng hoor, naar een nieuwe school…

Na een tropische vakantie is vandaag voor velen het gewone leven weer begonnen. Nou ja,...
17-08-2020

Mirjam Pol helpt Gerie over pensioendrempel

Het is bij de ANWB Wegenwacht een goed gebruik dat de laatste klus vóór het...
15-08-2020

Harro Eppinga nieuwe voorzitter Welbions

Harro Eppinga wordt de nieuwe directeur-bestuurder (voorzitter) bij Welbions. Daarmee treedt de...
10-08-2020

Jan en Cindy Koehorst dragen bakkerij over

Een moeilijke beslissing? “Nee, dat was het niet”, aldus Jan Koehorst over de...
14-07-2020