Kulturhus wil verbouwen
05-04-2017
NIEUWE IMPULSEN NODIG VOOR DOORONTWIKKELING

Kulturhus wil verbouwen

Er ligt een plan klaar om het Kulturhus ingrijpend te verbouwen. “Als je tien jaar niets doet, dan houdt het op. We moeten wel een impuls krijgen, anders kunnen we niet verder met onze ambities”, verklaart directeur Frank Droste.

 

Omdat het aantal boeken in de bibliotheek steeds minder wordt, kan de collectie geconcentreerd worden op de benedenverdieping. “Veel boeken worden nooit uitgeleend. Als we het aantal terugbrengen van 35.000 naar 25.000, dan kan dat zonder dat iemand er iets van merkt.” Door deze verandering kunnen op de bovenverdieping verhuurbare vergaderruimtes gecreëerd worden. Daarnaast zijn er plannen om er een ‘fab lab’ te bouwen voor de jeugd. “Een ruimte met 3D-printers en computers, waar de jeugd in de eigen wereld kan fabriceren.” Het kleine theatertje van de bieb blijft bestaan.

 

Op de begane grond zal het een en ander verplaatst en veranderd worden. “Het moet allemaal veel logischer en gezelliger worden.” De tekeningen van de verbouwing zijn klaar, maar de benodigde financiering zal van de gemeente moeten komen en daarover is nog geen besluit genomen. Totaal gaat de verbouwing zo’n half miljoen kosten.

 

Exploitatie onder druk

Het Kulturhus krijgt jaarlijks een subsidie van 1,1 miljoen. In de loop der jaren is er ongeveer vier ton bezuinigd op de subsidies die de diverse onderdelen (bibliotheek, muziekschool en welzijn) opgeteld kregen voordat ze samen in een gebouw trokken. “Onder de druk van bezuinigingen hebben we veel middelen en formatie ingeleverd. De outcome is nog steeds hetzelfde en daardoor staat de exploitatie onder druk. Op deze manier hollen we de exploitatie uit en kunnen we de nodige impulsen in gebouw en activiteiten niet financieren. Wij zijn een maatschappelijk bedrijf en een commercieel model kunnen we slechts deels toepassen, onze zalen bijvoorbeeld, worden maar voor een klein deel verhuurd voor commerciële tarieven. Extra middelen kunnen we alleen door slimme exploitatie van ons gebouw creëren en door het ontwikkelen van nieuwe (commerciële) activiteiten.”

 

Horizon verbreden

De herinrichting van de bibliotheek is een van de onderdelen in het beleid voor de toekomst. Daarnaast wil het Kulturhus gaan samenwerken met het op te richten Sportbedrijf. Een stokpaardje, naar eigen zeggen, van Frank Droste. “Als je een Sportbedrijf opricht, doe dat dan samen met ons. Het management en de administratie kunnen we er wel bij doen en we hebben ervaring met de exploitatie van gebouwen.” Bovendien ziet Droste kansen om de doelgroepen van beide partijen te verbinden. “Nu komen er 8000 Bornenaren in het Kulturhus, de rest staat op het sportveld. Die willen we ook graag hier binnen krijgen.”

 

Aveleijn Evenementen is een nieuwe huurder van het Kulturhus. Er wordt veel verwacht van de samenwerking op het gebied van samen programmeren en op het bieden van dagbestedingsactiviteiten. Daarnaast zal er worden ingezet op het verder ontwikkelen van consultancy bij andere dorpshuizen en culturele instellingen.

 

Al met al blijft het een puzzel om de balans te vinden tussen de maatschappelijke functie van het Kulturhus en een gezonde exploitatie. Tussen het vinden van inkomstenbronnen en tegelijkertijd niet te verworden tot enkel een (duur) bedrijfsverzamelgebouw. “Ondernemerschap, maar wel maatschappelijk ondernemerschap”, verwoordt Frank Droste het zelf. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
F. V. — 20 apr 2017
Meneer Mooij, die functie van de bibliotheek blijft ook zeker wel gewaarborgd en wordt zelfs sterker als het Kulturhus mag verbouwen. De bibliotheek is steeds meer een ontmoetingsplek, een ontwikkeling die al tijden gaande is. Ook in Borne komen er steeds meer bezoekers in de bieb om te studeren, werken, ontmoeten, krantje lezen noem maar op. Daar zal na de verbouwing de ruimte dan ook goed voor gebruikt kunnen worden. Het voorkomen van en ondersteunen bij laaggeletterdheid gebeurt in Borne al in volle gang. De bibliotheken verschijnen weer bij de kinderen op school, er worden vrijwilligers opgeleid die fungeren als taalmaatjes, tijdens internationale koffieochtenden wordt de week in de Nederlands taal besproken met mensen van verschillende komaf en ga zo maar door. Kortom, het is volop in beweging!
Max de Mooij Sr. — 08 apr 2017
Het uitlenen van boeken is slechts een deel van de rollen die een bibliotheek kan vervullen in de samenleving. In de toekomst zullen mensen steeds vaker boeken lezen op hun e-reader. De fysieke ruimte die de bibliotheek inneemt in het Kulturhus kan gezien deze ontwikkeling dan ook kleiner. Maar de bibliotheek is veel meer dan een uitleencentrale. Een bibliotheek is een plek waar mensen even rustig met een boek of tijdschrift kunnen neerstrijken. Een plek waar kinderen enthousiast worden als ze een nieuw Nijntje boekje ontdekken. Een plek waar mensen geprikkeld worden om zich te laven aan informatie en kennis die ze op andere plekken niet tegenkomen. De toename van laaggeletterdheid, met name onder jongeren, geeft aan dat een van de functies van de bibliotheek, de leesbevordering, nog steeds hard nodig is. Die functie moet ook in de nieuwe opzet gewaarborgd worden. Ik zet de Burgertop van 20 mei in mijn agenda!
G1000 Burgertop Borne — 06 apr 2017
Wat kan er volgens jou nog worden toegevoegd aan het Kulturhus om het nog beter te maken Praat mee op de Burgertop op 20 mei http://bit.ly/2mLOyYa
Henry N — 05 apr 2017
Is het niet aan te bevelen in plaats van niet uit te lenen boeken, boeken aan te schaffen die wel gelezen worden? Zolang men nog 3 maanden en meer moet wachten op een reservering, lijkt me dat een beter idee

‘De grenzen van beroep op gedrag zijn bereikt’

Het lijkt erop dat er landelijk een avondklok gaat gelden vanaf komend weekend. Het is in ieder...
20-01-2021

Avondklok is aanstaande

Tijdens een extra persconferentie woensdagmiddag kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo...
20-01-2021

Vervolgproces azc onder vergrootglas

Uit de vele, vele vragen van raadsleden tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het...
19-01-2021

Online nippen en smullen in Hertme

De horeca in ons land moet nog steeds nee verkopen. Desondanks worden er op tal van plekken...
18-01-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Je hebt sneeuw en je hebt sneeuw...

Een paar centimeter, meer was het niet dat in Nederland viel in de nacht van zaterdag op zondag....
17-01-2021